Meer

Archive | juni, 2006

De Grote Jaap Pop Show

Vanavond nam Jaap Pop feestelijk afscheid als burgemeester van Haarlem. Hij kreeg een avondvullende show aangeboden in de grote zaal van de Philharmonie. Deze avond werd gepresenteerd door Leoni Jansen. Er waren optreden van verschillende Haarlemse artiesten en kunstenaars, zoals Hakim, toneelgroep Het Volk en stadsdichter George Moormann. Pops chauffeur Douwe hield een niet te stuiten lofzang op zijn baas. En klap op de vuurpeil was een optreden van Boudewijn de Groot, die een nooit eerder gezongen nummer van Lennaert Nijgh over Haarlem zong.

Al met al was het een erg mooie show. Jaap Pop genoot er zichtbaar van. Hiermee heeft hij nu definitief afscheid genomen als burgemeester. Over enkele minuten, om exact 00:00 uur, is hij formeel geen burgemeester meer. Zijn opvolger Bernt Schneiders wordt dinsdag tijdens een speciale raadsvergadering geinstalleerd.

Herinrichting stationsplein

Gisteren werd de voortgang van de herinrichtingsplannen van het Stationsplein in de raadscommissie Ontwikkeling behandeld. Het Stationsplein is op dit moment erg rommelig en lelijk. De bedoeling is om dit te verbeteren door onder meer verplaatsing van het busstation en een betere routing voor openbaar vervoer, wandelaars, fietsers en auto’s. De gemeente heeft nu een plan gemaakt wanneer welke verbeteringen worden uitgevoerd, en dit werd gisteren in de commissie behandeld.

De PvdA is erg blij met de uitgangspunten die de gemeente stelt. Voorkomen moet worden dat toegezegde subsidies in gevaar komen. Daarom moeten projecten waarvoor subsidie beschikbaar is als eerste worden uitgevoerd. Ook moet met zo weinig mogelijk gemeentelijk geld zo veel mogelijk effect worden bereikt. Dat past goed in de afspraken die we in het coalitieprogramma hebben gemaakt.

Wel heb ik namens de PvdA vragen gesteld over een aantal tijdelijke voorzieningen die zullen worden uitgevoerd. Wij vinden het belangrijk dat er niet te veel geld aan tijdelijke maatregelen wordt uitgegeven, want dat is kapitaalvernietiging. De uiteindelijke plannen zal de PvdA dan ook daarop toetsen.

Verkiezingen!

Hoera! Er komen verkiezingen aan! Het kabinet Balkenende is gisteren gevallen en Nederland kan na de zomer opnieuw naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Een mooie kans om het asociale beleid van Balkenende te vervangen door een beleid dat werkt aan een sterker en socialer Nederland.

Dat het kabinet ontslag heeft genomen nadat D66 de steun aan het kabinet had ingetrokken is de enige juiste keuze. De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer leken in eerste instantie nog te willen doorgaan, met gedoogsteun van de LPF. Het getuigt van moed en democratisch gevoel dat het kabinet daar niet in is meegegaan.

Met de val van het kabinet is gisteren een einde gekomen aan twee bizarre dagen, die begonnen met minister Verdonk die Ayaan Hirsi Ali dwong een excuusbrief te sturen, waarin de minister werd vrijgepleit. Het is terecht dat deze chantage door D66 niet werd geaccepteerd. Maar de val van het kabinet was volgens mij niet eens nodig geweest als Verdonk daar zelf haar conclusies aan had verbonden en was afgetreden. Voor iedereen die een zondebok zoekt voor de val van het kabinet: dat is dus niet D66, maar Rita Verdonk.

Afscheid Jaap Pop

Terwijl in Den Haag een kabinetscrisis zich ontwikkelde namen Haarlemse politici vandaag afscheid van burgemeester Jaap Pop. Na elf jaar gaat hij met pensioen. In de Philharmonie vond een speciale Raadsvergadering plaats, waar afscheid werd genomen van de burgemeester.

Het programma bestond uit verschillende sprekers, zoals de Commissaris der Koningin, de burgemeester van zusterstad Osnabruck en loco-burgemeester Maarten Divendal. Namens de Raad werd er een toespraak (of was het een sketch?) gehouden door Teus Vreugdelhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP en langst zittend raadslid, en Stan Kaatee, fractievoorzitter van de PvdA en voorzitter van het seniorenconvent. In de zaal zaten naast veel Haarlemse (oud-)politici ook veel burgemeesters van andere steden, zoals Job Cohen van Amsterdam, Guusje ter Horst van Nijmegen en Ruud Vreeman van Tilburg.

Zelf heb ik Jaap Pop slechts kort meegemaakt. Maar uit de verschillende toespraken werd duidelijk dat hij veel waardering krijgt. Niet alleen van Haarlemmers, maar met name ook van bestuurders uit de rest van het land. Als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft hij veel gezag bij andere burgemeesters. Vanuit die functie heeft hij zich ook altijd heftig verzet tegen de gekozen burgemeester. Dat is in ieder geval een punt waarover ik het absoluut niet met hem eens ben.

Morgen is er nog een speciaal afscheidsfeest voor Jaap Pop, eveneens in de Philharmonie. Vervolgens wordt aanstaande dinsdag de nieuwe burgemeester Bernt Schneiders geinstalleerd.

Idee voor verkiezingsprogramma: huurtoeslag voor studentenkamers

Een goed initiatief van de landelijke PvdA: in de Ideeënfabriek, een speciaal deel van de website, kan iedereen ideeën voor het nieuwe landelijke verkiezingsprogramma aandragen. Andere bezoekers van deze website kunnen vervolgens aangeven of ze het idee ondersteunen of niet. Een mooie interactieve manier om nieuwe ideeën voor het verkiezingsprogramma te verzamelen.

Ook ik heb een voorstel ingediend: huurtoeslag voor studentenkamers. Op dit moment hebben alleen bewoners van zelfstandige woonruimten recht op huurtoeslag. Studentenkamers zijn echter vaak onzelfstandige woonruimten, omdat ze geen eigen badkamer of keuken hebben of omdat ze geen eigen opgang hebben. Bewoners van dit soort onzelfstandige woonruimten komen niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Ik vind dit principieel onrechtvaardig. Huurtoeslag is een vorm van inkomensondersteuning: mensen met een laag inkomen worden gesteund bij het betalen van hun huur. Het hoort daarvoor niet uit te maken of je nou wel of geen eigen keuken of badkamer hebt. Maar daarnaast kent het toekennen van huurtoeslag aan onzelfstandige woonruimten nog andere voordelen. Zo zullen ontwikkelaars en corporaties eerder bereid zijn studentenkamers te bouwen wanneer studenten een iets hogere huur kunnen betalen omdat ze huurtoeslag krijgen. Het bouwen van onzelfstandige studentenkamers wordt daardoor rendabeler, wat voor studentensteden als Haarlem belangrijk is.

Ondersteun je dit idee? Breng dan hier je stem uit op mijn voorstel. Je doet dit door te klikken op ‘Ja, ik ondersteun dit idee’ onderaan de pagina. Je hoeft geen lid van de PvdA te zijn om je stem uit te brengen.

Nieuwe actieve leden JS

Jarenlang al zijn de Jonge Socialisten de grootste en meest actieve politieke jongerenorganisatie van Haarlem. En dat moet zo blijven. Maar dan is het wel belangrijk dat genoeg jongeren actief worden bij de JS. Daarom organiseerde de JS vanavond een bijeenkomst voor nieuwe leden die overwegen actief te worden.

Omdat er verschillende bestuursleden, waaronder ik zelf, na de gemeenteraadsverkiezingen waren gestopt leek het voortbestaan van de Jonge Socialisten Haarlem in gevaar te komen. Om het tij te keren organiseerde de JS vanavond deze bijeenkomst. En met succes: vier nieuwe leden hebben aangegeven actief te willen worden en gaan na de zomer samen met zittend bestuurslid Simon Louwersheimer de JS Haarlem nieuw leven inblazen. Ze zijn tussen de 16 en 21 jaar oud en allemaal erg enthousiast, dus de toekomst ziet er weer rooskleurig uit voor de JS.

Leuk is dat van deze nieuwe leden drie leerling zijn van het Stedelijk Gymnasium. Van oudsher komen veel actieve leden van de Jonge Socialisten Haarlem van deze school. Ik heb zelf op het Stedelijk gezeten, net als PvdA-fractievoorzitter en oud-JS-er Stan Kaatee. Verschillende leraren van het Stedelijk Gymnasium zijn vroeger actief geweest bij de JS. Leuk dat deze traditie zich voortzet!

100 dagen

Gisteren was ik exact honderd dagen raadslid. Op 16 maart werd ik geïnstalleerd en gisteren was het honderd dagen later. Wat gaat het snel!

In de eerste honderd dagen heb ik me vooral ingewerkt. Ik heb veel gelezen en gesprekken gevoerd over de onderwerpen waarmee ik in de raadscommissie Ontwikkeling te maken krijg. Ook heb ik kennis gemaakt met alle mores en procedures binnen de Raad. Ik heb inmiddels verschillende commissie- en raadsvergaderingen gehad, mijn eerste schriftelijke vragen gesteld en een maidenspeech gehouden. Zo langzaam aan is het raadswerk echt begonnen.

