Meer

Archive | oktober, 2010

Een paar dagen in Londen

Afgelopen week was het herfstreces van de gemeenteraad. Ik ben daarin een paar dagen naar Londen geweest, een stad waar ik tot nu toe alleen als klein kind was geweest. Van die vakantie met mijn ouders en broertje kan ik me eigenlijk alleen herinneren dat ik oneindig vaak de eekhoorntjes heb gevoerd. Dit keer wilde ik wel eens wat meer zien van deze grootste stad van Europa.

Enkele hoogtepunten: het prachtige British Museum met zijn Egyptische, Griekse, Aziatische en Midden-Amerikaanse schatten, heerlijk Indiaas eten bij Brick Lane, het uitzicht over de stad vanuit Tate Modern, wandelen langs de Thames en de prachtig verlichte theaters, Big Ben en London Eye bij nacht. Eén dag ben ik ook met de trein buiten Londen geweest. Ik heb toen Oxford bezocht, de beroemde universiteitsstad. Daar kun je uren ronddwalen tussen de eeuwenoude colleges en bibliotheken. Het moet erg bijzonder zijn om daar te mogen studeren. 

Maar voor mij als echte politieke junkie was een rondleiding door de Houses of Parliament misschien wel het meest bijzonder: staan tussen de wereldberoemde groene bankjes van het House of Commons, waar premier David Cameron en Labourleider Ed Miliband elke week de degens kruisen tijdens het vaak zeer levendige Prime Minister’s Questions, en lopen over de ceremoniële route die de koningin elk jaar aflegt naar het House of Lords voor haar troonrede. Het enige minpuntje was dat ik tijdens de rondleiding geen foto’s mocht maken.

Onderstaand een kleine selectie uit de foto’s die ik in Londen en Oxford heb gemaakt:

“Regeerakkoord drama voor Haarlemse woningmarkt”

De plannen rond wonen in het Regeerakkoord van VVD, CDA en PVV betekenen een drama voor de Haarlemse woningmarkt. Dat schrijven gemeente Haarlem, Samenwerkende Haarlemse Huurders Organisaties (SHHO) en de drie lokale woningcorporaties (Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere) in een gezamenlijke brief aan minister Donner van Binnenlandse Zaken, die ook over wonen gaat. Een integraal woonbeleid ontbreekt volgens hen nu de koopmarkt buiten schot blijft en de huurmarkt wel onder vuur wordt genomen

In een eerdere blog schreef ik al over de negatieve gevolgen van het Regeerakkoord voor met name huurders in steden met een grote druk op de woningmarkt, zoals Haarlem. Hun huur dreigt fors te stijgen en bovendien dreigen middeninkomens in steden als Haarlem nauwelijks nog een woning te kunnen vinden, omdat corporaties niet meer aan hen mogen verhuren. Volgens gemeente, corporaties en huudersorganisaties zullen de plannen bovendien leiden tot het stilvallen van bouwprojecten en het wegvallen van investeringen voor stedelijke vernieuwing.

Het is mooi dat gemeente, corporaties en huurdersorganisaties samen optrekken tegen de asociale voorstellen van het nieuwe kabinet, die Haarlemse huurders hard zullen raken als ze niet worden aangepast. In de brief wordt minister Donner uitgenodigd voor een gesprek. Hopelijk kunnen gemeente en corporaties de minister daarin overtuigen dat de plannen een drama betekenen voor de Haarlemse woningmarkt en daarom echt anders moeten.

Je kunt de brief hier downloaden als Word-document.

VVD: geen probleem starters op koopwoningmarkt

Hij zei het echt tijdens het debat over de Regeringsverklaring in de Tweede Kamer: je kunt niet volhouden dat jonge starters in deze tijd een probleem hebben op de koopwoningmarkt. Aan het woord was de kersverse fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer: Stef Blok. Op de huurmarkt is er wel wel een probleempje en daar heeft de VVD ook een oplossing voor: het verhogen van de huren. Ik kon mijn oren niet geloven. Hoe wereldvreemd kan je zijn!

