Meer

Archive | december, 2013

Jaaroverzichtje 2013: mijn jaar in zeven resultaten

Zoals elk jaar sluit ik ook dit jaar op deze website af met een klein jaaroverzichtje. 2013 was zeker geen makkelijk jaar. De economische crisis raakte ook Haarlem hard, de gemeente moest opnieuw fors bezuinigen en het was het jaar waarin wethouder Rob van Doorn (GroenLinks) moest aftreden. Maar 2013 was ook het jaar waarin ik, na een mooie strijd met Moussa Aynan, door de leden werd gekozen als lijsttrekker van de PvdA Haarlem voor de verkiezingen van 19 maart 2014.

In onderstaande wordcloud zie je over welke onderwerpen ik het afgelopen jaar het meest blogde op deze website:

Wordcloud kl

Tijdens een jaar houd je je als raadslid met tientallen onderwerpen bezig. Gelukkig lukt het geregeld daarbij kleinere en grotere resultaten te boeken. Zo kreeg de PvdA het dit jaar voor elkaar het minimabeleid bij de bezuinigingen buiten schot te houden, kwam er een kavelwinkel voor zelfbouw van woningen, daalde de schooluitval in onze regio met maar liefst 25 procent en haalde PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg miljoenen Europees geld binnen om zowel de jeugdwerkloosheid aan te pakken als oudere werkzoekenden weer aan het werk te helpen. Mooie resultaten, die helpen Haarlem sterker en socialer te maken.

Een kleine greep uit de resultaten die ik zelf het afgelopen jaar, natuurlijk altijd samen met anderen, in de raadscommissies Bestuur en Ontwikkeling heb kunnen behalen:

  • Dit jaar gingen gemeente, politie en justitie van start met de top-25 aanpak van criminele jongeren in Schalkwijk. Uit een eerste evaluatie blijkt dat Schalkwijk hier veiliger van is geworden.
  • In mei werd bekend dat het Glazen Huis van 3FM Serious Request eind 2014 in Haarlem zal staan. Ik nam het initiatief daartoe.
  • Er is een keurmerk voor coffeeshops ingevoerd, dat zorgt voor beter toezicht op veiligheid en gezondheid.
  • Twee belangrijke organisaties kregen na jaren onzekerheid en lang aandringen van de PvdA eindelijk nieuw onderdak: jongerencentrum Flinty’s en cultuurcentrum Hart.
  • De gemeenteraad besloot dat er een opvang moet komen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, in samenwerking met organisaties als Vluchtelingenwerk en Stem in de Stad.
  • In juni werd het nieuwe winkelcentrum Marsmanplein in Haarlem-Noord geopend. De PvdA heeft zich hier jarenlang hard voor gemaakt, voor een leefbare buurt en een sterke buurteconomie.
  • De grote zaal van de Philharmonie kreeg een beweegbare vloer, waardoor er nu veelzijdiger geprogrammeerd kan worden. Zo kan het podium pijnlijke landelijke bezuinigingen beter opvangen.

Fijne feestdagen!

kerstkaart

Ik wens alle bezoekers van mijn site en iedereen die mij volgt via Twitter, Facebook of LinkedIn hele fijne feestdagen!

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om je ook nog even te wijzen op de kerstactie van de PvdA Haarlem. Daarmee willen we laten zien dat samen echt beter werkt dan ieder voor zich. Wie verdient er een verrassing aan het begin van het nieuwe jaar? Ken jij iemand in jouw buurt die zich inzet voor buren, vrienden of familie? Doe mee en misschien zetten we hem of haar begin januari wel in het zonnetje. Deelnemen kan via www.haarlem.pvda.nl/actie.

Verkiezingsprogramma 2014-2018: ‘Voor een Haarlem dat werkt’

‘Voor een Haarlem dat werkt’. Dat is de titel van het verkiezingsprogramma 2014-2018 van de PvdA Haarlem. Een programma dat duidelijke keuzes maakt. Een programma dat oplossingen biedt voor een aantal urgente problemen in onze stad, en daarmee bouwt aan een Haarlem dat werkt. Maar bovenal een programma dat totstand is gekomen dankzij de ideeën van heel veel Haarlemmers, die afgelopen tijd hebben meegedacht. Het is daarmee niet alleen het programma van de PvdA, maar een programma voor alle Haarlemmers.

Komende jaren worden niet makkelijk. De gemeente moet meer doen met minder geld, dus zullen we lastige keuzes moeten maken. Daarvoor is een politiek nodig die niet wegloopt maar samenwerkt. Die liever zorgt voor meer banen dan voor nog meer lege parkeergarages. En die de rekening van de crisis eerlijk verdeelt. Dat bedoelen we met linksom de crisis uit. Want één ding weten we zeker: samen werkt beter dan ieder voor zich.

In ons verkiezingsprogramma kiezen wij voor een sterk en sociaal Haarlem. Een Haarlem waar jong en oud een baan heeft voor een fatsoenlijk salaris. Een Haarlem waar iedereen kan rekenen op goede zorg en het beste onderwijs. Een Haarlem waar iedereen woont in een prettige en veilige buurt. Een Haarlem dat werkt.

Lees hier het complete verkiezingsprogramma als PDF-document.

PvdA in de buurt

Elke week is de PvdA in de buurt. Elke zaterdag gaan we met een grote groep kandidaten en vrijwilligers in een andere wijk van deur tot deur, om te horen wat Haarlemmers van hun buurt vinden. Afgelopen vier weken waren we in het Rozenprieel, Meerwijk, Delftwijk en Parkwijk.

Politiek is veel meer dan wat er in het stadhuis gebeurt. Daarom vind ik het zo belangrijk om ook in de buurten aanwezig te zijn, in gesprek met de Haarlemmers. Dan hoor je pas echt wat mensen bezig houdt. De meeste mensen zijn positief over hun wijk en wonen fijn in Haarlem. Maar ze maken zich ook zorgen, bijvoorbeeld over hun baan, de veiligheid in hun buurt en of we nog wel voldoende naar elkaar omkijken. Daar wil de PvdA zich ook de komende vier jaar in de raad voor inzetten. Voor een sterke en sociale stad, met veilige en leefbare buurten. Voor een Haarlem dat werkt.

collaga

Ook na de kerst gaan we weer elke week de buurt in, te beginnen op 11 januari in Europawijk. Dat kan natuurlijk alleen met de hulp en inzet van tientallen vrijwilligers. Bedankt voor jullie hulp, ik ben trots op jullie!

Wil je ook een keer mee? Meld je aan! Ben je nog niet eerder mee geweest? Geen enkel probleem. Vooraf krijg je een korte introductie en je gaat altijd met iemand mee die dit vaker heeft gedaan! Neem voor meer informatie contact op met Tessa – 06-53768891 – tvddolder@gmail.com. Of kijk op http://haarlem.pvda.nl/doe-mee.

Kandidatenlijst vastgesteld

De ledenvergadering heeft dinsdag 10 december de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart vastgesteld. Met 27 kandidaten gaan we de verkiezingen in. Een team vol kwaliteit en diversiteit, voor een Haarlem dat werkt.

lijst

De belangrijkste wijziging is dat Roel Schepers (plek 17), Bart-Bram Spruit (18) en Paul Seyferth (19) een plek op de lijst hebben gekregen. Zij waren door de kandidaatstellingscommissie niet op de lijst geplaatst, maar de ledenvergadering besloot hen alsnog op een plek op de kandidatenlijst te kiezen. Verder kreeg Jan Oldenburger, die zich vanwege gezondheidsproblemen had teruggetrokken van plek 8, een plek als lijstduwer op plek 20.

Samen gaan we werken aan een sterk en sociaal Haarlem. Een Haarlem waar jong en oud een baan heeft voor een fatsoenlijk salaris. Een Haarlem waar iedereen kan rekenen op goede zorg en het beste onderwijs. Een Haarlem waar iedereen woont in een prettige en veilige buurt. Een Haarlem waar we het samen doen, en niet ieder voor zich. Een Haarlem dat werkt.

Bekijk hier de kandidatenlijst.

Vaarwel Madiba

Gisteren overleed misschien wel de grootste man van onze tijd, Nelson Mandela. Ik was acht jaar oud toen hij in 1990 werd vrijgelaten uit gevangenschap. Ik weet nog dat ik langer mocht opblijven, tussen mijn ouders op de bank voor de tv kijkend naar de toespraak van Mandela in Kaapstad. Hoewel ik het belang van deze gebeurtenis nog niet echt kon bevatten, merkte ik aan hun reactie dat er iets heel bijzonders gebeurde.

Het leven van Mandela wordt misschien wel het beste samengevat in zijn favoriete gedicht, Invictus van William Henley. Het gedicht inspireerde hem, handgeschreven op een stukje papier, gedurende zijn 27 jaar op Robben Eiland. In onderstaand filmpje wordt het prachtig voorgedragen door Morgan Freeman:

Campagne van start met 1500 rozen

Zaterdag 30 november is de campagne van de PvdA Haarlem gestart. Met 25 vrijwilligers gingen we van deur tot deur in het Rozenprieel. Daarna liepen we door de Grote Houtstraat naar Café Studio voor de afsluitende borrel. We hebben deze dag maar liefst 1500 rode rozen uitgedeeld!

PvdA in de buurt 1a

PvdA in de buurt 1

Kijk voor veel meer foto’s op de Facebookpagina van de PvdA Haarlem.