Meer

Column ‘Verkiezingskoorts’ op website Trouw

Elke dag laat Trouw in de rubriek ‘Verkiezingskoorts’ op haar website een kandidaat voor de gemeenteraad aan het woord over zijn of haar ambities en het gebruik van nieuwe media in de campagne. Dinsdag 2 februari schrijf ik over het betrekken van jongeren bij de lokale politiek. “Wij jongeren vormen ruim een kwart van de Haarlemse bevolking en zo’n tien procent van de kiesgerechtigden, maar je ziet ons nooit op de traditionele inspraakmomenten.” Lees hier de complete column op de website van Trouw.

Website Trouw, 2 februari 2010:

Verkiezingskoorts
Haarlem moet meer naar jongeren luisteren

Wij jongeren vormen ruim een kwart van de Haarlemse bevolking en zo’n tien procent van de kiesgerechtigden, maar je ziet ons nooit op de traditionele inspraakmomenten.

In 2006 werd ik op 24-jarige leeftijd gemeenteraadslid namens de PvdA in Haarlem. Ik had de ambitie om een nieuwe generatie Haarlemmers te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Geboren na 1980, volwassen geworden in het nieuwe millennium en opgegroeid in een tijdperk van internet en sociale digitale netwerken. Wij vormen ruim een kwart van de Haarlemse bevolking en zo’n tien procent van de kiesgerechtigden, maar je ziet ons nooit op de traditionele inspraakmomenten.

Dat is vooral jammer omdat deze generatie heel anders denkt over een aantal belangrijke onderwerpen dan veel andere Haarlemmers. Waar veel Haarlemmers vinden dat de verdichting in de stad haar grens heeft bereikt, is deze generatie vaak voorstander van meer woningbouw, omdat ze weten hoe moeilijk het is een betaalbare starterswoning te vinden. Waar veel Haarlemmers de bereikbaarheid per auto wil verbeteren, vindt deze generatie aansluiting op het nachtnet van de NS veel belangrijker, zodat zij na een avondje stappen in Amsterdam weer terug kunnen naar Haarlem. En waar de economische crisis voor veel Haarlemmers vooral gaat over omvallende banken, voelt deze generatie de crisis aan den lijve, omdat de jeugdwerkloosheid snel oploopt.

De mening van jonge Haarlemmers wordt te weinig gehoord in de lokale politiek. Tijdens inspraakbijeenkomsten en op de publieke tribune van de gemeenteraad vind je vooral oudere generaties. Betrokken Haarlemmers die het beste voorhebben met de stad, maar als jong raadslid ben ik ook benieuwd naar de mening van mijn eigen generatie. Daarom probeer ik als raadslid gebruik te maken van de communicatiekanalen die ook mijn leeftijdsgenoten gebruiken: blogs, sociale netwerksites, youtube en twitter.

Een voorbeeld van gebruik van nieuwe media als politicus is de actie ‘Glazen Huis naar Haarlem’ rond de afgelopen jaarwisseling. De PvdA wil dat Haarlem zich kandidaat stelt als gaststad voor het Glazen Huis van 3FM Serious Request in 2010. Om hier steun voor te verzamelen startte ik een petitie. Ik maakte hiervoor reclame op mijn website, via twitter en via verschillende sociale netwerksites en discussiefora. Binnen een paar weken werd deze petitie ondertekend door bijna 1200 (vooral jonge) Haarlemmers. Dat zijn meer mensen dan ik het afgelopen jaar tijdens alle inspraakbijeenkomsten bij elkaar heb gezien.

Als raadslid loop ik misschien voorop met het gebruik van nieuwe media, maar de gemeente Haarlem loopt helaas ver achter. De gemeente zou veel meer gebruik moeten maken van nieuwe media voor communicatie met Haarlemmers of participatie rond nieuw beleid. De gemeentelijke website moet beter en interactiever en digitale dienstverlening moet worden verbeterd. En bij bouwplannen moeten Haarlemmers niet alleen hun mening kunnen geven tijdens traditionele participatiebijeenkomsten in het buurthuis, maar ook via online discussie op een website. Daar wil ik mij de komende vier jaar voor inzetten.

Jeroen Fritz, Lijst 1, nummer 5

www.jeroenfritz.nl

Vind nog veel meer kandidaten voor de gemeenteraad op www.trouw.nl/gemeenteraad

3 reacties op Column ‘Verkiezingskoorts’ op website Trouw

 1. Paula 2 februari 2010 at 19:16 #

  Hallo Jeroen,
  Goed punt: als je jongeren meer bij de participatie wilt betrekken, moet je je bedienen van hun communicatiekanalen. Maar waar ik, als ‘oudere’ betrokken Haarlemmer, mee zit is: je mist dan de discussie die op een participatie-avond gehouden wordt en waarop je als deelnemer je uiteindelijke standpunt baseert. Het horen van de voors en tegens, en uitleg krijgen over wat er bij de verwezenlijking van plannen komt kijken, helpt mij erg bij het vormen van mijn mening. Niet zelden merk ik tijdens zo’n avond dat hetgeen ik oorspronkelijk wilde, in de praktijk niet haalbaar is. Dan stel ik ter plekke mijn mening bij.

  Mijn vraag aan jou en andere jongeren die dit lezen: kan zo’n proces ook plaatsvinden via internet of Twitter?

  Binnenkort doe ik mee aan een bijeenkomst over de toekomst van participatie. Waarschijnlijk zijn daar geen jongeren bij. Graag hoor ik reacties langs deze weg, dan kan ik die meenemen naar de bijeenkomst.

 2. Jeroen Fritz 2 februari 2010 at 21:30 #

  Beste Paula,

  Er zijn best manieren om die uitwisseling van gedachten ook online te organiseren. Bijvoorbeeld via discussiefora, waar ook op elkaar gereageerd kan worden. Maar misschien moeten we bijvoorbeeld eens beginnen om belangrijke inspraakbijeenkomsten ook via webcam uit te zenden, zodat mensen het ook van achter hun computer kunnen volgen en misschien meteen kunnen reageren.

  Overigens moet ook de gemeenteraad zelf daar nog veel in verbeteren, want ook onze raadsvergaderingen zijn nog alleen met geluid live te beluisteren, nog niet met beeld. Maar dat verandert gelukkig binnenkort.

 3. Paula 4 februari 2010 at 17:59 #

  Ha Jeroen,

  Dank je wel voor je reactie. Dit zou ik dus echt nooit bedacht hebben, maar het klinkt goed. Ik zal het inbrengen op de bijeenkomst!

Geef een reactie