Meer

Haarlems Dagblad: ‘Meer jonge toeristen naar Haarlem’

Gisteren dienden wij ons initiatiefvoorstel jongerentoerisme in (zie een eerdere log). Vandaag besteden het Haarlems Dagblad en radiozender Haarlem 105 uitgebreid aandacht aan het initiatief. Lees hier de berichten in beide media.

Haarlems Dagblad, 16 mei 2007:

‘Meer jonge toeristen naar Haarlem’

door Maarten Stroop

HAARLEM – De stad Haarlem moet aantrekkelijker worden voor jonge toeristen. Dat schrijven drie PvdA-raadsleden in een initiatiefvoorstel, dat zij deze week in de gemeenteraad indienen. ,,We moeten ons niet alleen richten op de vergrijsde toeristen”, zegt PvdA-raadslid Jeroen Fritz.

Volgens hem is het belangrijk dat de Haarlemse politiek zich hier mee bemoeit. ,,Veel jongeren die in de stad studeren, trekken na het behalen van hun diploma weg. Door jonge toeristen kun je een mondiale sfeer in de stad creĆ«eren. Dat kan Haarlem bruisend maken, wat voor jongeren aantrekkelijk is.”

Om deze doelgroep te bereiken wil de PvdA meer low budget hotels in de stad. Op dit moment kent de stad al een Stayokay-vestiging voor jongeren, maar deze ligt ver van het centrum. “In het bestemmingsplan wordt nu nog geen rekening gehouden met de komst van nieuwe hotels. Wel willen we ondernemers verleiden door ruimte in de omgeving beschikbaar te stellen. Gedacht kan worden aan het Droste-terrein aan het Spaarne”, aldus Fritz.

De PvdA wijst ook op een onderzoek van het Nederlands Bureau Toerisme en Congressen, waarin staat dat Haarlem wel toeristen kan aantrekken, maar dat de jonge doelgroep de stad nog onvoldoende weet te vinden. “Terwijl Haarlem juist aantrekkelijk is voor jongeren. We staan bekend als beste winkelstad, liggen dicht bij het strand en er zijn veel leuke uitgaansgelegenheden.” Om de jeugd hier op te wijzen, wil de PvdA, in samenwerking met MBO- en HBO-scholen, een informatiepunt opzetten. “Daar kunnen studenten van toeristische opleidingen jonge vakantiegangers van informatie voorzien. Te denken valt aan een kroegentocht of een PDA-tour door de stad, waarmee ze met een kleine pc informatie kunnen ontvangen over een bepaalde plek in Haarlem.”

Aan de jongeren die meer van kamperen houden, is ook gedacht. De PvdA zou graag willen dat er een stadscamping komt. Als locatie noemt de partij de Veerpolder, het Schoterbos of de Schouwbroekerplas.

Fritz verwacht dat het college van B en W aan het einde van dit jaar een plan van aanpak heeft gemaakt met daarbij de haalbaarheid van de plannen.

Haarlem 105, 15 mei 2007:”

PvdA wil meer jonge toeristen

Haarlem – Haarlem moet aantrekkelijker worden onder jonge toeristen. Dat schrijven PvdA-raadsleden Helga Koper, Moussa Aynan en Jeroen Fritz in een initiatiefvoorstel, dat zij deze week indienen bij de gemeenteraad. Er zou een informatiepunt moeten komen dat wordt opgezet als leerwerkbedrijf voor studenten van Hogeschool Inholland en het Nova College. Met het doel om jonge toeristen te informeren.

Volgens de PvdA zou het aantrekkelijker zijn voor jongeren om zich in Haarlem te vestigen als de stad meer jonge toeristen aantrekt. Om dit toerisme te bevorderen zouden er meer betaalbare overnachtingsplaatsen moeten komen. Gedacht wordt aan een stadscamping bij de Veerplas en meer betaalbare budgethotels in het centrum van Haarlem.

Nog geen reacties.

Geef een reactie