Meer

Archive | april, 2007

Debat Connexxionterrein

Afgelopen donderdag debatteerde de Raad over het Programma van Eisen voor het Connexxionterrein. In een eerdere log heb ik hier al eens over geschreven. Tijdens het debat voerde ik namens de PvdA het woord. Het werd een lastig debat, waarin de Raad geheel verdeeld bleek. De wethouder heeft het Programma van Eisen dan ook teruggenomen en zal het aanvullen en vervolgens opnieuw in de commissie Ontwikkeling en de Raad bespreken.

Zoals verwacht spitste de discussie zich vooral toe op de opname van ruimte voor zeven woonwagens in het gebied. De Raad was hier sterk over verdeeld. De VVD is tegen plaatsing van de woonwagens, de Axielijst wil nader onderzoek naar andere mogelijkheden en D66 wil kijken of er een kleiner stukje van het terrein voor kan worden ingeruimd. PvdA, GroenLinks en SP zijn in principe voorstander van de komst van de woonwagens, maar willen wel nog kijken naar alternatieven.

Connexxionterrein

 

In principe leek er een meerderheid van tenminste PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Axielijst te bestaan voor opname van het woonwagenterrein in het Programma van Eisen, maar waarbij alternatieve locaties wel nog zouden worden onderzocht en waarbij gekeken zou worden of de reservering van 200 m2 per woonwagen niet wat kleiner kon. Maar omdat wethouder Jan Nieuwenburg hier in eerste instantie niet meteen mee leek te kunnen instemmen (later tijdens het debat deed hij dat wel) en omdat er volgens sommige partijen ook over andere dingen nog onduidelijkheid bleef bestaan (bijvoorbeeld over de hoeveelheid groen) vonden de meeste fracties dat het stuk nog niet rijp was voor definitieve besluitvorming. De wethouder heeft het stuk daarom terug genomen en zal het aanvullen met onder meer een onderzoek naar alternatieve locaties. Dan komt het opnieuw terug in commissie en Raad.

Overigens heb ik samen met GroenLinks ook nog een motie ingediend over het betrekken van de werkgroep, die zo constructief heeft meegedacht tot nu toe, bij het verdere traject. Deze motie zullen we volgende keer opnieuw indienen. Wordt dus vervolgd…

Werkbezoek stadsschouwburg

Gisteren nam ik deel aan een wel heel bijzonder werkbezoek: een bezoek van de raadscommissie Ontwikkeling aan de op dit moment in verbouwing zijnde Stadsschouwburg. Een bijzonder werkbezoek, omdat we een kijkje kregen in het gebouw middenin de verbouwing. Je kon zien hoe langzaam de vernieuwde schouwburg vorm begint te krijgen, maar ook dat er nog een hoop moet gebeuren.

De vernieuwde stadsschouwburg

De schouwburg wordt verbouwd en uitgebreid naar een ontwerk van architect Erick van Egeraat. Het historische gebouw wordt gerestaureerd en tegelijkertijd uitgebreid met een nieuwe toneeltoren aan de achterzijde. Deze toneeltoren is nodig om te kunnen blijven voldoen aan de moderne eisen die gesteld worden aan theaters. Naast de bouw van de nieuwe toneeltoren wordt het podium vergroot en de historische theaterzaal gerestaureerd. Ook komt er een nieuwe ingang aan de voorzijde, die onder de oude verhoogde ingang komt te liggen (zie plaatje). Op de plek van de oude entree komt horeca met een terras.

De vernieuwde schouwburg zal in september 2008 haar deuren openen. Kijk hier voor meer informatie over de verbouwing.

Herinrichting stationsomgeving

De omgeving van het station van Haarlem zal de komende jaren ingrijpend worden vernieuwd. Het stationsplein wordt opnieuw ingericht en de verkeersstromen rond het station moeten logischer worden. Gisteren werden de eerste ideeën hiervoor gepresenteerd tijdens een informatiemarkt voor bewoners en ondernemers uit de buurt.

Belangrijkste verandering is dat het busstation veel kleiner wordt, waardoor er veel meer ruimte voor voetgangers ontstaat op het stationsplein. De huidige gebouwtjes van Connexxion worden gesloopt en in plaats daarvan komt er een veel overzichtelijker busstation voor terug, waar bussen slechts kort zullen stoppen. Daarnaast komt er een grote ondergrondse gratis fietsenstalling onder het stationsplein en een fietsgevel aan de noordkant van het station, waardoor alle schots en scheef geparkeerde fietsen rond het station zullen verdwijnen. Kruisweg en Kruisstraat worden enkel nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers, waardoor de entree naar de stad aantrekkelijker moet worden. De Jansweg zal dienen voor de af- en aanvoer van bussen en taxi’s. Afzetten van passagiers met een auto kan alleen nog aan de noordkant van het station.

Het plan ziet er op het eerste gezicht goed uit. Het lelijke en onoverzichtelijke stationsplein zal er ingrijpend door verbeteren en de entree naar de stad voor treinpassagiers wordt een stuk aantrekkelijker. De komende tijd zal er nog verder worden ontworpen aan de plannen en zullen wij er in de Raad nog over spreken. Het is de bedoeling dat de complete herinrichting voor 2010 is voltooid.

Denktank starten op de woningmarkt

Gisteren organiseerde ik samen met de Jonge Socialisten een bijeenkomst om te brainstormen over hoe de gemeente starters op de woningmarkt kan ondersteunen. Jongeren die een eerste huis willen kopen komen in Haarlem nauwelijks meer aan de bak. De PvdA wil daar verandering in brengen. Ook in Haarlem moet het mogelijk blijven dat jongeren een eigen woning kopen. Maar hoe kunnen we daarvoor zorgen? Daarover wilde ik gisteren met leden van de PvdA van gedachte wisselen.

Welke ideeën we precies hebben bedacht zal ik hier nog niet onthullen, dat komt binnenkort wel als het initiatiefvoorstel wordt gepresenteerd. Maar duidelijk is dat iedereen het erover eens is dat er iets moet gebeuren. Als jongeren in Haarlem geen betaalbare woning mee kunnen vinden trekken ze weg uit de stad. Dat is slecht voor de economie, omdat talentvolle jongeren de stad verlaten en hun talenten elders gaan gebruiken. En het is slecht voor de stad, omdat door de vergrijzing Haarlem zijn voorzieningenniveau niet meer zal kunnen handhaven. Het is daarom van groot belang jongeren aan de stad te blijven binden.

De gisteren besproken ideeën zullen na de meivakantie in de fractie besproken worden. Daarna zal ik een initiatiefvoorstel schrijven, dat in de Gemeenteraad besproken kan worden. Heb jij nog ideeën die we mee zouden kunnen nemen in dit initiatiefvoorstel? Reageer dan op dit bericht of mail naar jeroen@jeroenfritz.nl.

Podje Politiek 14

Remy, Constantijn en ik hebben gisteren weer een nieuwe aflevering opgenomen van onze podcast Podje Politiek, dit keer in Haarlem. In deze aflevering onder meer aandacht voor het Bloemencorso, de vernieuwing van winkelcentrum Schalkwijk en de Franse presidentsverkiezingen. Ook hebben we weer een straatinterview. Dit keer vroegen we Haarlemmers naar hun mening over het rookverbod in de horeca, dat het kabinet wil afkondigen.

Beluister hier de podcast:

Je kunt de podcast ook hier downloaden of je hier abonneren. Kijk voor meer informatie op de www.podjepolitiek.nl.

