Meer

Blog Action Day 2009: Klimaatverandering

Vandaag (15 oktober) is het Blog Action Day. Elk jaar voeren bloggers overal ter wereld actie door te bloggen over een bepaald onderwerp. Dit jaar is dat de klimaatverandering. Ook ik doe mee aan deze actie en blog daarom vandaag over hoe we in Haarlem proberen de klimaatverandering tegen te gaan.

Blog action day

De Haarlemse gemeenteraad heeft besloten dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal moet zijn. De gemeente heeft tijdens een aantal bijeenkomsten gediscussieerd met inwoners, bedrijven, corporaties en maatschappelijke organisaties over de vraag wat iedereen kan bijdragen aan een klimaatneutraal Haarlem. Het resultaat is een Ideeënboek met plannen en projecten die leiden tot energiebesparing. Op basis van het Ideeënboek is het Duurzaamheidsprogramma opgesteld, waarin de ideeën zijn vertaald naar concrete projecten en maatregelen.

De projecten lopen uiteen van een subsidieregeling om bestaande particuliere woningen duurzamer te maken tot een energiecoach voor bedrijven. Van een flexibel fietsdeelsysteem tot duurzame nieuwbouw van het nieuwe gemeentelijke kantoor de Zijlpoort. En van een klimaatneutrale bouwproject aan de Zwemmerslaan in Schalkwijk tot meer duurzame inkoop door de gemeente. Een compleet overzicht van de projecten vind je in het Duurzaamheidsprogramma 2009 (PDF-bestand).

Ook zelf kun je van alles doen om bij te dragen aan de ambitie om Haarlem in 2030 klimaatneutraal te laten zijn. Op de website degroenemug.nl vind je tal van tips hoe je zelf energie kan besparen. Ook kun je daar bekijken hoe groot het aardgasgebruik, brandstofgebruik en elektriciteitgebruik in jouw wijk is.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie