Meer

Haarlems Dagblad: Europawijk baalt van uitstel bouw

Donderdag 11 maart schrijft het Haarlems Dagblad over de reacties van buurtbewoners op het bericht dat de nieuwbouw aan de Italiëlaan wordt uitgesteld. In het artikel komen ook mijn schriftelijke vragen (zie een eerdere blog) aan de orde. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 11 maart 2010:

‘Wisselwoning is mij te klein’
Europawijk baalt van uitstel bouw

Door Carlo Nijveen en Richard Stekelenburg

HAARLEM – In de Haarlemse Europawijk is beroering ontstaan over het besluit van woningcorporatie Pré Wonen om de bouw van 145 sociale huurappartementen langs de Italiëlaan in Europawijk opnieuw fiks te vertragen.

Vooral onder de circa veertig gezinnen wier huizen pakweg twee jaar geleden voor deze appartementen tegen de vlakte gingen, is de klap hard aangekomen. Hun nieuwe woningen hadden eind vorig jaar al klaar moeten zijn, maar door allerlei vertragingen van de corporatie ligt het terrein aan de Italiëlaan er nog steeds als een kale vlakte bij. Eerder al sprak wethouder Jan Nieuwenburg in harde bewoordingen zijn ongenoegen uit over de gang van zaken en het getraineer van Pré Wonen. Al was het maar omdat destijds werd besloten tot snel slopen, om vaart in het proces te krijgen. De bewoners wonen sindsdien tijdelijk is wisselwoningen. Duidelijk is nu dat ze zeker tot 2014 geduld moeten hebben.

“Ik wil in elk geval niet in deze wisselwoning blijven, want het is hier gewoon te klein”, reageert een 58-jarige gedupeerde die liever anoniem wil blijven. “Voor drie jaar was het nog wel uit te houden. Maar ik hou er rekening mee dat we nog tien jaar extra moeten wachten. Dus hoop ik maar dat Pré Wonen me iets anders aanbiedt.”

De woningcorporatie liet vorige week al weten dat mensen de gelegenheid krijgen te verkassen. Zij zouden bijvoorbeeld terecht kunnen in woningen in de Rome- en Warschaustraat, die binnenkort worden opgeleverd. Maar toch. “Ik mis mijn wijkje, waar ik 25 jaar heb gewoond”, reageert de 58-jarige Gonny Tanis, die met haar partner sinds twee jaar is gehuisvest in een flat aan de Rousseaustraat. “Ik had er eigenlijk al wel op gerekend dat het allemaal langer zou gaan duren. Op zich zitten wij hier prima. Maar ik vinden het wel jammer.”

De 69-jarige Annie Nottrot, intussen bewoonster van een flat aan het Lissabonplantsoen, vraagt zich af of zij en haar partner – een 70-plusser – ooit nog hun intrek in de begeerde nieuwe woning kunnen nemen.

‘Asociale boel’

Andere Schalkwijkers maken zich ondertussen boos over de toestand waarin de braakliggende bouwgrond nu verkeert. “Het is daar een asociale boel”, moppert een van hen. “Er liggen oude ijskasten en allerlei afval.” Volgens ex-wijkraadslid Roel Schaart wordt het terrein binnenkort schoongemaakt. Althans, die toezegging stelt hij van Pré Wonen te hebben gekregen.

De Haarlemse PvdA-gemeenteraadsfractie heeft B en W inmiddels om tekst en uitleg gevraagd over de uitgestelde nieuwbouwplannen. PvdA’er Jeroen Fritz wil onder meer weten of het college ook bij andere projecten vertraging verwacht.

Nog geen reacties.

Geef een reactie