In totaal telt een raadsperiode zo’n 1500 dagen. De eerste 100 zitten er alweer op. Ik beloof dat ik ook de komende 1400 dagen erg mijn best blijf doen voor de Haarlemmers.

Branchering binnenstad

Vandaag ben ik naar een symposium van de Centrum Management Groep over branchering van de binnenstad geweest. Haarlem is vorig jaar voor de tweede keer gekozen tot beste winkelstad van Nederland. Om dat zo te houden is het belangrijk dat de grote diversiteit aan winkels in de Haarlemse binnenstad behouden blijft en waar mogelijk verbeterd wordt. Daarom hebben gemeente en ondernemers samen een onafhankelijke commissie ingesteld, die moet adviseren over branchering van de binnenstad. Met dit symposium werd de aftrap gegeven voor deze branch advies commissie.

De commissie gaat zich bezighouden met de vraag welke winkelformules een waardevolle aanvulling zijn voor de Haarlemse binnenstad en waar die zich dan het beste zouden kunnen vestigen. Op deze manier wordt getracht de diversiteit aan winkels te behouden en te verbeteren, zodat Haarlem ook in de toekomst beste winkelstad blijft.

Het is goed dat er zo’n commissie is ingesteld. Wel zal het lastig worden om echt effectief te werken. Als verhuurder van een winkelpand ben je immers in eerste instantie op zoek naar de hoogste bieder, en maakt het je minder uit of die winkel past in de branchering van de binnenstad. Het zal de commissie dan ook veel moeite kosten echt een bijdrage te kunnen leveren aan de diversiteit aan winkels. Maar het feit dat veel belangrijke organisaties, zoals Kamer van Koophandel, gemeente, de Vereniging van Eigenaren Binnenstad Haarlem en de makelaars, de installatie van deze commissie steunen is in ieder geval een erg goed begin.

Zingen voor Jaap

Volgende week neemt Jaap Pop in een speciale Gemeenteraadsvergadering afscheid als burgemeester, maar vanavond was zijn laatste gewone Raadsvergadering. Arjen Overbeek, vice-voorzitter van de Raad, diende daarom een ordevoorstel in dat Jaap Pop zou worden toegezongen. Dus zong de hele Raad “For he’s a jolly good fellow”.

Bruiloft Arjen

Gisteren trouwden Arjen en Ingrid. Arjen Overbeek is een fractiegenoot van mij. Hij heeft zijn vriendin Ingrid, met wie hij drie kinderen heeft, al in 1997 ten huwelijk gevraagd. Gisteren, op 20-06-2006 (mooie datum, hè?) was het dan eindelijk zover. Ze trouwden in de Gravenzaal van het Stadhuis, met fractievoorzitter Stan Kaatee in de rol van ambtenaar van de burgerlijke stand. Vervolgens was de receptie in de Philharmonie.

Samen met Jelmer en Remy heb ik Arjen een wel heel bijzonder cadeautje gegeven: een speciale podcast-aflevering met hem in de hoofdrol. Die is dus binnenkort op zijn website te beluisteren.

Stadswandelingen Haarlem digitaal beschikbaar

Binnenkort komen de onderwerpen economie, cultuur en toerisme waarschijnlijk naar de raadscommissie Ontwikkeling, waar ik lid van ben. Nu worden deze onderwerpen nog behandeld in de commissie Samenleving. De PvdA wil dit graag zo houden, omdat wij het belangrijk vinden dat economie en werkgelegenheid in dezelfde commissie worden behandeld. Een meerderheid in de Raad wil economie, cultuur en toerisme echter verplaatsen naar Ontwikkeling. Jammer!

Maar om alvast wat vooruit te lopen op dit onderwerp waarmee ik in de toekomst dus waarschijnlijk te maken krijg in mijn commissie hierbij een heuse toeristische tip: vanaf deze week heeft de gemeente toeristische folders met stadswandelingen en fietstochten op de website gezet. Iedereen kan ze gratis downloaden en uitprinten. Wat een goed initiatief!

Wil je ook een stadswandeling of fietstocht door Haarlem maken? Kijk dan eens op deze website.

