Meer

Archive | mei, 2013

Ontmoet elkaar in Parkwijk

Ongeveer één keer per maand houden wij als PvdA-fractie onze wekelijkse fractievergadering niet in het stadhuis, maar op locatie bij een organisatie, bedrijf of instelling in de stad. Het eerste uur brengen we dan een werkbezoek en daarna hebben we nog een korte fractievergadering ter plekke. Zo bezochten we in januari Stichting Stad , in februari de wijkraad Meerwijk, in maart Unlimited Magazine en Emma at Work en in april een tentoonstelling over tijdelijk gebruik van braakliggende grond. Maandag 27 mei stond er weer een fractievergadering op locatie op het programma, dit keer bij stichting Ontmoet Elkaar in Parkwijk.

Ontmoet Elkaar in Parkwijk is een prachtig voorbeeld van wat voor mooie dingen er kunnen gebeuren als bewoners de handen in één slaan voor een leefbare en sociale wijk. De stichting bestaat sinds 2010, maar komt voort uit initiatieven die al in 2004 van start gingen. De vrijwilligers van de stichting organiseren tal van activiteiten in de buurt, voor jong en oud. Zo zijn er de Nazomermarkt, het Sinterklaasfeest, de Straatspeeldag, sport en speldagen en uitjes voor oudere wijkbewoners. En sinds kort heeft de stichting zelfs een eigen kleine kinderboerderij bij de Brede School Parkrijk aan de Beatrixdreef.

‘Samen maken we Haarlem’, is de leus van de PvdA Haarlem, en Ontmoet Elkaar in Parkwijk is een goed voorbeeld van wat wij daarmee bedoelen. De gemeente kan het niet alleen, Haarlem wordt alleen mooier en socialer als wij er samen de schouders onder zetten. In een tijd dat de gemeente steeds meer moet bezuinigen is het extra belangrijk om dit soort initiatieven van de bewoners zelf te ondersteunen. Zij weten als geen ander wat er goed is voor hun buurt en leveren voor weinig geld een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid, sociale samenhang en woonplezier van Haarlem-Oost.

Gelukt! Glazen Huis volgend jaar in Haarlem

In december 2009 begon ik namens de PvdA de actie www.glazenhuisnaarhaarlem.nl om het Glazen Huis van 3FM Serious Request naar Haarlem te halen (zie een eerdere blog). En nu, drieënhalf jaar later, is het zover. Vandaag maakte 3FM bekend dat het Glazen Huis volgend jaar op de Grote Markt in Haarlem staat!

Serious Request

Ik ben best een beetje trots op dit resultaat. Natuurlijk is het vooral te danken aan de succesvolle lobby van burgemeester Bernt Schneiders, de medewerkers van de gemeente en Haarlem Marketing en de ondernemers die financieel bijdragen. Maar door het onderwerp op de politieke agenda te zetten en steeds op de agenda te houden heb ik een klein steentje kunnen bijdragen aan wat hopelijk volgend jaar een heel mooi feest wordt, met een prachtige opbrengst voor het Rode Kruis.

Lees hier mijn eerdere blogs over dit onderwerp.

Dat beeld kan (nog?) mooier

Vorige week werd het beeld van Kenau Simonsdochter Hasselaar en Wigbolt Ripperda geplaatst op het Stationsplein. Het beeld van kunstenares Graziella Curreli maakt de tongen los: de één vindt het prachtig, de ander enorme kitsch. Maar één ding weten wij als PvdA zeker: het beeld wordt nog mooier met een bosje rode PvdA-rozen in de hand. Daarom boden wij vandaag de eerste rozen tijdens de campagnedag ‘PvdA in de buurt’ aan deze twee helden uit de Tachtigjarige Oorlog aan. En zeg nou zelf, zo is dat beeld toch (nog) mooier…

Kenau en Ripperda met rode rozen (foto: Martien Brander)

Na deze start was de PvdA vandaag op twee plekken te vinden met rozen en enquêtes om Haarlemmers te vragen naar hun mening over de stad. ‘s Ochtends waren wij aanwezig in het centrum en ‘s middags bezocht de PvdA de Kleverparkdag in Haarlem Noord. Hier hebben wij weer tientallen Haarlemmers gesproken. Hun tips en klachten zullen onder meer worden gebruikt voor het nieuwe verkiezingsprogramma.

Haarlem in race voor Glazen Huis 2014

Gaat het dan eindelijk lukken? Vandaag maakte 3FM de steden bekend die in de race zijn voor het Glazen Huis van Serious Request in 2014: Heerlen, Roermond/Weert en Haarlem. Maandag 27 mei maakt 3FM bekend waar het Glazen Huis in 2014 komt te staan.

Namens de PvdA zet ik mij al een aantal jaren in om het Glazen Huis naar Haarlem te halen. Waarom? Ten eerste omdat het gewoon leuk is voor de stad. Ten tweede omdat Haarlem hiermee een bijdrage kan leveren aan internationale solidariteit, wat ook past bij Haarlem als Millenniumgemeente. En ten derde omdat het veel economische voordelen kan opleveren voor de stad, zoals al is gebleken bij eerdere edities. Door de vele extra bezoekers en de stadspromotie die het oplevert, worden eventuele kosten dubbel en dwars terugverdiend.

Serious Request

In december 2009 was ik de eerste die voorstelde om het Glazen Huis naar Haarlem te halen. Op de website www.glazenhuisnaarhaarlem.nl ondersteunden ruim 1700 mensen deze actie. Ook stelde ik het verschilde keren aan de orde in de gemeenteraad. Vorig jaar heeft student Nicky Verhage van Inholland in opdracht van onze fractie als afstudeeronderzoek onderzocht hoe Haarlem het Glazen Huis naar de stad zou kunnen halen en wat het voor Haarlem zou kunnen opleveren. Dit jaar is burgemeester Bernt Schneiders een lobby gestart, zo kondigde hij in het Haarlems Dagblad aan. Hij zou daarvoor in gesprek gaan met het bedrijfsleven, om te zien of zij zouden willen meebetalen.

Het blijft nog even heel spannend tot maandag, maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als het nu eindelijk gaat lukken!

Lees hier mijn blogs van de afgelopen jaren over dit onderwerp.

Samen maken we Haarlem veiliger

Elke week komen in de rubriek ‘Raad en Daad’ in de Stadskrant twee raadsleden aan het woord over een bepaald thema. Deze week vraagt de Stadskrant Sibel Özogul (SP) en mij hoe we Haarlem veilig houden in een tijd van bezuinigingen. Hieronder mijn bijdrage. Lees hier het hele artikel in de Stadskrant.

Jeroen Fritz (PvdA):

Haarlem is één van de veiligste grotere steden in Nederland. De PvdA wil dat graag zou houden. Tegelijkertijd zien we dat er ook nog wel wat valt te verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld in Schalkwijk veel problemen met criminele jongeren en woninginbraken, ondervinden delen van het centrum veel uitgaansoverlast en worden de aanrijtijden van de brandweer niet overal gehaald.

In financieel krappe tijden moeten we op zoek naar creatieve oplossingen die de veiligheid vergroten en niet teveel geld kosten. Dat vraagt niet alleen iets van politie, handhavers, brandweer en ambulancepersoneel, maar ook van de Haarlemmers zelf. Zij kunnen helpen om hun eigen wijk veilig te houden, bijvoorbeeld door meer te doen aan brandpreventie of samen met de buren een oogje in het zeil te houden.

Gelukkig zien wij in onze stad al heel veel goede voorbeelden. Zo zijn er in Schalkwijk buurtvaders actief, die optreden tegen jongerenoverlast. In de binnenstad werken horeca, politie en bewoners samen in sus-teams, die met succes de uitgaansoverlast verminderen.  En in verschillende straten zorgen bewoners er samen voor dat hun woning brandveilig is en voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De PvdA wil dit soort goede initiatieven verder stimuleren, want alleen samen kunnen we Haarlem nog veiliger maken.

Haarlems Dagblad: ‘Glasvezel komt vanzelf in stad’

Donderdag 16 mei debatteerde de gemeenteraad over glasvezel. Hierbij lieten VVD en D66 het burgerinitiatief dat vroeg om glasvezel te stimuleren, dat zij eerder nog steunden, opeens vallen, dit tot teleurstelling van o.a. de PvdA (zie een eerdere blog). Maandag 21 mei schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Je kunt het artikel hier lezen. Verder lezen

VVD en D66 laten burgerinitiatief glasvezel vallen

Een wel heel bijzondere draai van VVD en D66 donderdag 16 mei in de gemeenteraad. Eind 2011 omarmden deze twee fracties nog als eerste het burgerinitiatief om de aanleg van glasvezel in Haarlem te bevorderen, maar nu stemmen zij tegen het voorstel van PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg dat dit burgerinitiatief moest uitvoeren. Hiermee is er voorlopig geen meerderheid meer in de raad.

glasvezelIn november 2011 dienden een aantal Haarlemmers een burgerinitiatief in voor glasvezel in Haarlem. D66 diende op basis hiervan met steun van o.a. de PvdA een motie in, die het college vroeg met een concreet voorstel te komen (zie een eerdere blog). Het college heeft dit uitgewerkt en stelt nu voor Breedband in Bedrijf (BiB) een marktverkenning te laten doen, inclusief een formele Europese selectie om juridische problemen met staatssteun te voorkomen. Zij zouden zo een marktpartij selecteren die aan de slag wil met glasvezel in Haarlem. Dit zou bijvoorbeeld Reggefiber kunnen zijn, die in het burgerinitiatief wordt genoemd, maar uiteraard kan er ook een ander bedrijf als beste uit de bus komen. Breedband in Bedrijf werkt op basis van no cure no pay; enkel wanneer zij slagen kost het de gemeente 40.000 euro.

VVD en D66 stuurden in november 2011 elk een persbericht uit, waarin zij enthousiast het burgerinitiatief omarmden. Nu blijkt dat zij de burgers een loer hebben gedraaid, nu het er werkelijk op aan komt laten ze het burgerinitiatief keihard vallen. Heel erg jammer. Zij mogen dat de kiezers gaan uitleggen in maart volgend jaar. De PvdA is en blijft voorstander van de aanleg van glasvezel in Haarlem. Hopelijk krijgen wij daar na de verkiezingen van maart een nieuwe kans toe.

Frans Hals Festival: Haarlem in 17de eeuwse sferen

Deze week bestaat het Frans Hals Museum honderd jaar. Om dat te vieren staat Haarlem dit hele jaar in het teken van Haarlems grootste schilder uit de 17de eeuw tijdens het Frans Hals Jaar. Van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei was één van de hoogtepunten van dit jaar: het Frans Hals Festival.

Frans Hals Festival

Gedurende vier dagen was Haarlem weer even terug in de sfeer van de 17de eeuw. Donderdag kwam per schip het speciale Frans Hals bier van Jopen de stad binnenvaren, dat in veel Haarlemse kroegen werd getapt. Er liepen vier dagen lang schutters, ambachtslieden en andere 17de eeuwse personages door de stad, er was teken- en schilderdag en vrijdagavond was er zelfs een heus meezingsfestijn ‘I love Malle Babbe’.

Frans Hals Festival: 'I love Malle Babbe'

Ondanks het wat tegenvallende weer was het Frans Hals Festival wat mij betreft een groot succes. Vier dagen lang bruiste stad, en dat trok veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Overigens is het Frans Hals Jaar nog niet voorbij: ook komende maanden zijn er nog verschillende exposities en activiteiten. Zo gaat op 8 juni in De Hallen de expositie ‘In het voetspoor van Frans Hals’ open, met portretten uit de afgelopen honderd jaar moderne kunst.