Meer

Archive | juli, 2011

Het mooiste museum ter wereld staat in Suzhou

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het mooiste museumgebouw ter wereld staat niet in Londen, Parijs, New York of Bilbao, maar in de Chinese stad Suzhou. Het is althans het mooiste museumgebouw dat ik ooit heb bezocht. Het enkele jaren geleden geopende Suzhou Museum is ontworpen door de beroemde architect I.M. Pei, die onder meer ook verantwoordelijk is voor de piramide van het Louvre en de oostvleugel van de National Gallery of Art in Washington DC.

De waterstad Suzhou is één van de oudste steden van China. Het staat bekend om zijn kanalen en vele klassieke Chinese tuinen. Pei is in Suzhou geboren en heeft in het museum tal van karakteristieke elementen uit de tuinen van Suzhou (witte huizen met zwarte balken, water, bamboe, rotsen) verwerkt, maar dan in de van hem bekende geometrische vormen. Het resultaat is echt verbluffend mooi.

Ik sliep in Suzhou in het leuke Mingtown Youth Hostel, gelegen aan één van de gezelligste kanalen van Suzhou. Langs dit kanaal, waarover bootjes met zingende bootsmannen varen, liggen veel theehuizen en cafe’s. Maar de meeste huizen aan het kanaal zijn nog gewoon bewoond door de lokale bevolking, waardoor het er wel toeristisch is, maar toch een mooi beeld geeft van het leven aan het water in deze stad.

Een bijzonder hotel in Shanghai

Na een vlucht van acht uur uit Dubai en een rit met de enige supersnelle magneetzweeftrein ter wereld (430 km/u) stond ik dan op The Bund, de beroemde boulevard langs de Huangpu rivier in Shanghai. Aan de ene kant van deze rivier liggen prachtige koloniale panden uit de tijd dat de Europese grootmachten als Frankrijk, Engeland en Rusland het hier voor het zeggen hadden in grote delen van de stad, aan de andere kant van de rivier ligt de ultramoderne skyline van Shanghai.

Ik verblijf drie nachten in een bijzonder hotel, net ten noorden van The Bund: het Astor House Hotel. Dit was in 1846 het eerste Westerse hotel in China en volgens sommigen ooit het meest luxe hotel ter wereld.Ooit sliepen hier Albert Einstein, Charlie Chaplin, tsaar Nicolaas II en president Ulysses S. Grant. Ook brandde hier de eerste gloeilamp van China en stond hier de eerste Chinese telefoon. De tijd als ultraluxe hotel is inmiddels echter lang voorbij. Het is nu vooral vergane glorie. Een heel grote kamer kost slechts 40 euro per nacht en er verblijven vooral Chinese en westerse toeristen. Maar het gebouw is nog altijd indrukwekkend, vooral de ontbijtzaal (zie foto). Bekijk hier de uitgebreide pagina op wikipedia over het hotel.

           

De afgelopen twee dagen heb ik Shanghai bekeken, een gave en moderne stad die een bijzonder mix vormt tussen China en het kapitalistische westen. Behalve The Bund heb ik gisteren twee prachtige musea bezocht: het Shanghai Museum, het beste museum in China voor Chinese oudheden, en de Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, een museum dat geheel gaat over de stedenbouw in deze zich snel ontwikkelende stad. Ook heb ik, nadat ik in Dubai al bovenop het hoogste gebouw ter wereld stond (zie een eerdere blog), het twee na hoogste gebouw ter wereld bezocht: het World Financial Center (474m). Vanuit hier heb je na zonsondergang een prachtig uitzicht over de verlichte stad (zie foto).

Vandaag heb ik de oude stad bezocht. Dat is vooral een toeristische bazar, maar er ligt ook een mooie Chinese tuin. Ook ben ik in de French Consession geweest, het deel van de stad dat lange tijd in Franse handen was. Hier hebben ze onlangs een wijkje met oude huizen gerestaureerd en herbouwd, waar nu het hippe eet- en uitgaansdistrict Xintiandi is gevestigd.

Morgen ga ik met de trein naar Suzhou, een stad die beroemd is om zijn kanalen en Chinese tuinen. Met de supersnelle trein is het slechts een half uurtje buiten Shanghai. Hier blijf ik één nacht. Vervolgens ga ik zondag terug naar Shanghai, waar ik overstap op de splinternieuwe supersnelle trein naar Beijing, die me als het goed is in nog geen vijf uur in Beijing brengt. Tot een maand geleden deed je daar nog 12 uur over.

Deze website werkt overigens gewoon in China, dus ik zal hier de komende maand blijven bloggen. Ik heb nog geen goede manier gevonden om te twitteren, maar ik kan wel via e-mail twitpics versturen. Ik zet dus af en toe foto’s op twitter, maar kan jullie eventuele reacties niet zien.

Dubai: de speeltuin van de oliesjeiks

Het hoogste gebouw ter wereld, de grootste fontein ter wereld, het sjiekste hotel ter wereld, de grootste shoppingmall ter wereld, de snelste lift ter wereld en het grootste aquariumraam ter wereld. Het zijn slechts een paar van de wereldrecords die ik de afgelopen twee dagen in Dubai heb bezocht. En dan heb ik het nog niet eens over de kunstmatige eilanden in de vorm van reusachtige palmen en zelfs de gehele wereldkaart die ze hier in zee aanleggen. In deze speeltuin van de oliesjeiks kan het niet groot, luxe en extreem genoeg zijn.

Gisteren heb ik samen met Sjoerd van den Berg een dag de highlights van het moderne Dubai bekeken. We hebben het beroemde 7-sterrenhotel Burj al Arab in zee zien staan (zie foto), zijn met de snelste lift ter wereld in minder dan een minuut omhoog geschoten in het hoogste gebouw ter wereld Burj Khalifa (828 meter), hebben gekeken hoe mensen skieën in de Mall of the Emirates terwijl het buiten bijna 45 graden is, hebben ons verbaasd over de vele ferrari’s die hier rondrijden, hebben het eerste opgeleverde palmeiland bezocht, hebben heerlijke Arabische grillgerechten gegeten met uitzicht op de enorme Dubai Fountain en hebben rondgelopen door de enorme Dubai Mall, de grootste shoppingmall ter wereld. Een hele bijzondere ervaring.

Vandaag heb ik, nadat Sjoerd vanochtend naar Australie is vertrokken, het oudere deel van Dubai bezocht. Over de Creek varen abra’s, kleine boottaxi’s die passagiers naar de overkant brengen. Aan de ene kant van de Creek heb ik in een oud fort het Dubai Museum bezocht, een mooi museum over de geschiedenis van Dubai. Aan de andere kant heb ik rondgelopen door de goudsoek en kruidensoek, twee traditionele Arabische bazars.

Vannacht vlieg in door naar Shanghai in China. Als het goed is zal ik ook vanuit daar op deze website kunnen bloggen over de ervaringen tijdens mijn reis. Mocht dat niet lukken omdat dat geblokkeerd is in China, dan zal ik een blog bijhouden op http://jeroenfritz.waarbenjij.nu. Maar als het goed is zou mijn website het gewoon moeten doen in China, dus dan zal ik die waarbenjij.nu-site niet gebruiken.

Vakantie: backpacken in China

Na een uitzonderlijk lang en intensief politiek jaar is het dan zover: de komende zes weken is de Haarlemse gemeenteraad met zomerreces.  Zoals eigenlijk elk jaar gebruik ik het zomerreces voor mijn andere grote passie naast de politiek: reizen. De komende maand ga ik backpacken door China. Het wordt mijn vierde reis door Azië, na Thailand en Cambodja (2004), Singapore, Vietnam en Laos (2008) en Indonesië (vorig jaar).

Morgen vertrek ik. Samen met Sjoerd van den Berg heb ik eerst een tussenstop in Dubai. In deze rijke oliestad in de Verenigde Arabische Emiraten kun je onder meer het hoogste gebouw ter wereld, de grootste winkelmall ter wereld en het duurste hotel ter wereld zien. Sjoerd vliegt dinsdag door naar Australië, ik een dag later naar Shanghai in China. Daar zal ik vervolgens een maand rondreizen met het openbaar vervoer en een enkele binnenlandse vlucht. Enkele hoogtepunten tijdens mijn reis: de Verboden Stad in Beijing, de Chinese Muur, het Terracotta Leger bij Xian, panda’s bij Chengdu, traditionele Chinese stadjes in Yunnan, het karstgebergte bij Yangshuo en de culturele mengelmoes in Macau en Hong Kong.

Net als andere jaren probeer ik op deze website een weblog bij te houden. Ik weet nog niet helemaal zeker of dat gaat lukken, want in China zijn veel websites door de overheid geblokkeerd. Twitter en Facebook zijn er bijvoorbeeld niet toegankelijk. Maar als het goed is is mijn website wel gewoon te bezoeken en bij te werken in China en kunnen jullie mijn reis dus de komende maand volgen op deze website.