Straatinterviews:

Hier kun je de lange reportage met de straatinterviews over het rookverbod beluisteren:

Open dag Muziekcentrum

Vanochtend was de open dag van het Muziekcentrum Zuid-Kennemerland. Het Muziekcentrum had ook een speciale lunchbijeenkomst voor wethouders en raadsleden uit de deelnemende gemeenten (Haarlem, Haarlemmerliede en Bennebroek) georganiseerd. Helaas waren Sjaak Vrugt (Axielijst) en ik de enige raadsleden uit Haarlem die aanwezig waren. Jammer, want het werd een interessante bijeenkomst.

De komende jaren staan het Muziekcentrum veel ingrijpende veranderingen te wachten. Als Raad van Haarlem willen we dat ze fuseren met de Volksuniversiteit en Kreater, zodat er één creatief opleidingsinstituut in Haarlem ontstaat. Waarschijnlijk zal het Muziekcentrum bovendien moeten verhuizen, omdat hun huidige behuizing in de Egelantier verouderd en te klein is. Daar moet dus ook nog een plek voor worden gezocht.

Zelf ken ik het Muziekcentrum goed omdat ik jarenlang accordeon heb gespeeld in de Kennemer Accordeon Groep, het klassieke accordeonensemble van de muziekschool. Het was dan ook leuk hier weer eens terug te zijn, zeker nu ik de komende jaren in Raad veel te maken zal krijgen met de beslissingen over de toekomst van het Muziekcentrum.

Stem kwijt

Afgelopen dagen was ik verkouden en een beetje grieperig, maar dat is nu grotendeels over. Ik heb er alleen een heel vervelend kwaaltje aan overgehouden: ik ben mijn stem kwijt. Ik kan nauwelijks een paar woorden achter elkaar verstaanbaar uitbrengen. Erg lullig, zeker voor een politicus. Zonder stem ben je nergens in de politiek, want praten is ongeveer het enige wat je doet.

Ik kon daarom vanavond niet naar de vergadering van de raadscommissie Ontwikkeling. In plaats daarvan zit ik hier nu thee met honing te drinken, dat schijnt te helpen. We zullen zien…

Vertrutting

Ik weet niet of het iets te maken heeft met het feit dat de conservatief-christelijke ChristenUnie tegenwoordig deel uitmaakt van de regering, maar Nederland lijkt steeds meer te vertrutten. In Utrecht ontstond onlangs ophef over een grote gevelreclame voor lingeriewinkel Hunkemöller met een in bikini geklede vrouw erop, in het noorden van het land voeren mensen actie om alle kroegen vroeger te laten sluiten en vandaag klagen mensen in onze buurgemeente Velsen over een afbeelding van de figuren uit de cartoon Winx op het raam van een kinderopvanginstelling.

Aan de ophef over de gevelreclame van Hunkemöller in Utrecht hebben we al uitgebreid aandacht besteed in de laatste aflevering van de podcast Podje Politiek. Deze ophef krijgt vandaag in Velsen een wat bizarre navolging door protesten tegen een afbeelding van de cartoonfiguren van Winx op de ramen van naschoolse opvang Odie in Velserbroek, zo meldt de IJmuider Courant vandaag. De figuren zouden te seksistisch zijn. “De figuren zijn erg schaars gekleed. Hun lichamen hebben een onnatuurlijke, onmogelijke en ongezonde vorm. De houdingen die de Winx-meiden aannemen, versterken die perverse uitstraling”, zeggen twee inwoners van Velserbroek in de krant. Eén van de stripfiguren draagt zelfs een string die boven haar broek uitkomt. Het is me wat… Dat is toch bijna net zo pervers als Donald Duck, die zijn hele leven in zijn blote eendenkont rondloopt. Het zou verboden moeten worden!

Winx

 

Een ander voorbeeld van vertrutting vindt op dit moment plaats in het noorden van het land. Daar zijn ouders de actie Vroeg Op Stap gestart om de sluitingstijden van de kroegen te vervoegen. Jongeren zouden volgens deze mensen dan eerder naar de kroeg gaan, en ook weer eerder thuis zijn. Een systeem dat overigens in Engeland net is opgeheven, omdat jongeren daardoor in kortere tijd juist extra veel gaan drinken, wat tot enorme excessen leidt.

Deze drie voorbeelden staan voor een vertrutting van een deel van de Nederlandse samenleving, waarbij alles wat leuk of een beetje ondeugend is uit het straatbeeld moet verdwijnen. Terug naar de jaren ’50, toen kinderen hun ouders nog met U aanspraken, het voor meisjes al zeer alternatief was wanneer je een broek droeg in plaats van een lange rok en toen drank, drugs en seksualiteit voor jongeren nog taboe-onderwerpen waren. In zo’n truttig Nederland wil ik niet wonen.

Update: Er is inmiddels een tegen-actiegroep tegen Vroeg Op Stap opgericht. Wil jij ook gewoon tot laat blijven uitgaan? Word dan lid van de Hyve antiavondklok.hyves.net.

Enquête stadsdeelhart Schalkwijk

Vandaag heb ik met een grote groep PvdA-ers geënqueteerd bij winkelcentrum Schalkwijk. Het doel hiervan was om de wensen van omwonenden en bezoekers over de vernieuwing van het winkelcentrum te inventariseren. Winkelcentrum Schalkwijk zal de komende jaren ingrijpend worden vernieuwd. De gemeente wil het aantal winkels uitbreiden, voorzieningen als horeca, sportaccomodaties en een bioscoop toevoegen en een groot aantal extra woningen bouwen. Hiervoor is een ontwerp gemaakt door de gerenomeerde architect Jo Coenen. Maar wat vinden bezoekers en omwonenden van het winkelcentrum van deze plannen? En wat voor voorzieningen willen zij in het nieuwe stadsdeelhart? Dat wilden wij vandaag van hen zelf horen.

Winkelcentrum Schalkwijk

 

Wat mij opviel is dat vrijwel alle mensen die ik sprak erg positief zijn over het winkelcentrum. Het winkelbestand voldoet aan de wensen, het winkelcentrum is uitstekend bereikbaar en men voelt zich er over het algemeen veilig. Voor zover men op de hoogte is van de vernieuwingsplannen voor het winkelcentrum is men ook daar positief over.

De uitkomsten van de enquêtes worden binnenkort bekend gemaakt op de website van de PvdA Haarlem. Wil je meer weten over de vernieuwingsplannen van het stadsdeelhart Schalkwijk? Kijk dan hier.

SP = Snelweg Partij?

Staan de letters SP voor Snelweg Partij? Die vraag werd gisteren door mijn fractiegenoot Marjan Zoon gesteld in de Gemeenteraad. Het lijkt er ernstig op. Gisterochtend verklaarde SP-raadslid Jan van de Manakker in het Haarlems Dagblad namelijk voorstander te zijn van een vierbaans-Oostweg door de Waarderpolder. Ook het verbreden van de Vondelweg in Haarlem-Noord behoort volgens de SP-er tot de mogelijkheden.

De Oostweg loopt door de Waarderpolder en moet de nieuwe Schoterbrug over het Spaarne gaan verbinden met de nieuwe fly-overs bij station Spaarnwoude. Op die manier moeten de bedrijven in de Waarderpolder beter bereikbaar worden. De PvdA is het eens met de aanleg van deze route, maar wij vinden dat de nieuwe weg en de brug niet gebruikt moeten worden door sluipverkeer tussen Velsen en het Rottepolderplein. Dat tast namelijk de leefbaarheid in Haarlem-Noord ernstig aan. Daarom willen wij geen vierbaans- maar een tweebaansweg. Verbreding van de Vondelweg is bovendien onbespreekbaar omdat dit ten koste zou gaan van de natuur in de Hekslootpolder.

Tot nu toe volgde de SP ons altijd in dit standpunt, maar gisteren sprak Jan van de Manakker zich in de krant dus niet alleen uit voor een bredere Oostweg, maar ook voor verbreding van de Vondelweg. Dat zou wat de SP betreft in de toekomst zelfs ten koste mogen gaan van de natuur in de Hekslootpolder.

In de Raad bleek echter dat Jan van de Manakker niet namens zijn fractie had gesproken. De vierbaansweg was slechts een persoonlijk standpunt, niet het standpunt van zijn fractie, zo verklaarde hij. Gelukkig maar. Wel was het jammer dat SP-fractievoorzitter Pieter Elbers in een stemverklaring alsnog onduidelijkheid liet bestaan over het groen blijven van de Hekslootpolder. Hij sloot niet uit dat dit gebied in de toekomst alsnog zal moeten wijken voor een bredere Vondelweg. Misschien staan die letters SP dus toch een beetje voor Snelweg Partij…

Ontwerp nieuwe kantoren gemeente gepresenteerd

Gisteren werden voorafgaand aan de Gemeenteraad de ontwerpen voor de nieuwe kantoren van de gemeente aan de Raaks en in het postkantoor gepresenteerd. Zoals je al in eerdere logs hebt kunnen lezen heeft de Raad ervoor gekozen de ambtenaren onder te brengen in drie dicht bij elkaar gelegen gebouwen in de binnenstad: het stadhuis, het postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht en een nieuw te bouwen kantoor aan de Raaks. Gisteren werden de voorlopige ontwerpen voor de laatste twee gebouwen gepresenteerd: de Raakspoort en de Zijlpoort.

De Raakspoort, op de hoek van de Raaks en de Zijlvest, is een ontwerp van Peter Wilson. Het zal onderdak bieden aan gemeentelijke kantoren, de publiekshal en een (grotendeels ondergrond gelegen) bioscoopcomplex. Voor de Zijlpoort, gelegen tussen Gedempte Oude Gracht, Zijlstraat, Korte Zijlstraat en Raaks, heeft Max van Aerschot een ontwerp gemaakt. Het huidige hoofdpostkantoor zal worden verbouwd en uitgebreid.

De Raakspoort

 

Vooral het ontwerp voor de Raakspoort vind ik op het eerste gezicht erg leuk. Het biedt met de klokkentoren onder andere een verwijzing naar het beroemde stadhuis van Hilversum van Dudok. Een open passage dwars door het gebouw scheidt de bioscoop en de gemeentelijke kantoren en biedt vanaf de Zijlvest toegang tot een pleintje in het nieuwe Raaks-gebied, waar terrassen en een klein houten podium voor optredens zullen komen. De bioscoopzalen komen grotendeels onder de grond te liggen, waardoor er extra ruimte ontstaat.

Voor beide gebouwen wordt gekozen voor een hoge mate van duurzaamheid. Eerder stemde de Raad in met een motie van GroenLinks om de kantoren zo duurzaam mogelijk uit te voeren. De wethouder heeft hier nu een plan voor gemaakt, dat onder meer een lager energie- en watergebruik en geringere afvalstromen tijdens de bouw omvat.

Kijk hier voor meer informatie over beide ontwerpen.

Starterscentrum

Gisteren werd het starterscentrum in het postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht geopend. Dit bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers uit de creatieve sector is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, hogeschool INHOLLAND en projectontwikkelaar Maeyveld. Startende bedrijfjes krijgen er een onderkomen en kunnen zo nodig worden ondersteund door de hogeschool. Een mooi initiatief.

Probleem is wel dat de bedrijfjes over enkele jaren weer zullen moeten vertrekken uit het postkantoor. Dan komt daar immers één van de kantoren van de gemeente. Over twee weken zullen wij in de raadscommissie Ontwikkeling dan ook alvast spreken over de vraag hoe het starterscentrum kan worden voortgezet, ook wanneer er geen plaats meer is in het postkantoor. Want het is belangrijk dat dit goede initiatief ook dan kan worden voortgezet. Voldoende ruimte voor startende bedrijfjes is immers van groot belang om startende creatieve ondernemers aan onze stad te binden, wat van groot belang is voor de Haarlemse economie.

