Meer

Haarlems Weekblad: Een echte studentenstad…

Verslag in het Haarlems Weekblad van 31 januari 2006 over het Politiek Studenten Café van vorige week, waarin ik ook wordt geciteerd.

Haarlems Weekblad, 31 januari 2006:

Een echte studentenstad…
Johan van Someren

HAARLEM – Opleidingsinstituten zijn een belangrijke economische factor in Haarlem, maar is Haarlem wel een echte studentenstad? In het politiek studentencafé van INHolland bleek dat er in Haarlem nog het een en ander verbeterd kan worden.

“Ik ben benieuwd wat er uitkomt”, zei Maarten Divendal aan het begin. Sinds 2006 heeft Divendal als wethouder de nieuwe post studentenzaken in zijn portefeuille. Het idee om studenten met de wethouder te laten discussiëren kwam van Minke van Keeken, studente opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, die bij Divendal stage loopt. Alle HBO en universitaire studenten uit Haarlem waren welkom bij de bijeenkomst van donderdagmiddag in de aula van INHolland maar er kwam slechts een selecte groep van actieve studenten op af. Voor de organisatoren was dan ook een van de vragen na afloop; hoe betrekken we die mensen erbij die er nu niet zijn? De discussie leverde in elk geval een paar ideeën op, variërend van een goedkoop studentenhotel om na een nachtje stappen te kunnen overnachten tot en met een centraal punt om studie en werk beter op elkaar te laten aansluiten. Aan dit loket, ‘Kennispoort INHolland’ wordt inmiddels gewerkt.

Bij het studentenleven hoort een bruisend uitgaansleven, dat is ook goed voor de Haarlemse economie, alleen Haarlem kabbelt terwijl Amsterdam bruist. Dat het uitgaansleven niet goed op gang komt ligt ook aan het feit dat Haarlem niet op het nachtnet is aangesloten. Ook wonen veel studenten nog thuis of in de regio vanwege de hoge huur voor een studentenkamer in de stad. Betaalbaar wonen binnen de mogelijkheden van het studiefinancieringsbudget staat dan ook hoog op het verlanglijstje en dat niet alleen tijdens maar ook na de studie. Haarlem heeft er immers belang bij om mensen binnen te halen die later met hun kennis een bedrijf beginnen.

Een fitnessruimte binnen de muren van INHolland evenals een sportpas lijkt de studenten ook wel wat. Over de fitnessruimte werd nagedacht, toch vond Divendal dat men ook maar eens moest kijken naar de sportaccomodaties die er al zijn. Verder zal hij kijken wat er mogelijk is in samenwerking met het Nova College. PvdA raadslid Jeroen Fritz stelde voor dat studenten zoveel mogelijk lid worden van een sportvereniging en daar af en toe eens een avondje achter de bar staan.

Als Haarlem een bruisende studentenstad wil worden, dan is niet alleen de inzet van raadsleden en wethouders nodig maar ook van studenten. Het is niet alleen een kwestie van faciliteren maar ook van communiceren en minder bureaucratie bij het organiseren van evenementen. Verder zouden de aanwezige studenten graag zien dat de maatschappelijke activiteiten en werk dat ze naast de studie

Nog geen reacties.

Geef een reactie