Meer

Herontwikkeling Petrus LTS van start

Vorige week is de herontwikkeling van de voormalige St. Petrus LTS van start gegaan. In het bouwproject ‘De Haarlemse School’ van ontwikkelaar Hillgate en corporatie Pre Wonen komen 159 woningen en appartementen en ruimte voor bedrijven en kantoren. Bij de verkoop is afgesproken dat 30 procent van de woningen uit sociale huur- en koopwoningen zal bestaan. In het bouwplan worden de kunstwerken van Wiesman en Tollenaar behouden.

Petrus LTS nu

In 2007 heb ik mij ingezet voor behoud van de kunstwerken van Hans Wiesman en Levinus Tollenaar in dit schoolgebouw uit de Wederopbouwperiode. Aanvankelijk was een sloopvergunning afgegeven voor het gehele gebouw en leek daarmee ook de kunst verloren te gaan. Ik heb toen namens de PvdA het College van B&W gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar behoudenswaardigheid van de kunst (zie een eerdere blog).

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) heeft dit onderzoek uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat de kunstwerken zeer behoudenswaardig zijn (zie een eerdere blog). PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg heeft vervolgens gekozen voor een plan van ontwikkelaar Hillgate, waarbij de delen van het gebouw waar de kunstwerken zich bevinden (aula met karakteristiek zaagdak en trappenhuis) behouden zullen worden (zie een eerdere blog). De kunstwerken blijven daarmee in hun oorspronkelijke omgeving behouden.

De Haarlemse School straks

Dit bouwproject is één van de projecten die door de crisis op de woningmarkt vertraging dreigden op te lopen. Gelukkig kan de ontwikkeling van het gebied versneld worden door een subsidie van minister Van der Laan (zie een eerdere blog). Ook worden er meer huurwoningen gebouwd in plaats van koopwoningen, waardoor het project rendabeler wordt.

Eén reactie op Herontwikkeling Petrus LTS van start

  1. Witlof 31 augustus 2009 at 16:12 #

    O dat’s mooi, het gaat wel door.
    Wil er best wel wonen.

Geef een reactie