Kraakverbod in Commissie

Gisteren heb ik het voorgenomen landelijke verbod op kraken (zie een eerdere log) in de raadscommissie Ontwikkeling aan de orde gesteld. Zoals ik eerder al schreef is de PvdA zeer bezorgd over dit kraakverbod. Wij vrezen dat het zal leiden tot meer leegstand, omdat de noodzaak voor pandeigenaren om hun pand tijdelijk te verhuren als antikraak om kraken te voorkomen verdwijnt. Hierdoor zullen er minder woningen beschikbaar zijn. Bovendien kan leegstand leiden van verloedering van zowel het pand als de hele buurt.

In de commissie heb ik PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg van Volkshuisvesting naar zijn reactie op het voorgenomen kraakverbod gevraagd. Hij zei onze zorgen te delen. De huidige praktijk van kraken en antikraak werkt volgens hem goed in Haarlem en hij vreest dat ook in Haarlem meer panden leeg zullen komen te staan als het kraakverbod door gaat. Hij zegde toe te zullen bekijken in hoeverre het mogelijk is samen met andere middelgrote steden bij het kabinet te protesteren tegen dit voornemen. Eerder deden de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag dat al.

Kijk hier voor meer informatie.

Sensatiejournalistiek

De burgemeester van Haarlemmermeer heeft op een gemeentelijke computer vanuit huis in zijn vrije tijd porno bekeken. De krant schrijft al dagen nergens anders meer over. Is er dan echt geen echt lokaal nieuws meer? Wat een bekrompen provincialisme en sensatiejournalistiek!

Spreekuur

Gisterochtend organiseerde de Haarlemse PvdA-fractie een spreekuur voor maatschappelijke organisaties. Organisaties konden elk een kwartier met leden van de fractie komen praten over onderwerpen die zij zelf aandroegen. Het werd een groot succes: de opkomst was ondanks het mooie weer erg hoog en de reacties waren zeer positief.

Zelf heb ik gesprekken gevoerd met de Adviescommissie voor Woningbouw en Woonomgeving over de toekomstbestendigheid van woningen die in Haarlem gebouwd worden, met de wijkraad Koninginnebuurt over bouwplannen op het Van Breementerrein, met de werkgroep Westelijk Tuinbouwgebied over eventuele bezuinigingen daar, met de wijkraad Parkwijk en Zuiderpolder over de plannen voor de Zomerzone en met de wijkraad Frans Hals Buurt over het Deo-terrein. Erg interessant allemaal. We hebben verschillende vervolgafspraken kunnen maken en wij zullen verschillende dingen voor hen uitzoeken.

Verder geniet ik dit weekend vooral van het mooie weer.

Woonboten Waarderhaven

Vanavond tijdens de Raadsvergadering stelde de Axielijst mondelinge vragen over de brandveiligheidseisen voor woonboten in de Waarderhaven. Een eigenaar van een woonboot heeft daar alle ramen afgedekt met brandwerend materiaal, nadat de gemeente had geëist dat de boot brandveiliger werd gemaakt. De huurders van de boot zitten nu de hele dag zonder daglicht en frisse lucht.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat de haven eigenlijk te klein is voor alle woonboten. Daardoor liggen de boten te dicht bij elkaar (zie foto), waardoor de brandveiligheid in het gedrang komt. Normaal gesproken kunnen dit soort boten veiliger worden gemaakt door bijvoorbeeld de aanleg van een sprinklerinstallatie. Deze eigenaar vindt dat echter te duur en heeft alle ramen afgesloten. Dit veroorzaakt een onaanvaardbare situatie. Maar omdat woonboten niet hoeven te voldoen aan de eisen waaraan normale woningen moeten voldoen, zoals voldoende daglicht en ventilatie, lijkt hier weinig aan gedaan te kunnen worden.

De problematiek kan het beste worden opgelost door het vergroten van de haven of het verplaatsen van een aantal woonboten naar elders. Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar heeft de PvdA het College al gevraagd snel met een plan hiervoor te komen, zodat bewoners niet langer in onzekerheid hoeven te verkeren. Dit voorstel ligt er echter nog steeds niet. Ik heb er dan ook vandaag nogmaals op aangedrongen snel met zo’n voorstel te komen. Daarnaast vind ik dat er meer voorwaarden gesteld moeten kunnen worden aan de bewoonbaarheid van woonboten. Dit zou kunnen door in de Woonschepenverordening niet alleen eisen aan ligplaatsen en veiligheid op te nemen, maar ook aan de bewoonbaarheid van de woonboot. Sommige gemeenten doen dit al. Ik heb vandaag in de Raad dan ook voorgesteld om binnenkort in de raadscommissie eens verder te praten over dit onderwerp en te kijken in hoeverre dit ook in Haarlem mogelijk en wenselijk is.

Kijk hier voor meer info over mijn inbreng tijdens het debat.