Meer

Haarlems Dagblad: Wakker liggen naast conservatoriumstudent?

Vrijdag 9 oktober schrijft het Haarlems Dagblad over de schriftelijke vragen die ik samen met mijn fractiegenoot Sonja Kagie heb gesteld over de komst van het conservatorium naar Haarlem (zie een eerdere blog). Je kunt het complete artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 9 oktober 2009:

In Amsterdam is speciale huisvesting
Wakker liggen naast conservatoriumstudent?

Door Ivo Laan

HAARLEM – Leuk nieuws, de komst van het conservatorium. Maar wie beroemd wil worden, moet hard oefenen. Gaat dat wel in de studentenwoningen in Haarlem?

Als student ben je natuurlijk wel gewend aan het beetje geluidsoverlast. Niet meteen gaan miepen als iemand in het appartementencomplex een muziekje aanzet. Maar wat als er iemand naast je ‘s nachts nog even wat toonladders wil oefenen? Deze week werd bekend dat het conservatorium volgend schooljaar vanuit Alkmaar naar Haarlem komt.

Het Duwocomplex aan de Schoonzichtlaan naast de hogeschool aan de Bijdorplaan is nog niet speciaal geschikt voor conservatoriumstudenten. De PvdA in Haarlem wil in ieder geval voorkomen dat de muziekstudenten zich in een andere stad vestigen. “Het is nu van belang dat studenten zich zoveel mogelijk aan de stad binden”, zegt raadslid Jeroen Fritz. “Zodat ze na de studie ook hier blijven wonen en werken.” Op het conservatorium zitten nu 160 studenten.

Allereerst de woonruimte. In steden met een conservatorium bestaan studentenkamers die speciaal toegerust zijn op de speciale studenten. Zoals in Amsterdam waar woningcorporatie Ymere 69 speciale kamers bouwde op IJburg. De kamers in de ‘lawaaiflat’ zijn extra ge├»soleerd. De kans is niet zo groot dat de kamers naast het Inhollandcomplex speciaal uitgerust worden, zegt woordvoerder Marja Weverling van verhuurder Duwo. “Dat is haast niet te doen. Je blijft altijd wel geluidsoverlast hebben.” Inholland meldde overigens dat conservatoriumstudenten voorrang krijgen bij Duwo, maar zover is het nog niet, zegt Weverling. “Daar moeten we eerst met de gemeente over overleggen.”

Inholland gaat nu werk maken van het geschikt maken van het Inhollandgebouw voor de conservatoriumstudenten door het maken van geluidsdichte studio’s. De ruimtes komen op de begane grond. Directeur Mir Wermuth van het conservatorium denkt dat veel studenten niet alleen thuis zullen oefenen. “De studenten kunnen ook ‘s avonds en in de weekenden in het gebouw om te oefenen.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie