Meer

Haarlems Dagblad: ‘Ouderen verdienen gratis Woningkrant’

Woensdag 1 april schrijft het Haarlems Dagblad over de beantwoording door het College van B&W van de schriftelijke vragen die ik vorige maand samen met fractiegenoot Martien Brander stelde over afschaffing van de papieren Woningkrant (zie hier voor de vragen en hier voor de beantwoording). In het artikel geef ik namens de PvdA een reactie op de beantwoording en vertel ik wat wij verder willen doen om de toegankelijkheid van het woningaanbod voor ouderen te verbeteren. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 1 april 2009:

PvdA wil aanvulling woonsite
‘Ouderen verdienen gratis Woningkrant’

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Er moet weer een papieren versie van de Woningkrant beschikbaar komen voor ouderen zonder internet. Zij moeten die bovendien gratis thuisbezorgd kunnen krijgen. De PvdA in Haarlem wil binnenkort met voorstellen komen om dit mogelijk te maken.

De papieren versie van de Woningkrant is per 1 februari afgeschaft. De verdeling van de woningen gaat sindsdien bijna helemaal via internet. Er bestaat nog wel een mogelijkheid om een geprinte versie van het woningaanbod te krijgen, maar dan alleen op een beperkt aantal afhaaladressen – ondermeer bij Woonservice, op het stadhuis, bij de corporaties en een aantal zorgloketten. Daarnaast is het mogelijk om de geprinte versie thuis te krijgen, maar daar zijn sinds 1 februari wel kosten aan verbonden: 50 euro per jaar.

De PvdA sprak eerder al haar bezorgdheid uit over het afschaffen van de papieren krant. Temeer daar veel ouderen niet over internet beschikken. Het verdwijnen van de papieren versie van de Woningkrant lijkt ondertussen geen effect te hebben op het aantal mensen dat reageert op het woningaanbod van Woonservice. Dat blijkt althans uit cijfers van de afgelopen twee maanden.

In antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA stellen B en W dat al voor de afschaffing van de papieren Woningkrant 95 procent van de woningzoekenden via internet reageerde. Zij beschouwen de mogelijkheden om kennis te nemen van het woningaanbod voor mensen zonder internet bovendien als voldoende.

Verleiden
PvdA-raadslid Jeroen Fritz blijft daar zijn vraagtekens bij hebben: “We hebben als gemeente het beleid om vooral oudere mensen, van wie het huis eigenlijk te groot is geworden, te verleiden om te verhuizen. Dat is goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Dan moet je het voor deze mensen niet moeilijker maken om het woningaanbod te raadplegen. Want hoe je het ook bekijkt: het is voor mensen zonder internet moeilijker geworden.”

Fritz zegt binnenkort met voorstellen te komen om deze groep beter te bedienen. Hij denkt daarbij aan een gratis abonnement op een geprinte versie van de Woningkrant. Fritz: “We kennen deze mensen, dus volgens mij is dat realiseerbaar.”

 

Het Haarlems Dagblad schreef op 20 februari 2009 ook al eens over de afschaffing van de Woningkrant en onze vragen daarover. Dat artikel kun je hier lezen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie