Meer

Haarlems Weekblad: Verkiezingen lijken nog ver weg

Zondag 6 september openden alle politieke partijen samen met nieuwe politieke seizoen in de binnentuin van het stadhuis (zie een eerdere blog). Het Haarlems Weekblad doet hiervan verslag. In dit verslag kom ook ik aan het woord. Je kunt het artikel hier lezen.

HAARLEM – Voor de Haarlemse kiezer lijken de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 nog ver weg. Slechts een kleine groep politiek ge├»nteresseerde burgers bezochten de informatiemarkt en het Lagerhuisdebat op het Stadhuis. De opening van het nieuwe politieke seizoen werd vooral een gezellig feestje waarop de partijen zich met hun kleurig uitziende programma’s en veel ballonen presenteerden.

Is Haarlem goed bereikbaar? Is cultuur veel te duur? Moeten de openingstijden van de horeca vrijgelaten worden en is de huur niet veel te duur? Misschien lag het niet alleen aan de lage opkomst dat er over deze stellingen werd gediscussieerd op een wijze die paste bij de aangename temperatuur van een nazomer zondagmiddag. Wat de standpunten van de diverse partijen betreft was er dan ook niets nieuws onder de zon. De bezoekers bleken vooral een mening te hebben over het openbaar vervoer. Een tunnel voor de Zuidtangent vanaf de Dreef, is dat geen goed idee? In Amsterdam is het verschrikkelijk fout gegaan maar als het goed gedaan wordt? Kan ik mijn fiets parkeren bij het station? Kan Haarlem aangesloten worden op het nachtnet van de NS? Het fietsenprobleem wordt binnenkort opgelost met een fietsenkelder. Laten we hopen dat die straks helemaal volstaat zegt Fedde Reeskamp D66. Als ze alleen bovenstaan hebben we een luxeprobleem.

Wat de cultuur in Haarlem betreft blijken de partijen elkaar redelijk te vinden. Verschil van mening bestaat alleen over de financiering. Niet elke partij weet duidelijk aan te geven waar al het benodigde geld vandaan moet komen. Zo wil de PvdA ruimte in de Schouwburg voor amateurtoneel maar het financieringsplaatje blijft onduidelijk. Partij Spaarnestad is daarentegen groot voorstander van podia die op eigen benen kunnen staan. De Actiepartij legt de relatie met het openbaar vervoer. Als Haarlem beter bereikbaar is komen er ook meer mensen. De bereikbaarheid kan ook van invloed zijn op de sluitingstijden van de horeca. Nu sluiten de caf├ęs om drie uur. PvdA en GroenLinks zijn er voor om de sluitingstijden vrij te laten, ook de actiepartij sluit zich daarbij aan als de politie voldoende capaciteit heeft. Martin Hagen, VVD, zoekt de balans. Als de kroegen langer open zijn, zijn er wel minder mensen tegelijk op straat maar de overlast duurt langer.

De verkiezingen van volgend jaar lijken vooral te zullen gaan over het woonbeleid. Haarlem heeft een tekort aan sociale huurwoningen en scheefwonen, mensen met een hoog inkomen in goedkope woningen, is een probleem. De Actiepartij vindt dat juist het omgekeerd scheefwonen, te veel mensen in te dure woningen, het probleem is. Er wordt te veel gebouwd voor mensen met een riant inkomen, die zelfs van buiten Haarlem komen bv. op het terrein van de Mariastichting. Jeroen Fritz, PvdA, corrigeert dat beeld enigszins. Eenderde van de nieuwbouwwoningen is sociale huur en koop. Dat antwoord vindt geen weerklank bij de SP die vindt dat er nu wordt gebouwd voor zeer welvarenden maar mensen die het werkelijk nodig hebben kunnen geen woning krijgen. In het coalitieakkoord wat in 2006 gesloten is werd vooral ingezet op renoveren en nu speelt ook de economiche crisis een rol. Voor kiezers die van het aanbod van goedkope woningen afhankelijk zijn, zal dit weinig uitmaken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie