Meer

De Haarlemmer: Studenten en politici gaan gesprek aan

Verslag in De Haarlemmer van 1 februari 2007 van het studentendebat van de gemeente Haarlem. In dit artikel wordt ik ook geciteerd.

De Haarlemmer, 1 februari 2007:

Studenten en politici gaan gesprek aan
door Fred Dukker

HAARLEM – Wat betekent Haarlem voor studenten en wat kunnen studenten voor de stad betekenen? Dit was het thema waarop leerlingen van Hogeschool InHolland vorige week donderdag met elkaar en de politiek in debat gingen. Zo te horen valt er nog heel wat te verbeteren in de communicatie tussen beide partijen.

Van de 6900 studenten waren slechts enkele tientallen op komen draven in de aula van het prestigieuze nieuwe gebouw aan de Bijdorplaan. Er stonden diverse onderwerpen op het menu waarover Neerlands hoop in discussie ging. Hoog op de agenda stond ‘uitgaan Haarlem’. Voorzitter Maurice van studentenvereniging Personalia vond dat er maar weinig in Haarlem kan worden gestapt. Want donderdag is kennelijk de zuipavond van veel van zijn medeleden. “Maar als de kroegen om 1.00 uur sluiten dan doe je niet veel meer, zeker als er geen openbaar vervoer meer is.”

Studenten moeten meer gaan sporten. Dat wordt kennelijk te weinig gedaan. Vijf dagen een half uur beweging per dag is toch wel het minimum, vonden de meeste studenten. Bovendien meende een aantal leerlingen dat de hogeschool te weinig sportfaciliteiten heeft. Geef elke student een sportkaart waarmee hij korting krijgt bij bewegingsoefeningen. Zelfs dansen valt daaronder vond iemand. Het jongste PvdA-raadslid Jeroen Fritz merkte op dat veel sportclubs dringend behoefte aan vrijwilligers hebben. “Een mooie gelegenheid voor studenten om zich daar verdienstelijk te maken. In ruil daarvoor kunnen ze actief aan het verenigingsleven deelnemen. Misschien wil de gemeente wel geld beschikbaar stellen om dit te stimuleren. Voor wat hoort wat.” Onderwijs/sportwethouder Maarten Divendal beloofde met de verenigingen te gaan overleggen. “Een mogelijkheid is ook samen te werken met het Nova College waar een aantal studenten al actief aan de sportprogramma’s van het CIOS deelneemt.”

Wonen en werken in Haarlem is ook een groot probleem. Vooral de vraag: hoe hou je studenten na hun studie vast in de provinciehoofdstad? speelt. “Naast je studie moet je je ook bezighouden met nevenactiviteiten”, vonden Charlotte van Grootel en Charlotte Dumartin, beiden economiestudenten. “Je schept daarmee een veel betere ondergrond om in de maatschappij terecht te komen. Als studenten actief worden, komt dat de stad en ons ten goede.”

Studenten moeten ook veel meer betrokken worden bij evenementen in Haarlem, vond Floris Duiker, bestuurslid van studentenvereniging Novitas. “Ik denk aan sporttoernooien en aan bijvoorbeeld de vier mei herdenkingen. Uitstekend voor hun maatschappelijke ontwikkeling.” Studentenhuisvesting in Haarlem is kennelijk een minder groot probleem dan wordt gedacht. Vooral door het rouleringssysteem. Betteko Kok van Woonservice benadrukte, dat wanneer je je in laat schrijven voor een studentenwoning je een grote kans maakt om na je studie door te stromen naar een reguliere huurwoning.

Overigens mankeert er nog wel wat aan de communicatie tussen de studenten en het MKB of de gemeente. “Een groot aantal studenten weet niet dat er een MKB loket is voor contacten met het bedrijfsleven waar je terecht kunt met veel vragen”, zei Paul Feldbrugge van Jong MKB. Wethouder Divendal benadrukte tenslotte dat studenten binding moeten houden met Haarlem. “Er is dringend jong bloed nodig. Zeker als je bedenkt, dat over vijftien jaar meer dan de helft van de Haarlemmers boven de vijftig is.”

Eén reactie op De Haarlemmer: Studenten en politici gaan gesprek aan

 1. Elvia 31 juli 2013 at 14:16 #

  Everything composed was very reasonable. But, think on this, what if
  you were to create a awesome post title? I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, but suppose you added a post title that grabbed folk’s attention?
  I mean De Haarlemmer: Studenten en politici gaan gesprek aan | Website Jeroen Fritz is kinda boring.
  You ought to peek at Yahoo’s home page and see how they create article titles to grab people interested. You might add a video or a related pic or two to grab readers excited about what you’ve written.
  In my opinion, it would bring your posts a little livelier.

Geef een reactie