Meer

De Haarlemmer: Je bent jong en je wilt wel in Haarlem wonen

In weekblad De Haarlemmer van 2 juli 2009 staat een verslag met foto van de PvdA-conferentie ‘Jong in Haarlem’, die ik samen met fractiegenoot Helga Koper en PvdA-bestuurslid Martin van de Velde op vrijdag 26 juni organiseerde (zie een eerdere blog). Je kunt het verslag uit De Haarlemmer hier lezen.

De Haarlemmer, 2 juli 2009:

Je bent jong en je wilt wel in Haarlem wonen

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en dus zijn de politieke partijen druk bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. Omdat de PvdA leden hun ideeën graag toetsen organiseerden zij vrijdag 26 juni een bijeenkomst in Club Stalker, speciaal gericht op jongeren tot 30 jaar. De conferentie, getiteld ‘Jong in Haarlem’, had drie thema’s: Hoe kan Haarlem aantrekkelijker worden gemaakt voor jonge mensen om te wonen, te werken en uit te gaan?

Het is nog niet erg druk als PvdA-raadslid Jeroen Fritz even na drieeën de microfoon ter hand neemt en de circa vijftien aanwezigen welkom heet op de zeer warme middag. Jeroen presenteert de bijeenkomst samen met mederaadslid Helga Koper. Ook aanwezig zijn wethouder Jan Nieuwenburg en raadslid Sonja Kagie, beiden van de PvdA. Andere geïnteresseerden zijn vertegenwoordigers van InHolland, Jong MKB en Stichting Stad. Helga Koper legt uit waarom Club Stalker als locatie is gekozen: “We wilden eigenlijk buiten voor het stadhuis debatteren, maar durfden het niet aan vanwege het weer. Stalker is bekend bij de jongeren dus hopen we op die manier de doelgroep te bereiken.”

Eén van de stellingen gaat over het huisvesten van de jongeren en dan met name de studenten van InHolland en het Nova-college. Omdat deze scholen vlakbij elkaar liggen lijkt het de PvdA een goed idee om in die buurt een campus te stichten, waar de studenten goedkoop kunnen wonen. Christiaan van Duren van Jong MKB is hiervoor: “Het wonen gecombineerd met het daar kunnen uitvoeren van een nieuwe onderneming is fantastisch. Zeker nu banken niet makkelijk met je meegaan om je nieuwe bedrijf te financieren.” Ook de vertegenwoordigster van InHolland omarmt het idee: “Ik denk dat het met gejuich ontvangen zal worden door onze studenten. Nu gaat er een heel grote stroom elke dag met de trein. Station Overveen is beperkt bereikbaar omdat er niet zo vaak treinen stoppen, maar verplaatsing van het station is een optie die al eerder door de politiek is afgewezen.”

Onder de aanwezigen valt de woningnood wel mee maar een bezorgde moeder in het publiek laat weten dat haar zoon binnenkort uit zijn kamer moet en dat ‘hij dan noodgedwongen wel weer thuis zal moeten wonen’. De starters en studenten kampen op dit moment met een wachtlijst van vier jaar.

Wethouder Nieuwenburg wijst in het kader van het thema wonen ook nog op de woningen in de Slachthuisbuurt. Deze worden nu bewoond door jongeren, maar als ze gesloopt gaan worden, komt er weer een forse instroom op de Haarlemse woningmarkt. Daarom is het nodig sociale koopwoningen te realiseren. De gemeente helpt starters ook door middel van een starterslening, de PvdA wil deze regeling graag uitbreiden.

Om het ondernemen te stimuleren denkt de PvdA dat het handig is om microkredieten te verstrekken aan starters. Een proef hiermee in Den Haag is een groot succes. Op een vraag uit de zaal hoe hoog zo’n microkrediet dan is, blijkt dat dit zo’n € 10.000,- kan zijn. “Nou, daar kan ik een behoorlijk bedrijf mee starten”, aldus de vragensteller.

Foto bij artikel De Haarlemmer (Christa Warmerdam)

(Foto: Christa Warmerdam)

Nog geen reacties.

Geef een reactie