Keurmerk en ander sanctiebeleid voor coffeeshops

Haarlemse coffeeshophouders en gemeente werken hard aan een keurmerk voor veilige en verantwoorde coffeeshops. Donderdag 21 juli besloot de Haarlemse gemeenteraad op voorstel van de Actiepartij om, zodra dit keurmerk er is, het sanctiebeleid aan te passen. In dit nieuwe sanctiebeleid neemt de ernst van de sanctie bij meerdere overtredingen toe, net als bij de gewone horeca. De PvdA pleit al langer voor zo’n nieuw sanctiebeleid.

Het Keurmerk Haarlemse Coffeeshops wordt uniek in Nederland. Coffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, klanten goed voorlichten en de regels uit het gemeentelijke drugsbeleid serieus nemen komen in aanmerking voor een keurmerk. Er komt een speciale voorlichtingsfolder voor klanten, in de coffeeshops komen posters te hangen met de huisregels en er zal met een kleurcode de sterkte van producten worden aangegeven.

Een prachtig initiatief van de coffeeshophouders en burgemeester Schneiders. Hiermee laat Haarlem zien dat zij voorop loopt in Nederland als het gaat om veilige coffeeshops en verantwoord drugsgebruik. Waar het CDA in de Tweede Kamer deze week weer eens hoog van de toren blaast over sluiting van coffeeshops, doen wij in Haarlem echt iets om minderjarigen te weren uit coffeeshops en coffeeshops veiliger te maken.

Op voorstel van de Actiepartij besloot de gemeenteraad om, zodra dit keurmerk er is, het sanctiebeleid aan te passen. Nu is het zo dat wanneer er een overtreding van de regels wordt geconstateerd er direct een lange sluiting volgt. Wij willen dit sanctiebeleid aanpassen aan wat ook in veel andere gemeenten gebruikelijk is: een oplopende straf bij meerdere overtredingen, net als in de gewone horeca.

Onderzoek brand Appelaargarage

Donderdag 14 juli debatteerde de raadscommissie Bestuur over het onderzoeksrapport naar de grote brand in de Appelaargarage op 26 oktober vorig jaar. Door de brand werden veel auto’s verwoest en moest een deel van de binnenstad worden ontruimd. De garage bleef een half jaar dicht voor herstel. De onderzoekers van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) stellen dat de garage aan de toen geldende eisen voor brandveiligheid voldeed. Wel is er forse kritiek op de aansturing en communicatie bij de bestrijding bij de brand, waardoor brandweermensen in gevaar zijn gebracht.

Met name de laatste conclusie is een zeer pijnlijke. Natuurlijk gaat het om een zeer hectische situatie, waarbij altijd fouten gemaakt zullen worden. De PvdA heeft dan ook bewondering voor de brandweermensen, die er alles aan hebben gedaan om de brand te blussen. Maar dat er door de aansturing en communicatie mogelijk brandweermensen in gevaar zijn geweest is buitengewoon ernstig. Daar moet de brandweer lessen uit trekken. De brandweer doet hier een aantal goede voorstellen voor. Ik heb de burgemeester gevraagd de voortgang van deze verbeteringen actief te volgen en de raadscommissie hiervan op de hoogte te houden, zodat wij de vinger aan de pols kunnen houden. De burgemeester heeft dit toegezegd.

Daarnaast speelt de discussie of de landelijke regels moeten worden aangescherpt, zodat de brandveiligheid van parkeergarages zo is dat niet alleen mensen op tijd kunnen vluchten (huidig uitgangspunt), maar ook materiële schade zoveel mogelijk wordt voorkomen. Wat de PvdA betreft is dat een discussie die vooral op landelijk niveau gevoerd moet worden. Daar moet de afweging gemaakt worden tussen het risico en de enorme kosten die een hoger niveau van brandveiligheid met zich meebrengt.

Tenslotte heb ik namens de PvdA nog aandacht gevraagd voor de beweegbare paaltjes in de binnenstad. Ook bij deze brand blijkt weer dat brandweervoertuigen vertraging hebben opgelopen omdat de paaltjes niet omlaag gingen. Bij bijna elke brand in de binnenstad is dat een probleem. Bewoners van de binnenstad melden ons dat zij zich hierdoor minder veilig voelen. Dat moet echt eens opgelost worden. Erg ingewikkeld kan dat niet zijn, want de meldkamer kan de paaltjes als het goed is op afstand bedienen. Toch gaat dit elke keer weer mis. De burgemeester heeft toegezegd hiernaar te gaan kijken.

Stagnerende bouwprojecten

Net als in andere gemeenten zijn de afgelopen jaren ook in Haarlem heel veel grote bouwprojecten in de problemen gekomen als gevolg van de economische crisis. Doordat de woningmarkt en de kantorenmarkt vrijwel stil liggen, ontstaan er grote financiële gaten in bouwplannen voor woningen en bedrijvenlocaties van corporaties en ontwikkelaars. Hierdoor dreigt flinke vertraging, moeten plannen worden aangepast en gaan sommige plannen zelfs helemaal niet door. Donderdag 14 juli bespraken we in de raadscommissie Ontwikkeling de stand van zaken rond deze stagnerende bouwprojecten.

De afgelopen maanden is de raadscommissie Ontwikkeling tijdens twee informele bijeenkomsten met de wethouder en ambtenaren al uitgebreid bijgepraat over de stand van zaken rond deze bouwprojecten. Doel van deze bijeenkomsten was vooral om kennis te delen. Dat was nuttig, omdat het om soms zeer ingewikkelde projecten en politieke keuzes gaat. Iets wat ik hierbij heb geleerd is dat ook het stoppen met een bouwproject vaak veel geld kost. Gemeentelijke investeringen in het verleden zijn dan immers weggegooid geld, verschillende projecten zijn financieel met elkaar verweven en de rentetikker voor gemeentegrond blijft doorlopen. Dit komt nog bovenop de negatieve gevolgen voor werkgelegenheid en woningzoekenden in Haarlem. “Ook stoppen is dokken”, is inmiddels een gevleugelde uitdrukking van wethouder Ewout Cassee.

Inmiddels zijn alle bouwprojecten waar de gemeente bij betrokken is ingedeeld in een zestal categorieën, uiteenlopend van weinig stagnatie tot projecten die voorlopig worden geschrapt. In de raadscommissie bespraken we deze categorisering. Over alle individuele projecten zal de komende maanden nog verdere besluitvorming volgen in de raad wanneer dat nodig is. 

Voor de PvdA staan bij die verdere besluitvorming drie uitgangspunten voorop. Ten eerste wil de PvdA voorrang geven aan projecten die belangrijk zijn voor kwetsbare wijken, zoals Schalkwijk, Haarlem-Oost en Delftwijk. Juist die projecten zijn nu hard nodig en de kans is groot dat projecten in andere wijken weer kansrijk worden zodra de markt weer aantrekt. Ten tweede wil de PvdA ook in deze moeilijke tijd blijven voldoen aan de afspraak dat dertig procent van alle nieuwbouw bestaat uit sociale huur- en koopwoningen. Aanpassing van projecten mag er dus niet toe leiden dat er teveel sociale woningen worden geschrapt. En ten derde gaat voor ons kwaliteit boven kwantiteit. Als een bouwproject zover moet worden aangepast dat de kwaliteit in het geding komt kiezen wij liever voor uitstel van een project, in afwachting van betere marktomstandigheden.

Onderzoek RKC naar gemeentelijke huisvesting

In april hebben we in de gemeenteraad indringend gedebatteerd over de gemeentelijke huisvesting en de klokkenluiderskwestie (zie een eerdere blog). Naar het oordeel van een meerderheid van de raad had wethouder Pieter Heiliegers de raad te laat en onvolledig geïnformeerd over een klokkenluidersbrief met forse kritiek op de risicoanalyse voor het nieuwe stadskantoor. Tijdens het debat nam de gemeenteraad niet alleen een motie van afkeuring aan over het handelen van de wethouder in deze kwestie, maar werd ook een motie van het CDA aangenomen die vroeg naar een verder inhoudelijk onderzoek. De Rekenkamercommissie (RKC) heeft de mogelijkheden voor zo’n onderzoek in kaart gebracht. Donderdag 7 juli debatteerde de raadscommissie Bestuur hierover.

Het onderzoek zou wat de PvdA betreft vooral moeten gaan over de risico’s rond de gemeentelijke huisvesting. Het politieke oordeel over de klokkenluiderskwestie is al uitgesproken tijdens het debat in april, dus dat is wat ons betreft afgerond. Maar er bestaat nog altijd verschil van mening over de beoordeling van de risico’s. De klokkenluider denkt immers heel anders over de risicoanalyse van de gemeentelijke huisvesting dan het College van B&W. Wij zouden graag willen dat er eens onafhankelijk naar die risicoanalyse wordt gekeken. Daarbij kan dan ook worden meegenomen hoe deze risico’s tot stand zijn gekomen en hoe we dat een volgende keer beter kunnen doen.

Volgens de Rekenkamercommissie zijn er twee mogelijkheden om zo’n onderzoek uit te voeren: een onderzoek door de RKC zelf of een raadsonderzoek of raadsenquête door een speciale onderzoekscommissie van raadsleden. De PvdA heeft, net als SP, GroenLinks, D66 en VVD, een voorkeur voor een onderzoek door de RKC. De RKC bestaat ook grotendeels uit raadsleden en is speciaal voor dit soort onderzoeken in het leven geroepen. Een raadsonderzoek heeft in dit geval geen meerwaarde en kost bovendien veel meer tijd, geld en energie.

Donderdag 21 juli wordt het debat over de onderzoeksvorm afgerond tijdens de plenaire raadsvergadering. Als de RKC het onderzoek gaat uitvoeren zal zij vervolgens een voorstel doen voor de precieze vraagstelling van het onderzoek.

Fractieweekend

Het politieke seizoen 2010-2011 is bijna ten einde, maar afgelopen weekend keken wij als PvdA-fractie alweer vooruit naar het volgende seizoen. Elk jaar hebben we met de fractie een fractieweekend. Hierin maken we plannen voor het komende jaar. Dit jaar vond het fractieweekend op 1 en 2 juli plaats in Wijk aan Zee.

Een fractieweekend heeft verschillende doelen. Ten eerste is het bedoeld om de inhoudelijke agenda van de fractie nog eens aan te scherpen en inhoudelijke speerpunten voor het komende jaar vast te stellen. Ten tweede komen er een aantal praktische zaken aan de orde, zoals de inrichting van de wekelijkse fractievergadering en de permanente campagne. En ten derde moet een fractieweekend natuurlijk vooral gezellig zijn en is het bedoeld voor teambuilding.

Zelf mocht ik het programmaonderdeel over de inhoudelijke speerpunten leiden. De drie speerpunten van de PvdA-fractie zullen de vaste volgers niet onbekend in de oren klinken: een sociale stad, werkgelegenheid en wonen in een prettige buurt. Dat waren ook de speerpunten tijdens de verkiezingscampagne. Maar daarnaast hebben we ook per commissie een tweetal speerpunten geformuleerd, waar wij het komende jaar zelf initiatieven op gaan nemen in de raad. Daar moet je op een site als deze van tevoren natuurlijk niet teveel over schrijven, als het goed is gaat iedereen er na de zomervakantie vanzelf iets van merken.

Naast de inhoud is er tijdens een fractieweekend ook altijd veel ruimte voor leuke onderdelen. Een traditie tijdens fractieweekenden is inmiddels de quiz van wethouder Jan Nieuwenburg. Jan kruipt elk jaar in de huid van quizmaster. Dit keer had hij maar liefst honderd kennisvragen over Haarlem voorbereid. Winnaar van deze quiz werd Helga Koper.

Vervolg Kadernota 2011

Maandag 27 juni schreef ik al over de eerste termijn van het debat over de Kadernota 2011 in de Haarlemse gemeenteraad (zie een eerdere blog). Woensdag 29 juni was de eerste termijn van het College van B&W en donderdag 30 juni werd de Kadernotaweek afgerond met de tweede termijn en de stemmingen. Alle door de PvdA in stemming gebrachte moties en amendementen, waaronder mijn motie ‘Bundel de cultuurfondsen’, werden daarbij door de gemeenteraad aangenomen.

Ik denk dat wij als PvdA goed uit de Kadernotaweek zijn gekomen. PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker heeft een herkenbaar PvdA-verhaal gehouden over bezuinigingen, werk en wijken (lees hier meer daarover). Natuurlijk moeten we in tijden van financiële krapte ook minder leuke keuzes maken, maar als PvdA proberen we ook in deze moeilijke tijd te blijven investeren in werk, wijken en een sociale stad. Dat zijn voor ons de belangrijkste prioriteiten.

Het belangrijkste resultaat is het aannemen van het amendement van D66, GroenLinks, VVD en PvdA over de subsidies. Hierin doen wij alternatieve voorstellen voor de bezuinigingen op subsidies, waarmee een groot aantal organisaties op het gebied van welzijn, educatie en cultuur gespaard worden. Zelf heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt aan de alternatieve voorstellen op het gebied van cultuursubsidies (zie een eerdere blog). Het aannemen van het amendement door de raad is een mooie afronding hiervan.

Natuurlijk steunde de PvdA ook een aantal moties en amendementen van andere fracties. Die gingen onder meer over WMO-geld aan de WMO besteden, behoud van de regeling voor schoolspullen voor minima en doorstroming uit sociale huurwoningen.