Meer

Een moeilijke keuze

Afgelopen week hebben wij als fractie een moeilijke keuze moeten maken. Op dit moment voert de PvdA coalitieonderhandelingen met D66, GroenLinks en VVD over een nieuw paarsgroen stadsbestuur. Het ziet ernaar uit dat de PvdA in dit nieuwe College van B&W één wethouder zal kunnen leveren. Maar we hebben twee uitstekende wethouders: Maarten Divendal en Jan Nieuwenburg. De fractie moest dus een keuze maken wie wij namens de PvdA naar voren zullen schuiven indien de PvdA één wethouder kan leveren.

De PvdA wil duidelijkheid scheppen wie namens de PvdA de kandidaat-wethouder is. Niet alleen naar de stad en onze coalitiegenoten, maar vooral ook naar beide wethouders. De fractie heeft nu afgesproken dat, als uit de onderhandelingen blijkt dat slechts één van de wethouders zal kunnen terugkeren, Jan Nieuwenburg namens de PvdA de kandidaat-wethouder zal zijn. Jan is wethouder sinds 2006, onder meer op het gebied van ruimtelijke ordening en wonen. Hij stond op de tweede plek op de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Joyce Langenacker.

Dit is één van de moeilijkste keuzes die we als fractie ooit hebben moeten maken, juist omdat we konden kiezen uit twee zulke sterke kandidaten. Als het inderdaad zo is dat de PvdA in het nieuwe College één wethouder levert, zullen we afscheid moeten nemen van Maarten Divendal. Hij heeft zich de afgelopen zes jaar als wethouder met veel energie ingezet voor Haarlem en de PvdA. Maarten heeft veel bereikt, onder meer op het gebied van jeugdbeleid, onderwijs, sport, achterstallig onderhoud, verkeer en een klimaatneutraal Haarlem. Maar bovenal is Maarten een hele fijne en betrokken collega. Ik ben hem daar heel erg dankbaar voor.

Lees hier de verklaring van PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker namens de fractie.

5 reacties op Een moeilijke keuze

 1. Richard S 25 maart 2010 at 09:06 #

  Waarom schrijf je nou niet hoe zo’n tweestrijd voor jouw persoonlijk werkt. En door welke argumenten je hebt laten leiden om voor Nieuwenburg te stemmen? Dat zou aardig zijn om te lezen en wat meer inzicht geven over wat dat dan betekent: ‘één van de moeilijkste keuzes die we als fractie ooit hebben moeten maken’. Waar zat voopr jou de emotie? Nu is het wel een erg lange en lege inleiding bij een inhoudelijk ook al kale persverklaring. Of viel die keuze misschien toch eigenlijk best mee, maar is dat te lullig om dat op je blog te schrijven?

 2. Jeroen Fritz 25 maart 2010 at 11:09 #

  Ha Richard,

  De keuze was juist zo lastig omdat inhoudelijke verschillen nauwelijks een rol speelden. Beiden zijn (in onze ogen) ijzersterke wethouders en beiden zijn zeer geschikt voor de portefeuille zoals die langzaam vorm lijkt te krijgen. Dan spelen objectieve criteria dus nauwelijks meer een rol, en wordt het bijna een soort Missverkiezing. Juist daarom vond ik de keuze zo moeilijk.

  De emotie zit natuurlijk vooral bij dat we afscheid moeten nemen van een wethouder die het niet alleen heel goed heeft gedaan, maar met wie we als fractie ook een vriendschapsband hebben opgebouwd. Dat maakt het allemaal veel moeilijker dan wethouderswisselingen in het verleden, waar dat veel minder het geval was en heel duidelijk was dat één kandidaat geschikter was dan een andere.

 3. Alwin 25 maart 2010 at 11:33 #

  De PvdA gaat tenminste transparant om met de wethouderkeuze. Van D66, Groen Links en VVD weten we nog altijd niet wie de wethouders worden. Die regelen alles in de achterkamertjes.

 4. Richard S 25 maart 2010 at 13:59 #

  @Jeroen: Maar welke afweging heb jij daarbij voor jezelf dan gemaakt, hoe kwam je tot jouw keuze? Is dat een muntje opgooien, knopen tellen? Wat heb je daarbij dan afgewogen om uiteindelijk toch voor jezelf de keuze voor jan te maken? Dat zou toch aardig zijn om te lezen?
  @Alwin: je zult het toch met eens zijn dat de keuze tussen jan en maarten nu ook in een achterkamertje gemaakt is? Lijkt me ook niet zo heel gek.

 5. Jeroen Fritz 25 maart 2010 at 15:15 #

  Mijn persoonlijke keuze is vooral bepaald door wat voor bestuursstijl ik denk dat we nodig hebben bij de portefeuilles die we krijgen. Maar daar blog ik graag nog eens over verder op het moment dat de portefeuilles bekend worden gemaakt.

  Uiteraard hebben wij ook intern de keuze gemaakt, gelukkig maar, dit soort keuzes tussen personen kun je niet in het openbaar doen. Dat maakt misschien ook dat blogs hierover soms wat vaag en algemeen blijven, zeker zolang de precieze portefeuille nog niet bekend is.

  Maar wij hebben wel in alle transparantie aan de kiezers aangegeven wie onze twee kandidaten zijn en nu wie wij van die twee naar voren schuiven. Ik ben benieuwd of we bij de andere fracties ooit zullen horen wie er nog meer in de race waren. Bij ons heeft de kiezer dat in zijn stem kunnen afwegen.

Geef een reactie