Ik nodig Stef Blok graag uit eens een kijkje te komen nemen in Haarlem. De huizenprijzen zijn hier zo hoog en de druk op de woningmarkt is in deze regio zo groot, dat starters met een normaal inkomen onvoldoende hypotheek kunnen krijgen om een eerste huis te kopen. Weliswaar zijn de prijzen van sommige woningen door de economische crisis iets gedaald, maar lang niet genoeg om ze betaalbaar te maken voor starters.

De belangrijkste oorzaak van de hoge huizenprijzen is de hypotheekrenteaftrek. Daardoor is de door de VVD zo geprezen vrije markt ernstig verstoort, wat heeft geleid tot enorme prijsopdrijving. En juist daaraan wil de VVD niets doen.

Gelukkig neemt de Haarlemse VVD de problemen van starters op de woningmarkt wél serieus. Met hen hebben wij de afgelopen jaren samen kunnen werken aan oplossingen, zoals de startersleningen, die al veel starters hebben ondersteund bij de aankoop van een eerste huis. Misschien moeten zij hun nieuwe landelijke voorman eens bijpraten over hoe de woningmarkt echt in elkaar zit in steden als Haarlem.

Overigens riep PvdA-fractievoorzitter Job Cohen in hetzelfde debat op tot een Nationaal Woonakkoord, waarin de problemen op de woningmarkt wél serieus worden genomen en ook echt worden aangepakt. Meer daarover kun je hier lezen.

Bouwleges moeten omlaag

Wanneer je een bouwvergunning aanvraagt, moet je daarvoor bouwleges betalen aan de gemeente. Dat is zo in elke gemeente. De hoogte van die bouwleges verschilt echter sterk tussen verschillende gemeenten. En helaas scoort Haarlem al jaren slecht: de bouwleges in onze stad behoren tot de hoogste van Nederland.

Bouwleges moeten volgens de wet kostendekkend zijn. Dat wil zeggen dat alle kosten die de gemeente maakt voor het afgeven van vergunningen betaald moeten worden uit het totaal aan bouwleges. Dat is niet anders in Haarlem dan elders. Waarom zijn de bouwleges in Haarlem dan toch hoger? Kennelijk maakt onze gemeente veel meer kosten bij het afgeven van vergunningen dan andere gemeenten.

Al enkele jaren pleit de PvdA daarom voor het omlaag brengen van deze kosten, waardoor ook de bouwleges omlaag kunnen. Al in 2008 diende toenmalig PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee hierover een motie in, die raadsbreed werd aangenomen. Helaas bleek afgelopen week tijdens een debat over de bouwleges in de gemeenteraad dat met deze motie erg weinig is gebeurd. De bouwleges behoren in Haarlem nog altijd tot de hoogste van Nederland. Voor de PvdA is het nu genoeg geweest. Ik heb daarom in de gemeenteraad aangekondigd dat wij verwachten dat de kosten volgend jaar echt fors worden verminderd, bijvoorbeeld door verder te schrappen in bureaucratie. Wethouder Ewout Cassee heeft hier nu een concreet plan van aanpak voor aangekondigd, waardoor de bouwleges per 2012 nu eindelijk echt omlaag kunnen.

Een bijzonder pleidooi tijdens het debat over de bouwleges kwam van de SP. Zij willen een progressief stelsel invoeren, waarbij grote bouwprojecten een hoger percentage aan bouwleges betalen dan kleine initiatieven. Dit klinkt natuurlijk erg mooi, maar het resultaat zou desastreus zijn. In de praktijk verhoogt de SP hiermee namelijk de bouwleges voor sociale woningbouwprojecten en verlaagt zij de bouwleges voor villabewoners die een serre achter hun huis willen bouwen. De PvdA is daar geen voorstander van. Liever verlagen wij de bouwleges voor iedereen door de kosten omlaag te brengen, en met het aangekondigde plan lijkt het daar nu eindelijk echt van te komen.

