Meer

Weer tweede plek bij verkiezing beste raadslid

Voor de derde keer op rij ben ik tweede geworden bij de verkiezing van beste raadslid van het jaar van het Haarlems Dagblad. Winnaar is dit jaar Sjaak Vrugt van de Actiepartij. In 2007 en 2008 eindigde ik ook al op de tweede plek, toen beide keren achter GroenLinks-raadslid Tenda Hoffmans. Tenda werd dit jaar derde. Beste wethouder werd dit jaar Chris van Velzen (VVD).

Het Haarlems Dagblad organiseert elk jaar een verkiezing voor het beste Haarlemse raadslid en de beste Haarlemse wethouder. Alle raadsleden en wethouders wordt gevraagd hun top-3 van raadsleden en hun beste wethouder te noemen. 38 van de 39 raadsleden deden dit jaar mee. Ik haalde 25 punten.

Sjaak Vrugt is een terechte winnaar. Hij zit vier jaar voor de eenmansfractie Actiepartij in de gemeenteraad. Ondanks zijn ene zetel weet hij veel te bereiken en is hij echt overal aanwezig. Chris van Velzen is een uitstekende wethouder van financiën en cultuur. Helaas ligt hij op dit moment met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis. De gehele gemeenteraad mist hem erg en ik wens hem veel sterkte.

Het is een hele eer dat nu al drie jaar veel van mijn collega-raadsleden op mij stemmen als beste raadslid. Hoewel het natuurlijk veel belangrijker is wat de kiezers op 3 maart vinden, is het een erg leuke blijk van waardering van mijn collega’s. Maar ik word met drie tweede plekken natuurlijk wel een beetje de Joop Zoetemelk van de Haarlemse politiek. Die won de Tour de France pas nadat hij vijf keer tweede was geworden. Als ik op 3 maart herkozen wordt ga ik kijken of ik dat sneller kan doen! :-D

Je kunt het complete artikel uit het Haarlems Dagblad hier lezen.

Haarlems Dagblad, 31 december 2009:

Sjaak Vrugt (Actiepartij) beste raadslid 2009

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Sjaak Vrugt van de eenmansfractie Actiepartij is verkozen tot ‘Beste Haarlemse raadslid van het jaar 2009′. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing die deze krant houdt onder de Haarlemse politici. Zij wezen Chris van Velzen (financiën en cultuur, VVD) aan als beste wethouder.

Het is niet de eerste keer dan Vrugt de verkiezing wint. In 2006 viel hem de eer ook al een keer te beurt. Van Velzen heroverde zijn positie. Drie keer eerder werd hij als beste wethouder verkozen. Alleen vorig jaar moest hij zijn collega Jan Nieuwenburg nipt voor laten gaan.

Vrugt wordt geprezen als ‘harde werker’, die ondanks zijn ene zetel ‘bergen werk’ weet te verzetten. Hij is ‘fanatiek’ en ‘zichtbaar in de stad’. “Hij is een echte volksvertegenwoordiger”, schrijft iemand in zijn motivatie. “En voor den duvel niet bang!”, aldus een ander.

Vrugt vergaarde in totaal veertig punten in de verkiezing die dit jaar een iets gewijzigde opzet kende. In plaats van alleen een beste aan te wijzen werd de raadsleden en wethouders gevraagd hun top 3 te noemen. Het is de vijfde keer dat Haarlems Dagblad deze poll organiseerde.

Vrugt kwam in 2006 in de gemeenteraad als leider van de net opgerichte Axielijst. De oud-kraker, die bij de goegemeente toen vooral bekend was als gooier van een verfbommetje naar de Gouden Koets, ontpopte zich al snel tot iemand met een frisse, kritische blik die zijn boodschap niet zelden van een ludiek laagje wist te voorzien. Halverwege de bestuursperiode kreeg hij het lastig toen persoonlijke conflicten leiden tot een breuk tussen hem en zijn partijbestuur. Vrugt werd uit de partij gegooid. Sjaak nam vervolgens afscheid van de alternatieve ‘x’ van zijn voormalige partij en zette zijn politieke strijd voort onder de naam Actiepartij. Gewoon, met een ‘c’. Onder die naam gaat hij komend voorjaar opnieuw de verkiezingen in, met een nieuwe ploeg om zich heen.

Een van de stemmers voor Vrugt merkt op dat de waardering voor Sjaak zonder meer ook waardering betekent voor zijn trouwe steun en toeverlaat, schaduwraadslid Remco Trompetter.

Jeroen Fritz van de PvdA werd – alweer voor het derde achtereenvolgende jaar – tweede in de verkiezing. Hij vergaarde 25 punten. De nummer één van zowel 2007 als 2008, GroenLinks-raadslid Tenda Hoffmans bezet dit jaar de derde plaats. Ze haalde 23 stemmen binnen. Hoffmans is komend voorjaar lijsttrekker voor haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Van de 39 raadsleden brachten 38 hun stem uit voor zowel de beste raadslid- als beste wethoudersverkiezing. De vier wethouders leverden ieder een top 3 van beste raadsleden in.

Wethouder Chris van Velzen vergaarde 24 van de 38 uitgebrachte stemmen. Hij laat daarmee de nummer 2 – Jan Nieuwenburg, 11 stemmen – op flinke afstand achter zich. Van Velzen werd in november met ernstige gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis en zal deze periode niet meer terugkeren in de politieke arena.

Het medeleven dat daarover onder raadsleden leeft, mag niet verward worden met de waardering die hij als wethouder verdient, memoreren tal van stemmers. Een van hen: “Hij doet zijn best het financieel zeer wankele schip drijvend te houden, B en W heeft veel aan zijn koersvastheid en vastberadenheid te danken.” Een ander: “Chris van Velzen is gewoon de beste!”

3 reacties op Weer tweede plek bij verkiezing beste raadslid

  1. Sjoerd Visser 31 december 2009 at 12:29 #

    Gefeliciteerd! Het wordt nu wel eens tijd om te winnen.

  2. Alwin 31 december 2009 at 13:30 #

    Gefeliciteerd! Je had verdiend om dit jaar te winnen. Je bent erg actief geweest en vaak in de pers: glazen huis, campus, woonhotel, noem maar op. Maar drie keer tweede worden is al een superprestatie.

  3. Sophie Hermsen 1 januari 2010 at 14:08 #

    Gefeliciteerd en een gelukkig 2010!