Meer

Haarlems Dagblad: ‘Vaart achter campus aan Zijlweg’

Deze week deed deed ik samen met PvdA-statenlid Alwin Oortgiesen een oproep aan provincie en gemeente om aan de slag te gaan met de overbouwing van de Westelijke Randweg en de bouw van een campus (zie een eerdere log). Donderdag 12 maart besteedt het Haarlems Dagblad hier uitgebreid aandacht aan. Overigens kan uit het artikel de indruk ontstaan dat het gaat om overbouwing van de Zijlweg. Dat is niet juist, het gaat om overbouwing van de Westelijke Randweg, op de hoek met de Zijlweg. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 12 maart 2009:

Met studentenwoningen, park en bedrijfjes over de weg heen
‘Vaart achter campus aan Zijlweg’

Door Ivo Laan

HAARLEM – Er moet vaart gezet worden achter de plannen om een campus te maken over de Zijlweg met studentenwoningen en een park. PvdA-raadslid Jeroen Fritz wil de plannen nieuw leven in blazen.

Auto’s razen voorbij aan de Zijlweg, op de hoek staat een foeilelijk gebouw van de provincie Noord-Holland. Aan de overkant het Nova College en even verderop ligt hogeschool Inholland. Onlangs werd bekend dat de ambtenaren die nu in het provinciegebouw zitten, verhuizen naar een tijdelijke locatie. Dan komt er snel ruimte vrij waardoor de campusplannen weer actueel worden. Want het ambitieuze plan is al een aantal jaar oud. Fritz: “Dus kan het nu snel weer uit de koelkast.” Het idee is om de Randweg te ‘overbouwen’. Daardoor ontstaat er ruimte voor de campus met studentenwoningen, nieuwe bedrijfjes en ook koopappartementen. Fritz: “Er is al zo weinig ruimte voor dit soort ontwikkelingen. Dus moeten we het in de stad zelf oplossen. Beter dan weer een hap natuur opofferen.”

Studenten kunnen straks flaneren door het groen, boven de Randweg, op weg naar school. Of in hun werkgroepje in het zonnetje de laatste puntjes op de i zetten voor hun presentatie. Toch zullen er waarschijnlijk ook koopwoningen moeten komen. “Want bij dit soort ontwikkelingen, is de financiering het grootste probleem.” Maar de nadruk ligt op het onderwijs. “Haarlem moet een echte studentenstad worden. Maar er zouden ook startende bedrijfjes kunnen komen. Er zijn zoveel studenten die een eigen bedrijfje beginnen, maar die wijken allemaal uit naar andere plekken. Hierdoor kan je ze voor de stad behouden.” En het is gunstig voor stageplekken.

Belasting
Fritz neemt even een kijkje voor de deur van hogeschool Inholland. Hoe kijken studenten aan tegen het idee? Christoph Pietersen (22) en klasgenote Marieke Majoor staan buiten een sigaretje te roken. “Prima plan”, vinden ze de campus. Ze studeren Media & Entertainment Management. Is Haarlem een studentenstad? “Niet echt”, zegt Marieke. “Ik woon zelf ook in Amsterdam, want de verbinding met Haarlem is prima.” Ze vinden het jammer dat ze de verwezenlijking van de campus niet meer meemaken als student. “Het klikt wel mooi”, zegt Christoph. “Hierdoor wordt Haarlem wel meer een studentenstad.” Alleen worden de financiën waarschijnlijk wel een struikelblok. Zouden ze straks bijvoorbeeld ook meer provinciale wegenbelasting willen betalen? Marieke: “Ja hoor, als ze er maar goede dingen mee doen. Dit vind ik wel een goed plan. Ik heb toch voor jarenlang geprofiteerd van de belastingbetaler?”

Meer studentenwoningen vinden ze ook een goed plan. “Dat kan Haarlem wel gebruiken”, zegt Christoph. “Maar ik denk wel dat bewoners hier in de buurt er misschien overlast van kunnen krijgen”. Fritz: “Dat valt wel mee denk ik omdat er niet zoveel mensen wonen in het gebied.” De campuslocatie op de hoek van de Zijlweg / Westelijke Randweg kan ook een mooie uitbreidingslocatie zijn voor hogeschool Inholland die sterk is gegroeid de afgelopen jaren. Voor de overheden kan het ook een mooi project zijn om te experimenteren met ‘meervoudig ruimtegebruik’.

Economie
Fritz: “Ik heb me laten vertellen dat daar weer speciale subsidiepotten voor zijn. Maar dan moeten we wel snel zijn want anders hoef je niet meer te experimenteren. Dan zijn andere steden ons voorgegaan”. Daarnaast is het goed om het plan snel uit de kast te halen om de economie te stimuleren, vindt Fritz.

Nog geen reacties.

Geef een reactie