Nieuw plan Scheepmakerskwartier moet beter

De PvdA vindt het een goede zaak dat de gemeente met ontwikkelaar De Principaal in gesprek gaat om het bouwproject Scheepmakerskwartier alsnog van de grond te krijgen, maar vindt de plannen daarvoor nog onvoldoende. De plannen zullen fors verbeterd moeten worden, anders zal de PvdA er niet mee instemmen. Dat heb ik donderdag 21 oktober in de gemeenteraad gezegd bij behandeling van de doorstartplannen van het bouwproject Scheepmakerskwartier.

In het Scheepmakerskwartier, het gebiedje langs het Spaarne tussen spoor en molen De Adriaan, moeten onder meer een passantenhaven en woningen komen. Begin dit jaar liet ontwikkelaar De Principaal de gemeente weten de bestaande plannen voor het Scheepmakerskwartier niet rendabel te kunnen maken, en daarom niet te willen uitvoeren. De gemeente is vervolgens met de ontwikkelaar in gesprek gegaan om te kijken of de plannen konden worden aangepast, zodat ze alsnog kunnen worden gerealiseerd.

Net als de meeste andere fracties in de gemeenteraad is de PvdA kritisch over de aangepaste plannen. Dit is een bijzondere plek in Haarlem, daar moet ook echt iets bijzonders komen. Het oorspronkelijke plan had echt kwaliteit, maar in de aangepaste plannen lijkt die kwaliteit verloren te gaan. Zo worden de binnenhoven volgepropt met woningen, vlak tegen bestaande woningen aan. De PvdA wil graag dat er snel aan de slag kan worden gegaan met het Scheepmakerskwartier, maar niet kosten wat kost. Wij hopen dat dit samen met De Principaal kan, maar als er geen beter plan komt zal de gemeente op zoek moeten naar een andere ontwikkelaar, die hier wel iets goeds wil realiseren.

Wij stemden wel in met het beschikbaar stellen van geld aan de gemeente om verder te onderhandelen met De Principaal. Daarbij stelde ik drie voorwaarden, waarop wij het uiteindelijke plan zullen toetsen. Ten eerste moet de kwaliteit echt beter en willen wij een betere oplossing voor de bestaande bewoners, die nu opeens huizen vlak achter hun woning krijgen. Ten tweede moet er meer duidelijkheid zijn over de financiële risico’s voor de gemeente. En ten derde willen wij garanties dat als er gebouwd wordt ook de haven wordt aangelegd. Het risico is nu te groot dat eerst de huizen worden gebouwd en dat er vervolgens niet voldoende geld blijkt te zijn voor de haven. Dat is onacceptabel.

Stadsgesprek over de begroting

Elk jaar organiseert de gemeenteraad een luisterzitting over de begroting. Hier kunnen Haarlemmers hun mening geven over de begroting voor het komende jaar. Meestal maken hier slechts enkele mensen gebruik van. De gemeenteraad wilde het dit jaar eens anders aanpakken. Resultaat: een levendig stadsgesprek in de Gravenzaal van het stadhuis, bezocht door meer dan honderd mensen.

De gemeenteraad had drie ‘prominente Haarlemmers’ gevraagd hun kritisch licht te laten schijnen over de begroting: Marike Stellinga (economieredacteur Elsevier), Hans Boutellier (directeur Verweij Jonker Instituut) en Chris IJsbrandy (Utility Consulting Partners en expert duurzaamheid). Dit leidde tot interessante discussies over wat Haarlemmers zelf kunnen doen nu de overheid moet bezuinigen, hoe je duurzaamheid kunt vormgeven in tijden van financiële schaarste en of de overheid wel of niet moet bezuinigen op sociaal beleid en welzijn.

Daarnaast mochten Haarlemmers in vier ronden hun hartenkreten meegeven aan de gemeenteraad in korte statements van anderhalve minuut. Vele organisaties en individuen maakten hier gebruik van: van COC tot Stichting Topsport Kennemerland, van Philharmonie tot Stichting Westelijk-Tuinbouwgebied. Natuurlijk kwamen de meeste mensen met pleidooien om bezuinigingen ongedaan te maken of in hun onderwerp juist extra te investeren, maar sommigen kwamen ook met ideeën over hoe je bijvoorbeeld extra kunt bezuinigen en tegelijkertijd extra kunt bijdragen aan de doelstelling van Haarlem om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Philharmonie en Stadsschouwburg hebben zelfs een eigen plan gemaakt over hoe ze kunnen bezuinigen zonder dat dit ten koste gaat van de programmering. Allemaal zaken waar we de komende weken verder over na kunnen denken. De begroting wordt van 8 t/m 11 november behandeld in de raad.

De meest bijzondere bijdrage kwam overigens van het Wereld Kindertheater. Zij vroegen vooral niet te bezuinigen op hun organisatie, en gaven daarbij eerlijk aan ook niet te weten waarop de gemeente dan wel moet bezuinigen. Zij hopen daarom op een wonder, en gaven de gemeenteraad een staatslot. De trekking is in de week van de begrotingsbehandeling, dus wie weet hebben we dan toch nog opeens een financiële meevaller.

Tijdens het stadsgesprek liep een Twitterfountain mee. Die kun je hier bekijken.

Florida all over again?

De komende weken volg ik op deze website geregeld de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen van 2 november. Hierbij zoom ik vooral in op de campagnes van twee jonge Democratische kandidaten voor de Senaat: Alexi Giannoulias in Illinois en Rodney Glassman in Arizona (zie een eerdere blog). In een eerdere blog beschreef ik al hoe verdeling binnen het progressieve kamp een bedreiging vormt voor de Democraten. Dit keer aandacht voor een rel in Illinois: voter integrity of voter intimidation?

Deze week lekte een geluidsopname uit, waarin de Republikeinse kandidaat voor de Senaat Mark Kirk aankondigde dat hij opdracht had gegeven voor “the largest voter integrity program” ooit. Hij kondigt aan veel advocaten in te zetten om verkiezingsfraude te voorkomen, vooral in delen van Illinois die vooral worden bevolkt door zwarte Amerikanen en waar men in overweldigende meerderheid Democratisch stemt.

Wat is er mis met het voorkomen van verkiezingsfraude? Op zich niets, als dat het echte doel is. Maar we hebben dit eerder gezien. In 2000 stuurden de Republeinen tijdens de presidentsverkiezingen honderden advocaten naar zwarte wijken in Florida. Naar later is gebleken niet om verkiezingsfraude te voorkomen, maar vooral om te voorkomen dat zwarte kiezers daar zouden stemmen en dat hun stem geteld zou worden. Volgens velen is dat de belangrijkste oorzaak dat niet Gore maar Bush die verkiezingen won. Democraten vrezen een herhaling in Illinois. “The climate may be a little cooler, but this could be Florida 2000 all over again”, aldus een prominente Democraat.

Volgens de Democraten is het de Republikeinen in Illinois niet te doen om ‘voter integrity’ maar om ‘voter intimidation’. Het werkelijke doel is om het voor Democratische kiezers uit minderheidsgroepen zo moeilijk mogelijk te maken hun stem uit te brengen. De Republikeinen zetten hierbij onder andere Hans von Spakovsky in, al jaren berucht om zijn acties om te voorkomen dat Democratische kiezers hun stem kunnen uitbrengen (zie dit bericht).

Bekijk onderstaand een filmpje van MSNBC over de rel in Illinois:

Blog Action Day: Water

Vandaag (15 oktober) is Blog Action Day, een dag waarop bloggers overal ter wereld via hun blog aandacht vragen voor een bepaald maatschappelijk doel. Ik doe hier al enkele jaren aan mee op mijn website. Dit jaar is het doel waar actie voor wordt gevoerd water.

Eén op de acht bewoners van de wereld heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Gebrek aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen zijn de oorzaak van tachtig procent van alle ziekten. Ze veroorzaken meer doden dan alle vormen van geweld bij elkaar, inclusief oorlogen en terrorisme. De VN probeert hier via de Millenniumdoelen iets aan te doen. Haarlem is (op initiatief van de PvdA) één van de Nederlandse gemeenten die deze doelen ondersteunt als Millenniumgemeente.

Maar water is niet alleen een probleem voor de Derde Wereld. Ook in het Westen hebben we te maken met vervuiling van rivieren en zeeën en overconsumptie van water, wat via de productie ook leidt tot extra uitstoot van CO2. In Nederland hebben we al van oudsher een bijzondere relatie met water, maar door de klimaatverandering is dit extra urgent geworden. Ook in een stad als Haarlem wordt bij veel bouwprojecten extra oppervlaktewater toegevoegd, om zo overvloedige regenval op te kunnen vangen.

Een speciale vorm van waterproblematiek is het gebruik van gebotteld water. Water uit flessen drinken in plaats van uit de kraan zorgt voor een grote afvalproblematiek, extra uitstoot van CO2 en een grote consumptie van olie voor de productie van (vaak niet gerecyclede) flessen.

Een paar maanden geleden had ik samen met mijn collega Helga Koper een gesprek met de mensen van Join The Pipe. Dit is een soort sociaal netwerk van mensen die voortaan alleen nog kraanwater drinken en bijdragen aan schoon drinkwater in de Derde Wereld. In Amerika hebben steden als San Francisco en Salt Lake City de ambitie om geheel ‘flesvrij’ te worden. Misschien ook iets voor Haarlem?

Gerestaureerde Melkbrug geopend

We hebben hem (te) lang moeten missen, maar hij is terug: woensdag 13 oktober werd de gerestaureerde monumentale Melkbrug ‘s avonds geopend met een drukbezochte lasershow. De belangrijke verbinding over het Spaarne tussen de Burgwalbuurt en de binnenstad van Haarlem voor fietsers en voetgangers is daarmee hersteld.

De Melkbrug is een rijksmonument. De historische draaibrug stamt uit 1886, toen de toenmalige stadsarchitect de gemeenteraad ervan overtuigde de oude houten Melkbrug te vervangen door deze ijzeren draaibrug. De oude houten brug was in zeer slechte staat en men was bang dat bij restauratie onderdelen van de brug zo slecht zouden blijken te zijn, dat de kosten fors zouden oplopen. Bovendien waren voor de bedienig van de oude brug twee brugwachters nodig, en voor de ijzeren draaibrug slechts één.

De geschiedenis herhaalt zich: afgelopen raadsperiode kreeg de gemeenteraad dezelfde keuze voorgelegd, maar nu over de inmiddels monumentale ijzeren draaibrug. Na ruim 120 jaar stond ook deze ‘nieuwe’ brug vrijwel op instorten en ook nu gingen er stemmen op om hem te vervangen door een geheel nieuwe brug. In tegenstelling tot de gemeenteraad in 1886 kozen wij er echter voor om de oude brug te restaureren. En ondanks tegenvallers tijdens het restauratieproces, waar men ook in 1886 voor vreesde, kon het grootste deel van de monumentale draaibrug daarmee behouden blijven.

Precies een jaar is de Melkbrug in Sliedrecht geweest, waar de restauratie plaats vond. Gelukkig is hij nu terug, en hoeven vele Haarlemmers niet meer om te lopen of fietsen tussen het oosten van de stad en de binnenstad. En Haarlem heeft zijn historische brug terug, één van de vele monumenten die de stad rijk is.

Op bezoek bij SportSupport

Elke maandag vergaderen we met de PvdA-fractie. Meestal is dit in het stadhuis, maar regelmatig vergaderen we ook ergens op locatie in de stad. Soms is dat bij in een bepaalde wijk (zoals Parkwijk-Zuiderpolder of de Sportliedenbuurt), soms bij een organisatie (zoals winkeliersvereniging Cronjéstraatjongerencentrum Flinty’s, Stem in de Stad of de Selimiye Moskee) en soms bij een interessante Haarlemmer (zoals klimaatgoeroe Maurits Groen). Ook deze raadsperiode gaan we hier weer mee door. Maandag 11 oktober bezochten we stichting SportSupport, de organisatie die in Haarlem de breedtesport ondersteunt en bevordert.

SportSupport doet dit op tal van manieren. Zo adviseert zij sportverenigingen, stimuleert zij sport in de buurt, organiseert zij sporttoernooien voor scholen en ondersteunt zij ouderen en gehandicapten bij het sporten. Via de aparte stichting Topsport Kennemerland wordt bovendien het topsportklimaat in de regio gestimuleerd. Al deze activiteiten werden verder toegelicht.

Daarnaast spraken we met een zogenaamde ‘combinatiefunctionaris’. Een combinatiefunctie combineert eigenlijk twee banen op het gebied van onderwijs, cultuur en sport. In dit geval ging het om iemand die twee dagen per week voor de klas staat als gymdocent in Haarlem-Oost en de overige dagen zich inzet voor sport in de buurt, door op de verschillende pleintjes in de wijk sport door jongeren te stimuleren en door activiteiten te organiseren. Mooi en belangrijk werk, dat helpt om veel problemen bij jongeren en overlast in de buurt te voorkomen. Lees hier veel meer over combinatiefuncties.

De komende jaren zal ook de gemeente Haarlem fors moeten bezuinigen. Ook sport zal daarbij niet geheel kunnen worden gespaard, en mogelijk zal dit ook gevolgen hebben voor SportSupport. Maar daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat dit soort werk behouden kan blijven voor Haarlem. Het is daarom zeer nuttig als fractie af en toe bij dit soort organisaties op bezoek te gaan en met hen te bespreken wat voor ideeën zij hier zelf over hebben. Zo werd bijvoorbeeld het idee geopperd om ook scholen te laten meebetalen aan de combinatiefuncties, waar zij immers ook van profiteren. Iets waar we als fractie zeker naar gaan kijken.

Babyboom bonden

De meeste leden van de vakbonden zijn 55+, dus komt de vakbond ook vooral op voor hun belangen. Dat zegt CNV-voorzitter Jaap Smit in een interview met Nu.nl. “Als voorzitter van CNV behartig ik de belangen van mijn leden. Als het gros van de leden 55 jaar en ouder is moet je niet raar opkijken als het zwaartepunt daar komt te liggen”, aldus de CNV-voorzitter. Een kortzichtig standpunt.

In het interview zegt Smit graag meer jonge leden te willen trekken bij de vakbond. Dat is een mooi streven, maar de opmerking van de CNV-voorzitter illustreert dat men totaal niet begrijpt waarom veel jongeren vakbonden niet zien als hun medestanders, maar juist als hun grootste tegenstanders. In plaats van te strijden voor sociale rechtvaardigheid zijn vakbonden steeds meer belangenbehartigers geworden van de gevestigde orde: babyboomers die een goede baan hebben en vooral hun pensioen willen veilig stellen. Wanneer de belangen van deze generatie botsen met bijvoorbeeld jongeren die een baan zoeken, jonge ZZP-ers of jonge werkenden die bang zijn dat de kosten van de vergrijzing eenzijdig op hun schouders terecht zullen komen, kiezen de vakbonden steevast de kant van de gevestigde babyboom-generatie.

Als de vakbonden werkelijk meer jonge leden willen trekken zullen zij zichzelf moeten veranderen. Niet alleen de vorm, maar vooral de inhoud. Zij moeten terug naar hun basis: niet langer alleen opkomen voor de gevestigde orde, maar weer strijden voor meer sociale rechtvaardigheid voor degenen die door die gevestigde orde in de problemen komen. En in deze tijd zijn dat niet de babyboomers, maar juist de jongeren. Zolang de vakbonden dat niet doen zal ik in ieder geval nooit lid worden van een vakbond.

Rechts kabinet legt rekening bij huurders

Afgelopen vrijdag schreef ik op deze site al in algemene zin over het rechtse Regeerakkoord (zie een eerdere blog), vandaag bekijk ik wat specifieker wat de gevolgen van de plannen van het rechtse kabinet zijn voor één van de onderwerpen waar ik mij in de gemeenteraad mee bezig houd: de woningmarkt. Ik kan daarbij helaas geen andere conclusie trekken: het nieuwe kabinet legt de rekening eenzijdig bij huurders. En vooral huurders in steden met een hoge druk op de woningmarkt, zoals Haarlem, worden daarvan extra de dupe.

