Meer

Archive | september, 2009

Rood weekend in Haarlem

Na de succesvolle bijeenkomst met Wouter Bos maandag 21 september in de Groenmarktkerk (zie een eerdere blog) was de PvdA ook het weekend van 26 en 27 september weer duidelijk aanwezig in Haarlem. Op maar liefst drie verschillende plekken kon je de PvdA vinden: zaterdagochtend met een kraam op het Nazomerfeest in Parkwijk, zaterdagmiddag tijdens het PvdA Programmafestival en zondag tijdens de Zilveren Kruis Achmea Loop. Het was dus een echt rood weekend in Haarlem, een mooie manier om alvast warm te lopen voor de verkiezingscampagne van begin volgend jaar.

De PvdA staat elk jaar met een kraam op het Nazomerfeest in Parkwijk. Dit jaar deelden we naast rode ballonnen ook bierviltjes uit waarop reclame wordt gemaakt voor de actie ‘Maak Haarlem’. Op de website maakhaarlem.nl kunnen Haarlemmers hun wens of idee voor wat er beter kan in Haarlem aan de PvdA meegeven. In de stad worden deze maand bijna tienduizend viltjes verspreid voor deze actie en op verschillende plekken hangen posters. Heb jij ook een idee wat er anders of beter kan in Haarlem? Laat van je horen op maakhaarlem.nl.

Kraam op het Nazomerfeest in Parkwijk

Tijdens het PvdA Programmafestival hadden leden van de PvdA zaterdagmiddag de kans mee te praten over alle onderwerpen uit het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA Haarlem. Hoe kan de gemeente de economie bevorderen? Leggen we de prioriteit bij het aan het werk helpen van langdurig werklozen of bij de mensen die nu door de crisis hun baan verliezen? Wat doen we met jongeren die overlast veroorzaken? Moet er huur naar draagkracht worden ingevoerd? Hoe kan de participatie bij beleidsvorming worden verbeterd? Hoe moet het parkeerbeleid van de gemeente er de komende jaren uitzien? Al deze onderwerpen werden bediscussieerd tijdens het Programmafestival.

Zondag 27 september stond Haarlem in het teken van de Zilveren Kruis Achmea Loop. Ook hier was de PvdA nadrukkelijk aanwezig. Een PvdA-team nam deel aan de wedstrijd en een PvdA-er won zelfs de bedrijvenloop 5 kilometer. Ondertussen vroegen wij Haarlemmers naar hun mening over de ambitie om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Meer hierover kun je lezen in een eerdere blog.

Haarlemmers willen Olympische Spelen naar Nederland

Nederland moet proberen in 2028 de Olympische Spelen te organiseren. En als dat lukt moet Haarlem proberen één of meer van de Olympische wedstrijden naar de stad te halen, bijvoorbeeld judo, honk- en softbal of atletiek. Dat vinden de Haarlemmers volgens een enquête die de PvdA zondag 27 september hield onder de toeschouwers van de Zilveren Kruis Achmea Loop.

Wij waren tijdens de Zilveren Kruis Achmea Loop nadrukkelijk aanwezig. Een PvdA-team bestaande uit de raadsleden Joyce Langenacker en Jan de Ridder, bestuurslid Wing Che Wong en leden Stan Kaatee en Koen de Ridder nam deel aan de 5 kilometerloop. Koen de Ridder eindigde daarbij zelfs als zesde, en als eerste van alle deelnemers namens bedrijventeams. Het PvdA-team als geheel eindigde tweede (lees hier meer over de uitslagen van het PvdA-team). PvdA-wethouder Maarten Divendal deed mee aan de 10 kilometerloop. Ondertussen vroeg ik samen met fractiegenoten Annemiek Kropman, Marijke Lodeweegs en Moussa Aynan toeschouwers en deelnemers naar hun mening over de ambitie om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen.

Olympische vlag

De vraag of het een goede zaak is dat Nederland probeert de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen beantwoordde 75 procent van de ondervraagde Haarlemmers positief. 17 procent is hier geen voorstander van, 8 procent heeft geen mening. En wanneer het lukt om de Olympische Spelen in Nederland te organiseren wil 80 procent dat Haarlem probeert één of meer van de Olympische wedstrijden in Haarlem te laten plaatsvinden. 10 procent is daar tegen, 10 procent heeft geen mening. De sporten die hierbij het meest worden genoemd zijn judo, honk- en softbal en atletiek. Overigens is honk- en softbal de komende jaren geen Olympische sport, dus het is onzeker of dat in 2028 wel zo is.

In het nieuwe verkiezingsprogramma zullen wij opnemen dat Haarlem deel moet nemen aan het Olympisch Plan en moet proberen één of meer Olympische sportwedstrijden naar de stad te halen. Dat is goed voor het sportleven in de stad en kan een impuls betekenen voor de Haarlemse economie en het imago van Haarlem als sportstad.

Pittsburgh: jonge burgemeester leidt stad door crisis

De komende dagen vindt in Amerika de G20 top plaats over de aanpak van de economische crisis. Als het goed is worden hier afspraken gemaakt over de aanpak van de bonussen in de financiële wereld, beter toezicht op de banken en de strijd tegen de klimaatverandering. De top vindt plaats in een bijzondere stad: Pittsburgh in Pennsylvania. Een stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als centrum van innovatie en duurzaamheid onder leiding van één van de jongste burgemeesters ooit in Amerika, de inmiddels 29-jarige Luke Ravenstahl.

De skyline van Pittsburgh

Het is geen toeval dat president Obama Pittsburgh heeft uitgekozen als locatie van deze top. Pittsburgh heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een ouderwetse industriestad naar een centrum van innovatie en creativiteit. In tegenstelling tot veel andere steden in Amerika heeft Pittsburgh nauwelijks last van de economische crisis. De huizenprijzen zijn er het afgelopen jaar zelfs licht gestegen.

Hoe anders was het tijdens de vorige grote crisis, in de jaren ’80. Pittsburgh was een grauwe stad, die geheel dreef op de staalindustrie. Bijna de helft van al het Amerikaanse staal werd hier geproduceerd. Toen de staalindustrie in de jaren ’80 grotendeels ter ziele ging steeg de werkloosheid naar bijna 20 procent. De stad was ten einde raad.

Luke RavenstahlDe afgelopen jaren heeft Pittsburgh een radicale keuze gemaakt: men wilde een heel ander soort economie. Een economie die drijft op innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Er kwamen nieuwe universiteiten, musea en concerthallen en grote innovatieve bedrijven vestigden zich in de stad. Pittsburgh is één van de voorlopers op het gebied van groene energie en is al een paar keer uitgeroepen tot meest leefbare stad van de VS. De G20 top zal worden gehouden in het eerste groene congrescentrum van het land. Obama koos voor Pittsburgh als locatie voor de G20 top als “een gedurfde demonstratie van hoe je nieuwe banen en industrieën creëert in de overgang naar een 21ste eeuwse economie”. 

De vernieuwing van Pittsburgh staat de laatste jaren onder leiding van een bijzondere burgemeester: Luke Ravenstahl, één van de jongste burgemeesters ooit in Amerika. De democraat werd drie jaar geleden op 26-jarige leeftijd burgemeester. Sindsdien werkt hij aan de “Pittsburgh Renaissance”, de vernieuwing van de stad. Een mooi voorbeeld van een moderne burgemeester uit de zogenaamde ‘millennial-generatie’, die laat zien hoe investeren in innovatie, creatieve bedrijvigheid en duurzaamheid kan leiden tot een ijzersterke economie.

Haarlem meest gastvrije stad van Nederland

Het lijkt wel een hype: Haarlem wint de laatste tijd de ene na de andere prijs. Eerder dit jaar werden we bijvoorbeeld Kunststad van het Jaar. En woensdag 23 september werd bekend dat Haarlem de Meest Gastvrije Stad van Nederland is. Deze prijs is uitgereikt door de VVV Nederland in samenwerking met onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners.

Gastvrije stad

Van Spronsen & Partners vroeg in de 21 grootste steden van Nederland bezoekers naar hun mening over gastvrijheid. Haarlem werd hierbij het beste beoordeeld. Haarlem scoort vooral goed op de aspecten Vriendelijkheid & Veiligheid en Stad & Architectuur. Breda eindigt op de tweede plek, Den Bosch op de derde. Maastricht en Enschede vormen de rest van de top-5. Van de 21 grootste steden scoorden Almere en Zoetermeer het slechts.

Opvallend is dat bezoekers ook de bereikbaarheid van Haarlem als positief beoordelen. Na Breda en Den Bosch wordt Haarlem op dit aspect het meest positief beoordeeld van alle 21 steden. Veel Haarlemmers vinden de stad lastig bereikbaar, maar kennelijk denken veel bezoekers daar heel anders over.

Kijk hier voor meer informatie.

