Meer

Op bezoek in zusterstad Osnabrück

Haarlem heeft, naast de meer informele stedenbanden met Mutare in Zimbabwe en Emirdag in Turkije, ook twee zustersteden in Europa: Angers in Frankrijk en Osnabrück in Duitsland. Elk jaar gaat een delegatie uit de Haarlemse gemeenteraad op bezoek in beide steden. Dit keer ging ik voor het eerst mee met zo’n delegatie naar Osnabrück. Het bezoek aan Osnabrück vindt altijd plaats tijdens de Maiwoche, een groots opgezette feestweek met verschillende podia in de stad en veel kraampjes met bratwurst en bier.

De bezoeken aan Angers en Osnabrück zijn zeker geen snoepreisjes: er is altijd een interessant inhoudelijk programma en deelnemende raadsleden betalen een groot deel van de kosten uit eigen zak. Begin dit jaar nam de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van mijn fractiegenoot Helga Koper aan, waarin werd gevraagd om nog meer een inhoudelijke invulling aan de stedenbanden te geven. Op deze manier kunnen we als steden echt van elkaar leren en samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, jeugd, cultuur en economie.

Net als andere zustersteden van Osnabrück heeft Haarlem ook een jonge ambassadrice in Osnabrück. Op dit moment is dat Digna Brand. Zij begeleidde ons bezoek en had ervoor gezorgd dat wij, terwijl andere delegaties een saaie bloemententoonstelling bezochten, een aantal voor Haarlem leerzame projecten konden bezoeken. Een voorbeeld hiervan is het Haus der Jugend. Dit is een groot gebouw in de binnenstad, waar tal van activiteiten voor jongeren plaatsvinden. Er zijn onder meer een jongerencafé, verschillende podia voor culturele activiteiten, een reïntegratieproject voor vroegtijdig schoolverlaters, een moedercentrum en een internetcafé. Ook kunnen bandjes en politieke jongerenorganisaties er gratis ruimte huren.

Foto: de ambassadeurs. Tweede van links: Digna Brand (bron: osnabrueck.de)

Met de Haarlemse delegatie reisde ook Paul Feldbrugge mee. Hij werkt bij hogeschool Inholland en is actief binnen het Haarlemse bedrijfsleven. De hogeschool wil graag een grotere rol spelen bij de stedenbanden, bijvoorbeeld door ook jonge ambassadeurs uit onze zustersteden naar Haarlem te halen en hen een plek aan te bieden aan de hogeschool. Ook organiseert Paul deze zomer een bezoek van een groot aantal ondernemers uit Osnabrück aan Haarlem, om zo als stad ook economisch te profiteren van de samenwerking met Osnabrück. Een goed voorbeeld van hoe je op een moderne manier invulling kan geven aan de stedenbanden.

Nog geen reacties.

Geef een reactie