De coalitie van VVD, CDA en PVV heeft besloten om opnieuw niets te doen aan het grootste probleem in de woningmarkt: de hypotheekrenteaftrek. Rijke huizenbezitters blijven daardoor gespaard. In plaats daarvan neemt men een aantal ingrijpende maatregelen in de huurmarkt, die grote gevolgen zullen hebben. Huishoudens met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro moeten rekening houden met huurverhogingen van maar liefst 5 procent boven de inflatie. Daarnaast wordt het puntensysteem in regio’s met schaarste (zoals Haarlem) aangepast, waardoor de wettelijke maximumhuur omhoog gaat. Volgens de Woonbond kan dit leiden tot huurverhogingen van wel 120 euro per maand.

Bovendien mogen woningbouwcorporaties zich in de toekomst alleen nog richten op huurders met een laag inkomen. Middeninkomens komen niet meer in aanmerking voor een corporatiewoning. In sommige regio’s zal dit geen probleem zijn, maar in een stad als Haarlem met een grote vraag en daardoor hoge huren betekent dit dat middeninkomens nauwelijks nog een huis kunnen huren. Onlangs stuurden de gemeente Haarlem, de drie Haarlemse corporaties en de Haarlemse huurdersorganisaties nog samen een brief aan het huidige kabinet om te pleiten tegen zo’n maatregel. Helaas wil het nieuwe kabinet dit nu toch doorvoeren.

Het zijn ingrijpende maatregelen, die vooral huurders met een beperkt inkomen hard zullen voelen en die grote gevolgen zullen hebben voor de Haarlemse woningmarkt. Maar het ergste is nog dat de rekening zo eenzijdig bij huurders wordt gelegd. Waar de hypotheekrenteaftrek wordt gespaard, worden huurders extra hard getroffen, vooral in steden als Haarlem. De zwakste schouders zullen helaas ook hier de zwaarste lasten dragen.

Rechts, rechtser, rechtst

En daar stonden ze dan, na maanden onderhandelen: Rutte, Verhagen en Wilders. Vol trots over het bereikte regeer- en gedoogakkoord. Oke, er is weliswaar nog helemaal geen meerderheid in de Tweede Kamer voor dit kabinet, maar dat vuiltje werken ze wel weg zaterdag op het CDA-congres. En dan kunnen ze aan de slag. Het meest rechtse kabinet dat Nederland ooit heeft gehad.

Het regeerakkoord leest als een rechtse horrorroman. Natuurlijk, er staan best goede voorstellen in. Zo blijft het ontslagrecht overeind, blijft de duur van de WW ongewijzigd en gaat men extra investeren in ouderenzorg. Waterschappen worden voortaan gekozen door gemeenteraden, het aantal ministers en staatssecretarissen wordt verkleind en het kabinet gaat zich inzetten voor een vrij en open internet. Prima plannen, maar helaas zijn het slechts enkele sprankjes hoop in een verder zeer rechtse en conservatieve koers.

Het nieuwe kabinet maakt vooral de verkeerde keuzes. Men splijt de samenleving, in plaats van te verbinden. Broodnodige hervormingen van de economie, de energievoorziening en de woningmarkt worden geschuwd. Men bezuinigt op onderwijs, innovatie, zorg en inburgering, maar de JSF wordt wel gekocht. De salarissen van politieagenten en leraren worden bevroren, terwijl veelverdieners alleen maar rijker worden. De bijslag en uitkeringen van jonggehandicapten gaan omlaag en de huren gaan omhoog. Men stelt allerlei nieuwe eisen aan immigranten, maar bezuinigt de inburgering vrijwel weg. En er komen 110.000 extra werklozen bij, terwijl er juist extra banen nodig zijn.

Het is nu zaak dat de PvdA als grootste oppositiepartij een duidelijk alternatief verhaal tegenover dit rechtse kabinet zet. Een verhaal dat hoop en perspectief biedt en dat mensen verbindt in plaats van splijt. Een verhaal over een sociaal Nederland, dat open staat voor de wereld en klaar is voor de toekomst. En een verhaal dat niet alleen traditionele linkse kiezers overtuigt dat een ander en beter beleid mogelijk is, maar ook teleurgestelde gematigde CDA- en VVD-kiezers. Een lastige klus, maar harder nodig dan ooit.