Meer

Archive | juli, 2013

Jaipur en Jodhpur: roze en blauw

India FlagVeel steden in de Indiase deelstaat Rajasthan hebben hun eigen kleur. Zo staat de hoofdstad Jaipur bekend als roze stad en is Jodhpur onmiskenbaar blauw. Beide koningssteden zijn gebouwd rond prachtige paleizen en forten van maharadja’s. De afgelopen dagen heb ik deze twee kleurige steden bezocht, de eerste twee van vier stops in Rajasthan. Morgen reis ik verder naar Pushkar en eind deze week naar Udaipur.

imageimage

De roze stad Jaipur is eigenlijk meer oranje. Hoogtepunten van deze stad zijn het paleis van de maharadja, het observatorium Jantar Mantar met haar enorme astronomische meetinstrumenten en de Hawa Mahal (Paleis der Winden), van waaruit de vrouwen van de harem onbespied het leven buiten het paleis konden bekijken en ondertussen konden genieten van de natuurlijke airco. Net buiten de stad ligt het Amber Fort, het verstevigde paleis van de maharadja’s van Jaipur.

image

Boven de blauwe stad Jodhpur torent een van de meest indrukwekkende forten van India uit. Het Mehrangarh Fort ligt prachtig op een soort tafelberg boven de stad. Het valt nauwelijks te zien waar de berg ophoudt en de muren van het fort beginnen, zo mooi gaat het fort op in de omgeving. Ook het interieur van het fort is prachtig, maar het leukste is eigenlijk de wandeling over de muren, met uitzicht op de blauwe huizen van Jodhpur onder je. In de verte hoor je nog vaag de altijd aanwezige geluiden van Indiase steden: getoeter van riksja’s, het geroep van verkopers en af en toe de bel van een tempel of de oproep tot gebed van een moskee.

image

Mijn guesthouses in Jaipur en Jodhpur waren overigens ook een kennismaking met twee van de vele minderheidsreligies van India. Het guesthouse in Jaipur was eigendom van sikhs, een monotheïstische godsdienst waarvan de mannelijke aanhangers een tulband en een dolk dragen. Mijn guesthouse in Jodhpur werd beheerd door een Jainfamilie, aanhangers van de godsdienst die letterlijk geen vlieg kwaad doet. Alle Jain zijn strikt vegetariër en dragen geen leer, maar de meest fanatieke gelovigen vegen zelfs de weg waarop ze lopen eerst schoon met een bezem, zodat ze geen mieren vertrappen. Daar kan de Partij voor de Dieren nog een voorbeeld aan nemen…

image

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Taj Mahal: de eeuwige traan van Shah Jahan

India Flag‘A teardrop on the cheek of eternity’ (Rabindranath Tagore). ‘The embodiment of all things pure’ (Rudyard Kipling). Zelfs de grootste dichters en schrijvers komen woorden tekort om de Taj Mahal te omschrijven. De in de 17e eeuw door Shah Jahan gebouwde Taj Mahal in Agra is een ongekend monument voor de liefde en volgens velen het mooiste gebouw ter wereld. Waar andere bekende gebouwen soms wel eens kunnen tegenvallen in het echt, blijft de Taj Mahal elke verwachting overtreffen.

imageimage

Toen zijn favoriete vrouw in 1631 overleed, besloot de islamitische Mogolkeizer Shah Jahan een mausoleum te bouwen dat zijn weerga niet zou kennen. Maar liefst 22 jaar werd er aan het witmarmeren gebouw gewerkt door meer dan 20.000 arbeiders, niet alleen uit India, maar ook uit Centraal Azië en zelfs Europa. Kort nadat het mausoleum was voltooid werd de keizer afgezet door zijn zoon en opgesloten in Agra Fort, waar hij de rest van zijn leven slechts door een raam naar zijn creatie kon kijken. Na zijn dood werd Shah Jahan in de Taj Mahal begraven, naast zijn favoriete echtgenote.

image

Mijn hostel in Agra is gelegen in de backpackerswijk Taj Ganj, direct ten zuiden van de Taj Mahal. Het hostel zelf is niet heel bijzonder, maar vanaf het dakterras biedt het wel een prachtig uitzicht op de Taj Mahal. Afgelopen twee dagen heb ik daar veel tijd doorgebracht, met een boek of een drankje genietend van waarschijnlijk één van de mooiste uitzichten die de wereld te bieden heeft: een met het verstrijken van de dag langzaam van kleur veranderende Taj Mahal.

image

Behalve de Taj Mahal heb ik ook twee andere belangrijke bouwwerken van de Mogoldynastie van Shah Jahan bekeken: Agra Fort en de overblijfselen van de keizerlijke stad Fatehpur Sikri. Beide werden in de 16de eeuw gebouwd door zijn voorganger Akbar. Onder zijn keizerschap bloeide cultuur, wetenschap en economie van India op. Hij voerde een bewind van religieuze tolerantie: hoewel hij zelf gelovig moslim was, probeerde hij in dialoog met andere religies te komen tot een symbiose. Zijn tolerantie kende overigens wel grenzen: politieke tegenstanders executeerde hij door ze te laten verpletteren door zijn favoriete olifant.

image

In Delhi en Agra heb ik vooral de sporen van de islamitische geschiedenis van India gevolgd. Dat gaat vanaf nu veranderen, want morgen reis ik verder naar de staat Rajasthan, waar de geschiedenis vooral wordt bepaald door het hindoeïsme. Eerst bezoek ik Jaipur, daarna reis ik verder deze deelstaat in. Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Delhi: wat nou cultuurshock?

India Flag

Ik ben veel gewaarschuwd voor de enorme cultuurshock, die me de eerste dagen in Delhi te wachten zou staan. Maar eerlijk gezegd valt het tot nu toe erg mee. Natuurlijk, Delhi is lawaaiig, druk, heet, chaotisch en vies, maar voorlopig vind ik het vooral heel gaaf om rond te lopen tussen al die plaatjes die je van films en tv kent: de riksja’s, de koeien en de drukte. Natuurlijk is er ook veel armoede, viezigheid en ellende, maar het is een kleurrijke wereld die geen moment verveelt. Misschien heb ik me mentaal voorbereid op erger, of misschien ben ik inmiddels wel afgestompt door veel reiservaring, maar de cultuurshock blijft voorlopig uit.

imageimage

De middag na aankomst heb ik vooral een beetje rondgelopen door de buurt rond mijn hotel. Ik verblijf in de buurt van New Delhi Station, op loopafstand van Pahar Ganj. Wat Khao San Road is voor Bangkok en Jalan Jaksa voor Jakarta, dat is Pahar Ganj voor Delhi: het backpackerscentrum van de stad. Het zit vol met hostels, winkeltjes, reisbureaus en restaurants waar ze bananapancakes verkopen. En zoals wel vaker op dit soort plekken trekt het ook een groot aantal charlatans en oplichters aan. Niet echt gemiddeld India, maar wel leuk om een hapje te eten op één van de vele dakterrassen. Ook ben ik langs een aantal plekken in New Delhi gewandeld, zoals Connaught Place, Delhi Gate en de grootste Sikhtempel van de stad.

image

De tweede dag heb ik twee belangrijke monumenten in Zuid Delhi bezocht. De Qutb Minar is een hoge minaret uit 1202, gebouwd op de plek waar twee eeuwen eerder de eerste moskee van India werd gebouwd. Eeuwenlang was het de hoogste minaret ter wereld. Zo mogelijk nog bijzonderder is de ijzeren pilaar uit de 4de eeuw die hier staat. Het is een raadsel hoe ze in die tijd deze roestvrije pilaar hebben gemaakt. Elders in Zuid Delhi, in een mooi park, staat de prachtige tombe van Humayun. Dit mausoleum geldt als een van de voorlopers van de beroemde Taj Mahal.

imageimage

Vandaag ben ik Oud Delhi ingedoken, het meest chaotische deel van de stad. Rond de hoofdstraat Chandni Chowk liggen drukke bazaars en twee belangrijke 17de eeuwse islamitische monumenten: het Rode Fort en de Jama Madjid, de enorme Vrijdagmoskee van Delhi. Beide zijn gebouwd door Shah Jahan, die ook de Taj Mahal in Agra liet bouwen. Dat is mijn volgende bestemming, donderdag zal ik de Taj Mahal bezoeken.

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Vakantie: op reis door India

India FlagTot en met 18 augustus is de Haarlemse gemeenteraad met zomerreces. Zoals eigenlijk elk jaar gebruik ik dit reces voor mijn andere grote passie naast de politiek: reizen. De komende vier weken ga ik backpacken door één van de meest kleurrijke en fascinerende landen ter wereld: India. Het wordt een bijzondere reis langs eeuwenoude monumenten en moderne wereldsteden, door woestijnen en tropische palmenbossen en langs tempels van meer dan tien verschillende religies.

Dit weekend vlieg ik via Londen naar Delhi, de hoofdstad van India. De eerste drie weken zal ik door Noord-India reizen, langs de wereldberoemde Taj Mahal, de forten, paleizen en tempels van Rajasthan en de heiligste stad voor hindoes Varanasi, gelegen aan de heilige Ganges. De laatste week breng ik door in Zuid-India: de wat meer relaxte tropische deelstad Kerala en India’s grootste stad Mumbai.

Net als andere jaren zal ik op deze website een blog bijhouden. Ook zal ik regelmatig foto’s posten via Twitter en Facebook. De komende weken dus even geen politiek op deze website, dat komt vanaf half augustus weer.

Op bezoek bij de stadsarcheoloog

Het is zomerreces. Dat betekent dat de gemeenteraad zes weken stil ligt. Omdat ik pas in de derde week van het reces op vakantie ga, gebruik ik de eerste weken voor een aantal werkbezoeken in de stad. Zo bezocht ik donderdag 11 juli de Haarlemse stadsarcheoloog Anja van Zalinge. Archeologie is één van de onderwerpen waar ik namens de PvdA woordvoerder over ben, maar die relatief weinig aan de orde komen. Het zomerreces is dan een mooi moment om mij daar eens wat meer in te verdiepen.

Op bezoek bij de stadsarcheoloog

De afdeling archeologie heeft sinds enkele jaren haar hoofdkwartier in de prachtig gerestaureerde Bakenesserkerk. Bezoekers van de kerk kunnen daar de archeologen aan het werk zien. Daarnaast is er al jaren het leuke kleine Archeologisch Museum op de Grote Markt, waar je de archeologische geschiedenis van de stad kunt bekijken. Op deze manier wil Haarlem zoveel mogelijk bewoners en bezoekers kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de stad, ook met dat deel dat onder de grond verborgen ligt.

Met Anja heb ik een aantal onderwerpen besproken, waar ik na de zomer in de raad mee aan de slag wil. Natuurlijk ging het gesprek over de vraag welke taken de gemeente zelf moet doen en wat we aan anderen kunnen overlaten in een tijd van bezuinigingen en takendiscussie. En over het archeologisch depot, dat nog altijd geen goede vaste plek heeft. Maar ook hebben we het gehad over hoe je de archeologische geschiedenis boven de grond beter zichtbaar kan maken. Een goed voorbeeld daarvan is de bestrating in de Kruisstraat en Jansstraat, waar de oude stadspoorten in zijn aangegeven. En tenslotte hebben we het gehad over ‘schatgravers’, mensen die illegale opgravingen doen in de stad. Vaak als hobby, maar soms ook uit puur winstbejag. Hoe kunnen gemeente en politie daar beter op handhaven, om te voorkomen dat bijzonder erfgoed uit de stad verdwijnt? Voldoende belangrijke vragen dus om na de zomer verder mee aan de slag te gaan.

Op bezoek bij Meetingz! in Boerhaavewijk

Meetingz! is een kleine organisatie, die vanuit een oude garagebox activiteiten organiseert in de Boerhaavewijk in Schalkwijk. De activiteiten richten zich vooral op taal en opvoeding, maar om dat te bereiken werken ze onder meer met theater, dans, naaiateliers, een Repair Café en tal van andere activiteiten. Meetingz! probeert het vele talent dat er in de buurt aanwezig is aan te spreken en mensen die anders thuis zouden zitten bij de samenleving te betrekken. In één van de meest kwetsbare en meest multiculturele wijken van Haarlem levert Meetingz! een belangrijke bijdrage aan de sociale samenhang en participatie.

Meetingz!

Directe aanleiding voor het bezoek was de behandeling van de cultuurnota in de gemeenteraad (zie een eerdere blog). De PvdA vindt het belangrijk dat mensen niet alleen in aanraking kunnen komen met cultuur in de podia, musea en andere culturele instellingen in het centrum, maar ook in de eigen wijk. Meetingz! is één van de organisaties die dit probeert mogelijk te maken, onder meer door workshops met dans en theater in de wijk.

Maar tijdens het gesprek kwamen ook andere zaken aan de orde, waarmee Meetingz! te maken heeft. Zo hebben we gesproken over huiselijk geweld, scholing en de samenwerking met corporaties, scholen en grote welzijnsorganisaties. Een inspirerend bezoek, dat weer eens laat zien hoe belangrijk juist dit soort kleinschalige projecten kunnen zijn voor een buurt.

In debat met jonggehandicapten

Hoe kunnen we jonge mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking gelijke kansen bieden? Die vraag stond centraal in het debat dat Unlimited Magazine zondag 30 juni in samenwerking met de PvdA Haarlem organiseerde. Voor de verandering eens een debat dat niet alleen over deze jongeren ging, maar waarbij zij zelf het hoogste woord voerden. Het werd een inspirerend zomers debat in de buitenlucht op het Nieuwe Kerksplein.

Debat Unlimited Magazine en PvdA

Nog te vaak krijgen jongeren met een chronische ziekte of handicap te horen dat het voor hen onmogelijk is om door te studeren of een baan op hun niveau te vinden. Zij vinden moeilijk werk, terwijl ze juist tot de meest gemotiveerde werkzoekenden behoren. Vaak wordt dit veroorzaakt door foute beelden en vooroordelen over wat deze jongeren zouden kunnen. Dat is één van de redenen dat de PvdA voorstander is van een quotum, waarbij bedrijven worden verplicht om een aantal mensen met een handicap of beperking in dienst te nemen. Werkgevers zullen dan merken dat deze mensen veel meer te bieden hebben dan zij denken. Zelfs in het liberale Amerika bestaat al zo’n quotum, waarom komt dit dan in Nederland zo moeilijk van de grond?

Natuurlijk kwam ook het kabinetsplan om jongeren met een Wajong-uitkering opnieuw te keuren aan de orde. Daarover werd, ook door de jongeren zelf, verschillend gedacht. Afgelopen jaren zijn er te vaak jongeren ten onrechte door gemeenten in de Wajong geplaatst, enkel vanwege het feit dat de bijstand door de gemeente wordt betaald en de Wajong door het Rijk. Ook zijn er grote verschillen ontstaan tussen jongeren, enkel op basis van het moment waarop zij gekeurd zijn. Een herkeuring is dus wat mij betreft nodig. Wel is het wrang dat het kabinet daar direct weer een bezuinigingsdoelstelling aan koppelt. Wie recht heeft op een uitkering moet die gewoon krijgen, dat moet ook bij herkeuringen voorop blijven staan.