Meer

In de media: Beste Webpoliticus

Afgelopen week besteedden veel lokale en nationale media aandacht aan mijn uitverkiezing tot Beste Webpoliticus (zie een eerdere blog). Vaak met een kort bericht, maar soms ook met een uitgebreider artikel of interview. Lees en beluister hier een selectie van de verschillende artikelen in de media.

Interview BNR Nieuwsradio
Maandag 1 maart 2010

Beluister hier het fragment

 

Bekendmaking winnaar Radio 1 ‘Lunch!’
Maandag 1 maart 2010

Beluister hier het fragment
(vanaf minuut 2:25)

 

Haarlems Dagblad, 2 maart 2010:

Jeroen Fritz is de beste webpoliticus

Van onze verslaggever

HAARLEM – Jeroen Fritz van de PvdA in Haarlem is door een vakjury gekozen tot de beste webpoliticus van Nederland. Internetstemmers kozen Martijn Vroom van het CDA in Noordwijk.

De verkiezing werd georganiseerd door het Bussumse communicatiebureau Hendrikx van der Spek. Verder waren er prijzen te winner voor de beste tweet, website en weblog.

In 2006 en in 2009 werd de verkiezing ook gehouden, tijdens de landelijke verkiezingen. Toen vielen onder anderen Boris van der Ham, Sabine Uitslag en Ivo Thijssen in de prijzen. Steeds meer politici laten zich zien via internet.

 

Haarlems Dagblad, 3 maart 2010:

Jeroen Fritz beste webpoliticus Nederland
‘Via Twitter krijg je bijna wekelijks unieke respons’

Door John Oomkes

HAARLEM – “Vooral hoogopgeleide jongeren zitten op Twitter. Ze zijn politiek niet erg actief en bezoeken bijvoorbeeld zelden inspraakbijeenkomsten of wijkraadsvergaderingen. Maar langs digitale weg kun je ze wel bereiken.”

Daarom is Jeroen Fritz, sinds deze week uitgeroepen tot de beste webpoliticus van het land, actief op internet, via sociale netwerken en een intensief mailprogramma.

Een dag voor de raadsverkiezingen is Fritz (28) aan het ‘canvassen’ – folders uitdelen – in Winkelcentrum Schalkwijk, teneinde zo veel mogelijk voorbijgangers te verleiden een stem uit te brengen op de partij (PvdA) waarvoor hij nu vier jaar in de Haarlemse gemeenteraad zit.

Volgens Fritz is het enkel een kwestie van tijd voordat digitale middelen nog beter de thuissurfer op de hoogte brengen van wat zich in zijn stad of wijk afspeelt. “Heel veel jongeren hebben het geduld niet om een avond te discussiëren over wat er in hun omgeving gebeurt, maar zijn wel geïnteresseerd. Hang maar eens een webcam op bij inspraakbijeenkomsten en communiceer via de computer wat er op de agenda staat.”

In de praktijk krijgt de PvdA’er vaak rechtstreekse adviezen doordat hij veel mailt, blogt en twittert. “Pas nog bij de vraag of een rijtje huizen in de Leidsebuurt moest worden gesloopt door corporatie Ymere. Via Twitter kreeg ik een bruikbare suggestie om de plannen bij te stellen zodat er minder kon worden weggebroken. Dat is er nog niet door, maar ik ben voor het alternatief gewonnen.”

De jury van de webprijs vindt dat Fritz duidelijk communiceert wat hij inzet vermag. Dat geeft hij aan via het symbooltje ‘bereikt’. Jeroen, bescheiden: “Dat doe je nooit in je eentje, maar altijd met anderen.”

 

Trouw, dinsdag 2 maart 2010:

Blog van de dag: Jeroen Fritz PvdA Haarlem
Beste Webpoliticus wil een nachttrein naar Haarlem

Jeroen Fritz, kandidaat voor de PvdA in Haarlem, is gisteren door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot ’Beste lokale webpoliticus van Nederland’. Reden om eens te gaan kijken op zijn site.

Natuurlijk ontbreken ook bij Fritz de YouTube-filmjes niet. Kamerlid Mei Li Vos is voor de videocamera gesleept en geeft zonder al te veel overtuiging een stemverklaring voor Fritz.

Maar Fritz heeft wel goed begrepen wat burgers graag willen weten: maakt het eigenlijk wat uit op wie ik stem? Jawel, zo blijkt uit het overzichtelijke lijstje ’zaken die de afgelopen vier jaar bereikt zijn dankzij de inzet van Jeroen Fritz’: er is een wethouder studentenzaken aangesteld, er staan 700 nieuwe panden op de gemeentelijke monumentenlijst en er is een fonds ingesteld om goede ideeën van Haarlemse jongeren te betalen. Ook de komende vier jaar heeft Fritz duidelijke doelen: zo wil hij dat Haarlem
eindelijk eens aangesloten wordt op het nachtnet van de NS.

 

De Haarlemmer, 4 maart 2010:

Jeroen Fritz is de beste lokale webpoliticus

HAARLEM - Na een wekenlange spannende strijd heeft de jury Jeroen Fritz (PvdA Haarlem)  uitgeroepen tot Beste Webpoliticus. Martijn Vroom (CDA Noordwijk) won deze ochtend de online publieksverkiezing. De winnaar van de juryprijs (Jeroen Fritz) werd maandagmiddag bekend gemaakt in het Radio 1 programma ‘Lunch!’.

Tijdens een feestelijke tour door Nederland presenteerden de redactieleden van de Beste lokale Webpoliticus vandaag de prijzen. Een onafhankelijke jury met onder andere dr. Rens Vliegenthart, universitair docent politieke communicatie, en Camil Driessen, politicoloog en journalist van Dagblad De Pers koos de winnaars. 

De jury schrijft het volgende: “Op de website van Jeroen is te zien hoe een ideale Webpoliticus zich gedraagt: Jeroen combineert de crossmediale functie met beknopte, duidelijke inhoud. Het is direct duidelijk waar hij en zijn partij voor staan. Met name het kopje ‘Bereikt’ viel bij de jury in de smaak. Zo kan het publiek snel vinden wat de PvdA in Haarlem voor elkaar heeft gekregen. Hij geeft op zijn website tevens aan waarom 2.0 media voor hem belangrijk zijn.”

“Jeroen gebruikt de overige internetmedia eveneens op de juiste manier. Op Twitter heeft hij zo’n 600 volgers, wat duidt op een langdurig en serieus gebruik van deze account. Hij plaatst regelmatig nieuwe tweets waarin hij vaak verwijst naar zijn weblog of andere media. Ook zijn weblog blijft goed gevuld. Hij plaatst dagelijks blogs op zijn website en op zijn hyvespagina. YouTube-filmpjes of foto’s staan er ter illustratie bij. Zijn teksten zijn leesbaar en overzichtelijk.”

Kijk voor meer informatie op www.jeroenfritz.nl.

 

Website RTVNH:

Bekijk hier het artikel

Nog geen reacties.

Geef een reactie