Meer

Petrus LTS: vervolg

Nog altijd krijg ik erg veel reacties op het door mij gevraagde kunsthistorische onderzoek naar de behoudenswaardigheid van de voormalige St. Petrus LTS (zie een eerdere log). Veel wijkbewoners van Parkwijk en kunsthistorici zijn erg blij met het onderzoek. En vandaag stond in het Haarlems Dagblad weer een paginagroot artikel over het belang en de gevolgen van het door mij gevraagde onderzoek.

Ik ben blij dat mijn inbreng kennelijk goed is gevallen, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat de PvdA niet de eerste partij is geweest die aandacht heeft gevraagd voor de Petrus LTS. D66 en Axielijst hebben dit onderwerp al eerder op de politieke agenda gezet. Het nieuwe dat ik namens de PvdA aan de discussie heb toegevoegd is het onafhankelijke kunsthistorische onderzoek naar de behoudenswaardigheid van de kunst. Dat verzoek is door de wethouder overgenomen, waardoor er nu ruimte is om een evenwichtigere afweging te kunnen maken bij het besluit over het al dan niet slopen van het gebouw.

Ik heb begrepen dat het Instituut Collectie Nederland (ICN) van de gemeente inmiddels de opdracht heeft gekregen de waardebepaling uit te voeren. Zij hebben zelfs al een eerste inspectie uitgevoerd. Het is goed dat de wethouder zo voortvarend met ons verzoek aan de slag is gegaan. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek.

Je kunt het artikel uit het Haarlems Dagblad van vandaag hier bekijken.

artikel-petrus-lts.jpg

Klik op de afbeelding om het artikel te bekijken.

De passage in het artikel over het door mij gevraagde onderzoek:

Haarlems Dagblad, 24 februari 2007:

Hoop gloort voor LTS Sint Petrus
Het enige echte monument van Parkwijk

Door John Oomkes

[...]

De gemeenteraad had aanvankelijk misschien zitten slapen toen de lts eind vorig jaar te koop werd geboden – een lap grond van 1,75 hectare, maar ze schrok wel wakker. Dat leidde ertoe dat een voorstel van gemeenteraadslid Jeroen Fritz (PvdA) vorige week vrijdag werd overgenomen door verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenburg (eveneens PvdA). Het komt erop neer dat de raad de gegevens uit een onpartijdig onderzoek krijgt voorgelegd, alvorens er een besluit tot verkoop van de schoolgebouwen en de omliggende grond wordt genomen. Dat is van essentieel belang omdat markante gebouwen en monumenten jongen dan vijftig jaar niet automatisch een wettelijke bescherming genieten. Bovendien lijkt de raad te beseffen dat sloop Parkwijk zal ontdoen van haar enige architectonische hoogtepunt.

Daarmee is redding van (een deel van) de gebouwen nog allerminst in zicht. Per slot van rekening heeft Haarlem de weg vrijgemaakt voor sloop, maar het ingrijpen van de gemeenteraad maakt in elk geval een zorgvuldiger afweging van de voor- en nadelen mogelijk. De allerhoogste tijdsdruk om geforceerd, alleen op basis van de hoogste bieding, en dus opbrengst, te kiezen is er even van af.

Nog geen reacties.

Geef een reactie