Meer

Kunst Petrus LTS behouden

Alle kunstwerken van Hans Wiesman en Levinus Tollenaar en een groot deel van het gebouw van de voormalige St. Petrus LTS aan de Berlagelaan zullen worden behouden. Daarmee heeft de raadscommissie Ontwikkeling gisteren in een besloten vergadering ingestemd. Het College van B&W heeft vandaag met een persbericht het besluit openbaar gemaakt.

st-petrus.JPG

 

Ik ben erg blij met dit besluit. De voormalige St. Petrus LTS is ontworpen door de Haarlemse architect Nico Andriessen. In het gebouw bevinden zich een muurschildering en een zestal betonreliëfs van de kunstenaar Hans Wiesman uit de Wederopbouwperiode. Deze zijn van grote kunsthistorische waarde. Sinds februari dit jaar heb ik mij samen met anderen ingezet voor behoud van de kunstwerken.

Aanvankelijk was een sloopvergunning afgegeven voor het gehele gebouw en leek daarmee ook de kunst verloren te gaan. In februari heb ik namens de PvdA het College van B&W gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar behoudenswaardigheid van de kunst (zie een eerdere log). Het Instituut Collectie Nederland (ICN) heeft dit onderzoek uitgevoerd en kwam tot een conclusie dat de kunstwerken zeer behoudenswaardig zijn (zie een eerdere log). PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg heeft vervolgens gekozen voor een plan van ontwikkelaar Hillgate, waarbij alle kunstwerken behouden zullen worden. Een prachtig resultaat!

Het plan van Hillgate voorziet in de ontwikkeling van circa 105 appartementen, circa 25 eengezinswoningen en circa 6000 m2 multifunctionele ruimte. Van de woningen is 30 procent voor sociale woningbouw. Daarnaast is in het plan opgenomen om het trapportaal te behouden en de aula voor minimaal de helft te hergebruiken als open ruimte. Het betonreliëf van kunstenaar Tollenaar aan de buitenzijde van het gebouw zal vanaf de Prins Bernardlaan prominent in beeld worden gebracht.

Eén reactie op Kunst Petrus LTS behouden

  1. S. van Asten 8 juni 2007 at 08:29 #

    Een mooi resultaat, gezien de uitgangssituatie. Bedankt voor al je inzet voor deze Haarlemse culturele erfenis.

Geef een reactie