Starters in problemen door te hoge hypotheek

Jongeren steken zich steeds dieper in de schulden om een eerste huis te kopen. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis vandaag. Hoewel de banken aan starters adviseren om maximaal 4,5 keer hun jaarsalaris te lenen voor de aankoop van een huis, nemen steeds meer jongeren een hogere hypotheek. Bij verandering van hun situatie, bijvoorbeeld door verbreking van de relatie met degene met wie ze het huis hebben gekocht, komen ze dan in grote financiële problemen. Ze kunnen bovendien geen beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie wanneer ze meer dan 4,5 keer hun salaris hebben geleend.

Dit probleem wordt grotendeels veroorzaakt doordat het voor jongeren, zeker in de Randstad, nauwelijks meer mogelijk is om een woning te kopen met 4,5 keer hun jaarsalaris. Door de sterk gestegen huizenprijzen en het grote gebrek aan starterswoningen moeten ze wel meer lenen om een eerste huis te kunnen kopen, met alle risico’s van dien.

Ook in Haarlem is het vinden van een betaalbare eerste koopwoning voor jongeren vrijwel onmogelijk geworden. De PvdA wil hier iets aan doen. Daarom organiseer ik samen met de Jonge Socialisten woensdag 25 april een denktank over starten op de woningmarkt. Doel van de bijeenkomst is om ideeën te bedenken hoe de gemeente starters zou kunnen steunen bij het vinden van een eerste eigen huis. Deze ideeën moeten uiteindelijk uitmonden in een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad. Ben jij zelf op zoek naar een eigen woning? Of heb je ideeën hoe de gemeente starters zou kunnen helpen? Kom dan woensdag 25 april om 20:00 uur naar de fractiekamer van de PvdA in het stadhuis (ingang Prinsenhof). Kijk hier voor meer informatie.

Podje Politiek aflevering 13

Remy, Constantijn en ik hebben gisteren weer een nieuwe aflevering opgenomen van onze podcast Podje Politiek. In deze aflevering onder meer aandacht voor de uitverkiezing van het Patronaat tot Nachttempel 2007, de uitglijder van Marijnissen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nieuw item: het straatinterview. Dit keer vroegen we Utrechters naar hun mening over de gevelreclame van Hunkemoller op de gevel van de HEMA, waar de ChristenUnie bezwaar tegen heeft gemaakt omdat het vrouwonvriendelijk zou zijn.

Beluister hier de podcast:

Je kunt de podcast ook hier downloaden of je hier abonneren. Kijk voor meer informatie op de www.podjepolitiek.nl.

Straatinterviews:

Hier kun je de lange reportage met de straatinterviews over de gevelreclame beluisteren:

Nieuwbouwplan provinciehuis van tafel

Het nieuwbouwplan van het provinciehuis van de Spaanse architect Mateo is definitief van tafel. Dat hebben de provinciale fracties van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks met elkaar afgesproken in het nieuwe collegeakkoord ‘Krachtig in Balans’. In Haarlem verzetten wij ons al langer tegen het bouwplan, dat naar onze mening het karakter van de buurt teveel aantast. Goed nieuws dus.

De tekst uit het collegeakkoord:
Het huidige plan om tot nieuwbouw aan de Dreef te komen wordt onmiddellijk ingetrokken. Nog voor de zomer komen wij mede op basis van een raming van de totale huisvestingsbehoefte van de provincie (bestuur en ambtelijk apparaat) met een voorstel hoe deze kan worden gerealiseerd op de huidige of alternatieve locaties. In een nieuw voorstel zal in elk geval de gevel van gebouw A worden behouden en zal worden geprobeerd het gebouw zoveel mogelijk te restaureren en te renoveren.”