Wouter Bos in Haarlem over ‘Crisis en Kansen’

Maandag 21 september was PvdA-leider en minister van financiën Wouter Bos in Haarlem. Op uitnodiging van Stem in de Stad en de PvdA Haarlem hield hij in een bomvolle Groenmarktkerk een lezing over de sociaal-democratie en de crisis. In deze ongewone omgeving (in de kerk voor het altaar) hield Bos voor een gehoor van naar schatting 350 tot 400 mensen een mooi en bevlogen verhaal over de aanpak van de crisis.

Wouter Bos in Haarlem

Bos trok in zijn verhaal een parallel tussen de huidige crisis en de crisis in de jaren ’30. Hij beschreef uitgebreid de opstelling van de SDAP tijdens die crisis. De SDAP kwam toen met het Plan van de Arbeid. Bos formuleerde vijf principes die voor de sociaal-democratie altijd leidend zijn, zowel in de jaren ’30 als nu. Bos: “Deze crisis is heel anders en we bestrijden hem anders dan destijds in de jaren’30 van de vorige eeuw. Maar als je dan de sociaal democratische principes op een rijtje zet die richting moeten geven, dan is dat uiteindelijk toch een heel vertrouwd rijtje: eerlijk delen, solidariteit, een sterke publieke sector, een beschaafd kapitalisme, internationale samenwerking”.

Wouter Bos in Haarlem

De lezing van Wouter Bos was zeer bevlogen en ideologisch van aard. Het Haarlems Dagblad sprak in haar verslag over een “ongewoon sterk ideologische speech”. Het is mooi om na het gestuntel van Balkenende tijdens de Algemene Beschouwingen zo’n bevlogen verhaal te horen over de aanpak van de crisis van de minister van financiën. Een echt PvdA-verhaal, waarmee we laten zien dat de sociaal-democratie toch nog altijd het beste antwoord heeft op deze economisch lastige tijden. Dat was zo in de jaren ’30 en dat is nu nog zo.

Wouter Bos in Haarlem

Na afloop van de lezing was er ruimte voor de zaal om vragen te stellen en in debat te gaan. Eén vraag is mij erg bij gebleven. Een mevrouw vroeg aan Wouter Bos hoe we solidariteit weer leuk kunnen maken. Dat is lastig, want solidariteit is lang niet altijd leuk. Maar door duidelijk aan te geven welke betere wereld ons voor ogen staat na de crisis en hoe we die kunnen bereiken door samen de schouders eronder te zetten, denk ik dat solidariteit op zijn minst inspirerend en belangrijk kan zijn voor mensen. Samen werken aan een betere wereld kan zelfs leuk zijn. Wouter Bos heeft daar in zijn lezing een mooie aanzet voor gegeven.

Je kunt de tekst van de lezing van Wouter Bos hier nalezen. Hier vind je meer foto’s van de bijeenkomst in de Groenmarktkerk. Verder lezen

Evaluatie aanwijzing monumenten positief

De aanwijzing van de eerste 80 nieuwe gemeentelijke monumenten is zorgvuldig en goed verlopen. Dat is de de belangrijkste conclusie van de evaluatie van het eerste jaar van de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. De PvdA wil, net als alle andere fracties in de gemeenteraad, dan ook dat nu krachtig wordt doorgegaan met de aanwijzing van de overige nieuwe gemeentelijke monumenten.

Het nieuwe gemeentelijke monumentenschildjeDe uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten is een initiatief van de gemeenteraad, naar aanleiding van een burgerinitiatief van Marianne Rietvink (zie een eerdere blog). De komende drie jaar worden maar liefst 700 complexen (2150 adressen) aangewezen als gemeentelijk monument. In 2009 wordt ervaring opgedaan met een eerste selectie van 80 monumenten, in 2010 en 2011 volgt de rest. De PvdA is groot voorstander van deze uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten en ik ben één van de trekkers in de gemeenteraad geweest om dit voor elkaar te krijgen. Een paar jaar geleden stonden monumenten nog erg laag op de politieke agenda. Daar hebben we het afgelopen jaar echt een omslag in kunnen aanbrengen. Veel meer waardevolle panden in Haarlem krijgen nu de bescherming die ze verdienen.

Eerder bleek uit de jaarlijkse Omnibusonderzoek van de gemeente ook al dat de uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten kan rekenen op brede steun van de Haarlemmers (zie een eerdere blog). Maar liefst tachtig procent van de ondervraagde Haarlemmers noemt de uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten belangrijk of zeer belangrijk.

