Meer

Archive | februari, 2013

Luxor: het oude Thebe

EgypteDe derde en laatste stop op onze reis langs het oude Egypte is Luxor. In de oudheid lag hier de stad Thebe, eeuwenlang de belangrijkste stad van Egypte. Hier stond de belangrijkste tempel Karnak en lieten de farao’s zich begraven in prachtige versierde rotsgraven aan de overkant van de Nijl. Voor velen het hoogtepunt van een reis door Egypte.

Anubisimage

We zijn hier inmiddels drie volle dagen. Tijdens de eerste dag hebben we Luxor zelf bekeken. Luxor kent twee grote tempels: Karnak en Luxor Tempel. Karnak was de belangrijkste tempel van het oude Egypte. Het is een enorm complex. Luxor Tempel is wat kleiner, maar als geheel beter behouden. Bovendien is deze tempel ‘s avonds prachtig verlicht, waardoor je een bijzondere avondwandeling door de tempel kunt maken. In het Luxor Museum zijn veel vondsten uit de graven en tempels van het oude Thebe te zien.

Hatsepsoet liet zich als man afbeelden

Gisteren hebben we het Dal der Koningen bezocht. Hier liggen tal van farao’s begraven in ondergrondse tombes die verstopt lagen in de rotsen. Het mocht echter niet baten: op één na zijn alle tombes leeggeroofd, meestal al in de oudheid. Alleen de relatief kleine tombe van Toetanchamon werd nog onaangeroerd gevonden. De overige tombes zijn er niet minder indrukwekkend om: de muren zijn prachtig versierd met kleurige reliëfs en schilderingen. Helaas is het maken van foto’s in de tombes verboden. Na het Dal van de Koningen hebben we de graftempel van Hatsepsoet bekeken, één van de weinige vrouwelijke farao’s van het oude Egypte. Zij liet zich afbeelden als mannelijke farao, inclusief de traditionele baard.

De dodentempel van Ramses IIILuxor Tempel by night

Vandaag hebben we op de fiets de rest van de tempels en tombes van de Dodenstad van Thebe bezocht. Verschillende farao’s lieten hier dodentempels bouwen. En naast de graven van de farao’s liggen er ook tombes van koninginnen, hoge ambtenaren en edelen. En zelfs de arbeiders die de tombes van de farao’s aanlegden, bouwden in hun vrije tijd rijkversierde tombes voor zichzelf achter hun dorp. Vaak zijn deze tombes voorzien van een minipiramide, een gebruik dat de farao’s al tweeduizend jaar eerder hadden losgelaten.

Veel meer foto’s van mijn reis door Egypte kun je vinden op mijn Twitter of Facebook.

Aswan en Abu Simbel

EgypteAswan ligt helemaal in het zuiden van Egypte, niet ver van de grens met Soedan. Het doet hier duidelijk Afrikaanser aan dan in het meer Arabische Cairo. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Nubiërs, die een stuk donkerder zijn dan andere Egyptenaren. En ook de producten in de souq en het eten zijn meer Afrikaans dan Midden-Oosters.

De Nijl bij Aswan

Al met al is Aswan een stuk relaxter dan Cairo. Dat komt misschien ook wel door de Nijl, die zich hier traag een weg baant tussen rotsen en eilandjes. De snelheid is eruit door de grote stuwdammen die hier in de buurt veel Nubisch land onder water hebben gezet. De rivier ligt bovendien prachtig, vrijwel direct grenzend aan de woestijn. Op het water varen veel felucca’s, de typisch Egyptische zeilboten. Een dagje Aswan bestaat vooral uit slenteren over de souq en langs de Nijl, boottochtjes en af en toe wat oudheden bekijken, die hier overal liggen.

Abu SimbelAbu Simbel

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Abu Simbel, dat direct aan de grens met Soedan aan het Nassermeer ligt. Om 4 uur ‘s ochtends vertrekken alle minibusjes en bussen in een konvooi voor de 3 1/2 uur durende tocht door de woestijn. Het doel is de lange reis meer dan waard: een prachtig bewaard gebleven tempel, die in de jaren ’60 in zijn geheel is verplaatst naar hoger gelegen terrein om overstroming door de aanleg van het stuwmeer te voorkomen.

Bootje naar Philae

Abu Simbel is meer nog dan een religieuze tempel één grote zelfverheerlijking van een van de succesvolste farao’s die het land ooit heeft gekend: Ramses II. Deze farao liet in de dertiende eeuw voor Christus een tempel bouwen, waar de beelden van de goden werden overschaduwd door de beelden van hemzelf. Voor de tempel staan vier enorme beelden van Ramses en ook binnen in de tempel heeft hij een prominente rol in de reliëfs en beelden. Zijn beeld staat achterin de tempel tussen de drie belangrijkste goden. Twee keer per jaar straalt het licht van de zon helemaal tot achterin de tempel binnen en verlicht zijn beeld. Een goddelijk teken dat zijn status moest onderstrepen. Van valse bescheidenheid had Ramses duidelijk geen last.

De piramides bij Cairo

EgypteDe eerste volle dag in Egypte hebben we besteed aan datgene wat iedereen meteen met Egypte associeert: de piramides. In totaal liggen er ruim honderd piramiden in de woestijn ten zuidwesten van Cairo, de meeste ruim 4000 jaar oud. Wij hebben vandaag onder andere de alleroudste piramide (de piramide van Djoser in Sakkara) en de beroemdste drie piramides (de piramides van Gizeh) bezocht.

Piramides van Gizeh

Piramide van Djoser

Farao Djoser was zo’n 4700 jaar geleden de eerste farao die op het idee kwam om zichzelf te laten begraven in een piramide. Het was nog geen gladde driehoekige piramide, maar een trappiramide. Hij koos daarvoor een materiaal waarmee nog nooit op zo’n grote schaal werd gebouwd: steen. Het is waarschijnlijk het allereerste grote stenen monument ter wereld.

Reliëfs in een mastabaPiramide van Chefren

De piramidebouw beleefde zo’n tweehonderd jaar later haar hoogtepunt, toen drie verschillende farao’s de piramides van Gizeh bouwden. Deze piramides zijn het enige nog overgebleven klassieke wereldwonder. Iedereen kent plaatjes van deze piramides en de sphinx, die erbij staat. Maar het blijft heel bijzonder ze in het echt te zien. Dit ondanks de honderden zeer opdringerige verkopers, kamelendrijvers en gidsen, die door het teruggelopen toerisme nog vasthoudender zijn dan ooit.

Kamelendrijvers

Slechts een beperkt aantal farao’s hebben een piramide gebouwd. Later werd er gekozen voor meer verborgen graven, uitgehakt uit de rotsen bij Luxor. Deze graven zullen we later deze reis nog bezoeken.

 

Toch naar Egypte

EgypteAl langer heb ik het plan om een keer met mijn moeder naar Egypte te gaan. Zij wil daar al langer heen, maar liever niet alleen. En ook ik wil de piramides, tempels en graven van het oude Egypte wel eens zien. Toen we in de herfst onze vlucht boekten, was het relatief rustig. Maar door alle onrust in Cairo en de noordelijke steden sloeg de afgelopen maanden natuurlijk de twijfel wel een beetje toe. Is het wel verstandig? En is het wel leuk om op vakantie te gaan in een land waar zoveel onvrede en onrust heerst? Toch vertrekken we morgen naar Egypte.

Abu SimbelDe afgelopen weken heb ik het nieuws over Egypte nauwlettend in de gaten gehouden. Daaruit blijkt dat de situatie weliswaar onvoorspelbaar is, maar dat de protesten zich sterk concentreren op slechts een paar plekken. Er is bovendien geen negatief reisadvies voor Egypte. Veel toeristen blijven weg, maar de reizigers die wel gaan worden met open armen ontvangen en ondervinden weinig hinder. Bovendien wordt het land door de wegblijvende toeristen alleen maar verder in economische ellende gestort, terwijl er in veel toeristische bestemmingen helemaal niets aan de hand is. En tenslotte vind ik het als politicoloog natuurlijk ook wel erg interessant om het land juist nu te bezoeken.

Kortom: we gaan. En ik heb er heel veel zin in. Wel hebben we het programma wat omgegooid. Oorspronkelijk was het plan om drie dagen naar Cairo te gaan en vier dagen naar Luxor. We gaan nu slechts één volle dag naar Cairo en verblijven buiten het centrum, in de buurt van de piramides. Daarna vliegen we naar Aswan, in het zuiden van Egypte. Van daaruit willen we Abu Simbel bezoeken, de tempel vlakbij de grens met Soedan. We sluiten de reis af in Luxor, waar onder meer de Vallei der Koningen en de tempels van Luxor en Karnak op het programma staan.

De komende week kun je op deze website mijn reis door Egypte volgen. Ook zal ik regelmatig foto’s plaatsen op Twitter en Facebook.

PvdA wil werkervaringsplaatsen bij Haarlemse politie

De PvdA wil dat er in Haarlem werkervaringsplaatsen voor werkloze jongeren bij de politie komen, naar het voorbeeld van de politie in Assen. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch aan, waarin wordt gevraagd om het project in Assen voor de gehele Nationale Politie in te voeren. Voor mij aanleiding om in schriftelijke vragen aan het college van B&W te vragen hier ook in Haarlem mee aan de slag te gaan.

PolitieDinsdag 5 februari heeft de Tweede Kamer een motie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch aangenomen, waarin wordt voorgesteld om een project in Assen, waarbij werkloze jongeren werkervaring opdoen bij de politie, voor de hele Nationale Politie door te voeren.

In Assen loopt het project sinds september 2011. Elf werkloze jongeren konden voor twee jaar aan de slag bij de politie. Het college van B&W heeft in december 2012 een tussenevaluatie laten uitvoeren. Hieruit bleek dat de pilot een succes is. De politie geeft aan dat de jongeren hen met name ontlasten bij het opstellen van processen-verbaal, het uitwerken van rapportages van voorvallen op straat en veel andere zaken. Ook zijn de jongeren inzetbaar bij werk dat anders mogelijk zou blijven liggen. De politie kan zich hierdoor bezighouden met het echte politiewerk (meer blauw op straat).

Ook in Haarlem hebben jongeren zonder werkervaring te weinig kansen op de arbeidsmarkt. De PvdA zet zich dan ook al langer in voor meer stageplekken en werkervaringsplaatsen voor scholieren, studenten en werkloze jongeren, onder meer bij de gemeente zelf. Met uitvoering van de motie-Marcouch zou ook de politie hier een bijdrage aan kunnen leveren. Bovendien kan de politie hiermee worden ontlast, waardoor agenten zich meer kunnen bezighouden met het echte politiewerk op straat.

Je kunt de raadsvragen hier downloaden als PDF-bestand.

Op bezoek bij de wijkraad Meerwijk

Ongeveer één keer per maand houden wij als PvdA-fractie onze wekelijkse fractievergadering niet in het stadhuis, maar op locatie bij een organisatie, bedrijf of instelling in de stad. Het eerste uur brengen we dan een werkbezoek en daarna hebben we nog een korte fractievergadering ter plekke. Zo bezochten we in januari Stichting Stad (zie een eerdere blog). Maandag 11 februari waren we op bezoek bij de wijkraad Meerwijk, één van de vier wijkraden in Schalkwijk.

Het bezoek aan de wijkraad stond vooral in het teken van de mogelijke sluiting van wijkcentrum Meerwijk. Welzijnsorganisatie Dock wil gaan werken vanuit een andere locatie in de wijk. De wijkraad verzet zich tegen sluiting en dreigt zelfs haar werk neer te leggen als het centrum zou sluiten (zie dit bericht in het Haarlems Dagblad). Voor ons alle reden om eens bij deze wijkraad op bezoek te gaan.

Het zou zonde zijn als het wijkcentrum helemaal zou sluiten. Het centrum is splinternieuw, behoorlijke kapitaalvernietiging dus. Niet alleen verliezen daardoor belangrijke wijkfuncties hun onderdak, maar ook is het slecht voor de sociale veiligheid in en rond Meerwijk Centrum.

Mijn collega’s Helga, Moussa en Roel gaan in overleg met de wijkraad bekijken of het mogelijk is om het wijkcentrum ook na het vertrek van Dock beschikbaar te houden voor de buurt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het beheer over te dragen aan een andere organisatie, bijvoorbeeld een corporatie. De wijkraad is hierover al in gesprek met Pré Wonen.