Meer

Haarlem en Gent

Terwijl Antwerpen en Zeeland elkaar zo ongeveer de oorlog verklaren over de Westerschelde, maakten Haarlem en Gent dit weekend bekend nauwer te gaan samenwerken op het gebied van cultuur, monumenten en evenementen. Culturele instellingen uit beide steden gaan samenwerken en beide gemeenten gaan ervaringen uitwisselen.

Gent en Haarlem hebben veel gemeen. Niet alleen hebben beide steden een beroemde Bavokerk, ook kent Haarlem sinds de 16e eeuw veel Vlaamse inwoners uit onder meer Gent, waaronder de eerste Haarlemse stadsbouwmeester Lieven de Key, die het aanzien van de historische binnenstad grotendeels heeft bepaald. Hij werd geboren in Gent. Maar ook tegenwoordig zijn er nog grote overeenkomsten: de historische binnensteden, het vele water, bovengemiddeld veel musea en culturele podia en veel grote evenementen. En beide steden worden bestuurd door sociaal-democraten en liberalen.

Gent

In 2005 ging ik als voorzitter van de Jonge Socialisten met een aantal Haarlemse PvdA-ers een weekend naar Gent om te kijken hoe zij hun stad aantrekkelijk houden voor jongeren. We werden toen ontvangen door de toenmalige burgemeester en lokale politici van onze zusterpartij SP.A en de jongerenorganisatie van de SP.A, Animo. We bezochten onder meer het informatiebureau voor jonge reizigers Use-it en een project om startende ondernemers te ondersteunen. Gent is een prachtige stad, en wij hebben veel inspirerende ideeën meegenomen naar Haarlem. Uit dit bezoek is onder meer het initiatiefvoorstel jongerentoerisme voortgekomen, dat ik in 2007 samen met fractiegenoten Helga Koper en Moussa Aynan in de gemeenteraad indiende.

De afgelopen jaren waren er al enkele verkennende bezoeken tussen Haarlem en Gent. PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg reisde vorig jaar naar de Vlaamse stad voor gesprekken met de Gentse schepene Feestelijkheden (die bestaat daar…) en mijn fractiegenoot Moussa Aynan was deze zomer namens de gemeente Haarlem aanwezig bij de Gentse Feesten. Nu zal de samenwerking vaste vorm krijgen.

Eén reactie op Haarlem en Gent

  1. Chantal 24 augustus 2009 at 15:39 #

    Hoi Jeroen,

    Leuk nieuws! Wel hopen dat de schepene beter oplet dan haar collega uit Oudenaarde: ;-)

    http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/extra/ja_hoor_/article5065234.ece/Flinke+kater+voor+Belgische+feestwethouder

    mvrgr. Chantal

Geef een reactie