Meer

Pittsburgh: jonge burgemeester leidt stad door crisis

De komende dagen vindt in Amerika de G20 top plaats over de aanpak van de economische crisis. Als het goed is worden hier afspraken gemaakt over de aanpak van de bonussen in de financiële wereld, beter toezicht op de banken en de strijd tegen de klimaatverandering. De top vindt plaats in een bijzondere stad: Pittsburgh in Pennsylvania. Een stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als centrum van innovatie en duurzaamheid onder leiding van één van de jongste burgemeesters ooit in Amerika, de inmiddels 29-jarige Luke Ravenstahl.

De skyline van Pittsburgh

Het is geen toeval dat president Obama Pittsburgh heeft uitgekozen als locatie van deze top. Pittsburgh heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een ouderwetse industriestad naar een centrum van innovatie en creativiteit. In tegenstelling tot veel andere steden in Amerika heeft Pittsburgh nauwelijks last van de economische crisis. De huizenprijzen zijn er het afgelopen jaar zelfs licht gestegen.

Hoe anders was het tijdens de vorige grote crisis, in de jaren ’80. Pittsburgh was een grauwe stad, die geheel dreef op de staalindustrie. Bijna de helft van al het Amerikaanse staal werd hier geproduceerd. Toen de staalindustrie in de jaren ’80 grotendeels ter ziele ging steeg de werkloosheid naar bijna 20 procent. De stad was ten einde raad.

Luke RavenstahlDe afgelopen jaren heeft Pittsburgh een radicale keuze gemaakt: men wilde een heel ander soort economie. Een economie die drijft op innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Er kwamen nieuwe universiteiten, musea en concerthallen en grote innovatieve bedrijven vestigden zich in de stad. Pittsburgh is één van de voorlopers op het gebied van groene energie en is al een paar keer uitgeroepen tot meest leefbare stad van de VS. De G20 top zal worden gehouden in het eerste groene congrescentrum van het land. Obama koos voor Pittsburgh als locatie voor de G20 top als “een gedurfde demonstratie van hoe je nieuwe banen en industrieën creëert in de overgang naar een 21ste eeuwse economie”. 

De vernieuwing van Pittsburgh staat de laatste jaren onder leiding van een bijzondere burgemeester: Luke Ravenstahl, één van de jongste burgemeesters ooit in Amerika. De democraat werd drie jaar geleden op 26-jarige leeftijd burgemeester. Sindsdien werkt hij aan de “Pittsburgh Renaissance”, de vernieuwing van de stad. Een mooi voorbeeld van een moderne burgemeester uit de zogenaamde ‘millennial-generatie’, die laat zien hoe investeren in innovatie, creatieve bedrijvigheid en duurzaamheid kan leiden tot een ijzersterke economie.

Geen reacties mogelijk.