Meer

De Haarlemmer: verjaardagsinterview

Raadsleden die jarig zijn worden door huis-aan-huis blad De Haarlemmer geïnterviewd. Deze week was ik aan de beurt.

De Haarlemmer, 25 januari 2007:

Jeroen Fritz: “De PvdA komt het dichtst bij mijn idealen”
door Tineke Dijkstra

HAARLEM – PvdA-raadslid Jeroen Fritz is 26 januari jarig. Hij wordt 25 jaar. “Dit is een mooi getal en ik ga het daarom ook zeker vieren. Ik heb net een nieuwe woning, dus ik combineer mijn verjaardag met een housewarming voor mijn collega’s en vrienden. Zo vang ik twee vliegen in een klap.” Sinds kort woont Jeroen op een steenworp afstand van het stadhuis. “Je hebt natuurlijk de neiging om daar te veel te zijn, of om na afloop te lang in de kroeg te blijven hangen, maar tot nu toe heb ik mezelf aardig in de hand.”

Jeroen studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als inhoudelijk medewerker van de statenfractie van de PvdA Noord-Holland. “Die baan had ik al tijdens mijn studie. Na mijn afstuderen ben ik wat meer uren gaan werken. Dit samen met mijn werk als gemeenteraadslid is voorlopig voldoende. Voor mij is alles in de raad nieuw en ik hun mezelf wat tijd om me in te werken en mensen te leren kennen. Over niet al te lang ga ik een ‘echte’ baan zoeken.”

Jeroen was al een aantal jaren actief bij de jongerenorganisatie van de PvdA. “Het laatste jaar als voorzitter. Ik ben al lang politiek geïnteresseerd. De PvdA is voor mij een partij, die het dichtst bij mijn idealen komt. Gelijke kansen voor iedereen, maar niet zo heel erg betuttelend als de SP.” Jeroen vergelijkt die partij met de PvdA van vroeger. “De SP is heel idealistisch en denkt dat de wereld maakbaar is en daar geloof ik niet meer in. We kunnen heel veel beïnvloeden, maar niet alles. Misschien moet je de markt in sommige gevallen ook een kans geven. Ik denk dat dit het verschil is tussen de PvdA en de SP.”

Als jongste PvdA-raadslid probeert Jeroen via zijn eigen website Haarlemse jongeren te bereiken. Sinds kort houd ik een podcast bij, een radio-uitzending op internet, waarin ik op een luchtige manier mijn belevenissen als gemeenteraadslid vertel en commentaar geef op de landelijke politiek. Mijn luisteraars moeten wel enigzins in politiek geïnteresseerd zijn.”

De afgelopen jaren heeft Jeroen gebackpacked door bijvoorbeeld Marokko, Mexico, Thailand en Cambodja. “Ik vind het heel leuk om veel mensen uit de hele wereld te ontmoeten. Meestal ga ik alleen op reis. Dit jaar ben ik van plan om naar Guatemala te gaan. Afgelopen zomer ben ik naar Zuid-Afrika geweest. Door naar landen af te reizen waar grote problemen zijn, kan ik de Haarlemse politiek in een veel beter perspectief zien. Maar ik doe er ook inspiratie op om hier dingen te verbeteren, want ook in Haarlem zijn er mensen die het moeilijk hebben.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie