Meer

Haarlems Dagblad: Twitteren

In de dagelijkse column ‘In 60 seconden’ in het Haarlems Dagblad¬†besteedt journalist Richard Stekelenburg vandaag aandacht aan twitteren (“het jongste communicatiemiddel voor nerds”). Ook ik word daarin genoemd. Generatieconflictje? Of heeft hij gewoon gelijk? Oordeel zelf: lees hier de column van Richard.

Haarlems Dagblad, 6 maart 2009:

Column ‘In 60 seconden’

Twitteren

Twitteren. Het jongste communicatiemiddel voor nerds beleefde afgelopen week onbedoeld een doorbraak richting breder publiek toen bekend werd dat CNN het nieuws over de vliegtuigramp bij Schiphol razendsnel wereldkundig kon maken dankzij zogeheten twittermeldingen. Via hun mobieltjes had een aantal ooggetuigen op internet gemeld dat er een vliegtuig was neergestort. Meer hielden de meldingen niet in, meer tekst kan twitter namelijk niet verwerken.

Twitter wordt ongetwijfeld een hype. Maar laten we wel wezen: het is een communicatiemiddel voor contactgestoorden. Mensen die eigenlijk niets te melden hebben. Vandaar ook die korte tekstjes. Mensen die wel iets te vertellen hebben beginnen een weblog, schrijven een boek, of gaan ‘ns bij iemand op bezoek voor een goed gesprek.

Niet voor niets zijn de eerste bekende twitteraars in Nederland minister Maxime Verhagen (die een fotootje van de Trêveszaal twitterde en daarover prompt op zijn vingers werd getwitterd door Balkenende) en PVV-kwetteraartje Fleur Agema.

In Haarlem is PvdA-raadslid Jeroen Fritz deze week aan het twitteren geslagen. De hele wereld weet nu dat hij op moment van schrijven zijn raadscommissievergadering aan het voorbereiden is. En dat hij zojuist de ‘Laatste hand (heft) gelegd aan de jaarlijkse Verantwoordingskrant van de PvdA Haarlem’!

Twitteren heeft erg veel weg van nitwitteren.

Richard Stekelenburg

2 reacties op Haarlems Dagblad: Twitteren

 1. Tom 6 maart 2009 at 18:46 #

  Haha.. Twitteren is bloggen voor luie mensen, of voor mensen die erg veel te vertellen hebben maar te weinig tijd voor een blogpost of een goed gesprek.
  In het geval van die vliegtuigramp, persoonlijk hoor ik zo iets graag zo snel mogelijk, en bondig, en een boek daarover -maanden later- zou ik niet lezen.

  Als je de argumenten van Stekelenburg doortrekt is zo’n artikel als dat van hemzelf ook veel te beperkt. Waarom schrijft hij niet gewoon een boek over Twitteren? Heeft hij niets te melden?

  Oh, Twitteren is ook een goede manier om blogposts te vinden trouwens:)

 2. Klariet Bolle 9 maart 2009 at 10:56 #

  Ik gebruik twitter om door te geven waar ik mee bezig ben, initiatieven etc en wat voor leuke initiatieven ik elders gevonden heb. Dat doen anderen ook en zo houd je elkaar aardig op de hoogte.

  Natuurlijk moet je het slim gebruiken: je beperkt je tot de mensen die jij interessant vindt en scant de berichten. En wil ik meer weten dan volg ik de link die er vaak bij gegeven wordt.

  Het is overigens niet slecht om je te oefenen in korte berichten :)