Eigenaren van monumenten kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente. Zij kunnen bijvoorbeeld voordelige leningen krijgen voor renovaties en restauraties die het monumentale karakter van het pand ten goede komen. De gemeente gaat naar aanleiding van de evaluatie onderzoeken of het daarnaast mogelijk is de leges voor monumentenvergunningen te verlagen of volledig kwijt te schelden.

Het leek er even op dat de SP haar steun aan de raadsbrede coalitie die het nieuwe monumentenbeleid heeft afgedwongen zou intrekken. De socialisten vonden dat eigenaren van monumenten op te hoge kosten worden gejaagd. Gelukkig kon PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg de bezwaren van de SP wegnemen en blijft de raadsbrede steun voor de uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten in stand. De wethouder kan dan ook met volle kracht door om de aanwijzing van de overige monumenten binnen twee jaar te voltooien.

De afleidingsmanoeuvres van Geert Wilders

Je kunt de klok er op gelijk zetten: tijdens elk groot debat in de Tweede Kamer komt de PVV van Geert Wilders weer met een of ander bizar en provocerend voorstel, waar vervolgens de hele Tweede Kamer overheen valt. Zo ook tijdens de Algemene Beschouwingen. Er moet volgens Wilders een belasting op hoofddoekjes komen. Een verwerpelijk en bizar voorstel. Maar Wilders weet daarbij heel handig de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat: hij heeft geen enkel antwoord op de huidige economische crisis.

PVV

In een debat bij de NOS op Prinsjesdag werd Geert Wilders gevraagd wat volgens hem de oorzaak is van de economische crisis. “De immigratie”, antwoordde de PVV-leider doodleuk. Als we de grenzen zouden sluiten, zou er niets aan de hand zijn. Wilders toont daarmee aan helemaal niets van de economie te begrijpen. Wilders heeft totaal geen antwoord op de economische crisis. Hij komt met geen enkel serieus voorstel om banen te redden en de economie te stimuleren.

In plaats daarvan komt Wilders telkens weer met een handige afleidingsmanoeuvre: een of ander extreem voorstel waar iedereen het dan weer dagen over heeft. Maar hoe lang trapt Nederland hier nog in? Vroeg of laat zullen mensen die vrezen hun baan te verliezen realiseren dat zij helemaal niets van de PVV hoeven te verwachten. Mensen zullen zich realiseren dat wanneer Wilders tijdens de bankencrisis op de stoel van minister van financiën Wouter Bos had gezeten de banken waarschijnlijk niet waren gered en hun spaarcenten heel wat minder veilig waren geweest. Wilders zal blijven proberen de aandacht daarvan af te leiden, maar op een gegeven moment zal niemand daar meer in trappen.

Haarlem bruist van de evenementen

Tussen 100.000 en 150.000 mensen bezochten dit weekend volgens schattingen van de politie de Haarlemse Feesten, de zes festivals die gelijktijdig plaats vonden in de Haarlemse binnenstad. Haarlem bruiste dit weekend dankzij de Vaardagen, de Open Monumentendagen, Korenlint, het Jopen Festival, Stad als Podium en het Autovrije Weekend.

Ridders op Grote Markt tijdens Jopen FestivalDe Haarlemse Vaardagen

Haarlem kent relatief veel grote evenementen. In het voorjaar is er bijvoorbeeld Bevrijdingspop en Bloemencorso, in de zomer Haarlem Culinair en Haarlem Jazzstad en nu dus deze gecombineerde Haarlemse Feesten. Het huidige College van B&W heeft extra geïnvesteerd in evenementen, onder meer door een speciale evenementenmanager aan te stellen. Zijn taak is de evenementen beter te coördineren en te promoten. Vorig jaar heeft de gemeente samen met de Kamer van Koophandel onderzoek gedaan naar de economische opbrengst voor de stad van een aantal evenementen. Die bleek zeer groot te zijn. Haarlem profiteert dus echt van evenementen zoals dit weekend, niet alleen omdat het leuk en gezellig is, maar ook door extra inkomsten voor Haarlemse bedrijven en extra banen voor Haarlemmers.

Het Jopen Festival op de Grote Markt

In het kader van het themajaar Haarlem Monumentaal werden sommige evenementen dit jaar extra groot aangepakt. Centraal daarbij stonden natuurlijk de Open Monumentendagen. De monumenten zijn deze raadsperiode mede door de PvdA hoger op de politieke agenda terecht gekomen. Het aantal gemeentelijke monumenten wordt gedurende drie jaar fors uitgebreid (zie eerdere blog). Dit jaar vraagt Haarlem met een speciaal themajaar nog eens extra aandacht voor haar monumenten. Zo kunnen Haarlemmers op een speciale website hun favoriete monument kiezen en zijn er filmpjes gemaakt van twaalf prominente Haarlemse monumenten, zoals het stadhuis en de Sint Bavo, maar ook het Haarlemse bier of de Haarlemmer Olie. Deze filmpjes kun je hier bekijken.

De Haarlemse Feesten

Het Spaarne vol schepen, ridders en middeleeuwse ambachtslieden op de Grote Markt, optredens van The Sheer, Kyteman’s Hiphop Orkest en The Veils, honderden monumenten gratis te bezichtigen en overal gezang van koren. En dat alles in een binnenstad die twee dagen lang autovrij is. Aankomend weekend staat Haarlem in het teken van zes verschillende evenementen: De Haarlemse Vaardagen, Stad als Podium, de Open Monumentendagen, het Jopenfestival, Korenlint en Autovrij Weekend. Naar Gents voorbeeld worden deze evenementen dit jaar samengebracht onder één noemer: De Haarlemse Feesten.

Haarlemse Vaardagen

Verschillende evenementen pakken dit jaar extra groot uit in het kader van het themajaar Haarlem Monumentaal. Natuurlijk zal hieraan tijdens de Open Monumentendagen veel aandacht worden besteed, maar ook het Jopen Festival wordt dit jaar extra groots aangepakt. In plaats van het Nieuwe Kerksplein zal het middeleeuwse festival van het lokale biermerk dit jaar plaatsvinden op de Grote Markt. Bovendien duurt het Jopen Festival dit jaar twee dagen in plaats van één.

Zelf zal ik natuurlijk verschillende evenementen bezoeken en op deze website verslag doen. Maar ik ben ook actief als gids. Zaterdag zal ik, net als andere jaren, bezoekers rondleiden door de raadszaal in het stadhuis. Het is een traditie in Haarlem dat tijdens Open Monumentendagen bezoekers in de raadszaal worden rondgeleid door gemeenteraadsleden. Dat is altijd erg leuk om te doen, er komen vele honderden Haarlemmers een kijkje nemen die normaal nooit in aanraking komen met de gemeenteraad. Wil je door mij rondgeleid worden? Kom dan zaterdag tussen 11:30 en 13:00 uur naar de raadszaal van het stadhuis.

Kijk hier voor veel meer informatie over de Haarlemse Feesten en een kaartje waar je de verschillende evenementen kunt vinden.

Opening politiek seizoen

Zondag 6 september trapten alle Haarlemse politieke partijen samen het nieuwe politieke seizoen af. Dit gebeurde met een gezamenlijk festival in de binnentuin van het stadhuis. Er was een politieke markt in de refter van het stadhuis, en in de tuin was muziek, cabaret en debat. Het is voor het eerst dat de Haarlemse politieke partijen gezamenlijk zoiets organiseren.

Het komende jaar wordt belangrijk voor alle politieke partijen. Op 3 maart 2010 zijn er namelijk gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment schrijven de verschillende partijen hun verkiezingsprogramma en worden de kandidatenlijsten samengesteld. Daarna gaat de campagne van start. Na de verkiezingen zal er een nieuw stadsbestuur moeten worden gevormd. Het wordt dus een spannend politiek jaar.

De binnentuin van het stadhuis

Afgewisseld met muziek werd er in de binnentuin van het stadhuis gedebatteerd over zaken als de bereikbaarheid van Haarlem, jeugdwerkloosheid, de openingstijden van de horeca en de doorstroming op de woningmarkt. Daarbij werden al de eerste verschillen tussen de partijen duidelijk, die tijdens de campagne de boventoon zullen voeren. Zo zijn GroenLinks en CDA bijvoorbeeld voor een korte tunnel voor de Zuidtangent, terwijl de PvdA daar tegen is. De VVD wil minder sociale huurwoningen bouwen, wij willen vasthouden aan de afspraak dat eenderde van alle nieuwbouwwoningen sociale huur- of koopwoningen zijn. D66 ziet niets in bindende afspraken met bedrijven over aantallen stageplekken, wij zijn daar wel voor. De PvdA is voor vrije sluitingstijden van de kroegen, de VVD is daar tegen.

Het wordt dus een spannende campagne, waar deze en andere verschillen duidelijk aan het licht zullen komen. Daar was deze opening van het politiek seizoen een mooie aftrap voor. De Haarlemse kiezer heeft het komende jaar echt iets te kiezen.

Podje Politiek 37

Podje PolitiekZaterdag 5 september hebben Remy, Constantijn en ik weer een nieuwe aflevering opgenomen van onze podcast Podje Politiek. In deze aflevering onder meer aandacht voor mijn initiatiefvoorstel voor een woonhotel, de klushuizen, het achterstallig onderhoud in Haarlem en Utrecht en de discussie over verdichting in Haarlem: is Haarlem volgebouwd?

Beluister hier de podcast:

Je kunt de podcast ook hier downloaden of je hier abonneren. Kijk voor meer informatie op de www.podjepolitiek.nl.

Gesprek met corporaties over woonruimteverdeling

Eén van de eerste grote onderwerpen waar ik in het begin van deze raadsperiode in de gemeenteraad het woord over voerde was het nieuwe systeem om corporatiewoningen te verdelen. Toen werd besloten als experiment maximaal dertig procent van de woningen niet langer op basis van zoekduur te verdelen, maar in te zetten voor maatwerk en om de doorstroming te bevorderen (zie een eerdere blog). Inmiddels is dit twee jaar van kracht. Donderdag 3 september sprak de raadscommissie Ontwikkeling met de drie Haarlemse corporaties om te horen hoe de ervaringen zijn met dit nieuwe verdeelsysteem.

De drie corporaties gebruiken de dertig procent vrije verdeelruimte elk op hun eigen manier. Ymere heeft de Woonswitch ingevoerd om huurders een beter passende woning aan te bieden. Pre Wonen en Elan Wonen gebruiken de vrije ruimte vooral om ouderen die in grote gezinswoningen wonen te begeleiden naar een meer passende kleinere woning. Pre Wonen gebruikt het systeem verder voor woongroepen. Ook het aantal woningen dat men los van zoekduur verdeelt verschilt sterk: Ymere haalt de dertig procent met gemak, Pre en Elan verdelen aanzienlijk minder woningen dan toegestaan via dit nieuwe systeem. Algemene conclusie is dat het maatwerk door de huurders zeer wordt gewaardeerd, maar dat het ook erg arbeidsintensief is en met wisselend succes.

De komende tijd zullen we in de gemeenteraad evalueren of de vrije verdeelruimte heeft gebracht wat we ervan verwachten, namelijk meer doorstroming op de woningmarkt. Dan wordt besloten of het experiment wordt voortgezet. Ook zullen we kijken of er verbeteringen nodig zijn.

Werkbezoek Schalkwijk

Schalkwijk is een stadsdeel waar heel veel gebeurt. Overal vinden nieuwbouwprojecten plaats en de gemeente doet veel aan wijkverbetering en sociale vooruitgang van de bewoners. Donderdag 3 september organiseerde wijkwethouder Jan Nieuwenburg een werkbezoek voor de gemeenteraad. Tijdens een busrit werden ruim dertig verschillende projecten toegelicht. Ook kregen we in Meerwijk Centrum een toelichting op de sociale wijkverbetering door de gemeente en corporatie Pre Wonen.

Wethouder Jan Nieuwenburg geeft toelichting in de bus

De bezochte projecten in Schalkwijk zijn heel verschillend. Van de vele fietsstraten die op dit moment worden aangelegd tot nieuwbouw van de Rudolf Steinerschool. Van het geplande nieuwe stadsdeelhart Schalkstad tot het Turks Ouderen Centrum. En van de Schouwbroekerplas tot 023. Veel van deze projecten zijn voor raadsleden natuurlijk niet nieuw, maar het is altijd goed ze eens in hun samenhang met alle andere ontwikkelingen in Schalkwijk te bekijken.

Dan valt op hoe ontzettend veel goeds er op dit moment gebeurt in Schalkwijk. Niet alleen bouwprojecten, maar ook sociale projecten om de wijk te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe wijkcontract in Meerwijk. In tegenstelling tot de andere wijkcontracten, die door de gemeente worden uitgevoerd, is voor dit wijkcontract een corporatie (Pre Wonen) verantwoordelijk. Met bewoners en de gemeente hebben zij afspraken gemaakt over hoe deze wijk nog mooier, prettiger en veiliger kan worden. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de woningen en de leefomgeving, maar vooral ook aan zaken als werkgelegengheid, jongerenoverlast en onderwijs.