Meer

Interview geslaagden-bijlage Haarlems Dagblad

Elk jaar komt het Haarlems Dagblad met een speciale bijlage waarin alle Haarlemmers die geslaagd zijn voor hun eindexamen worden vermeld. In deze bijlage staan altijd ook interviews met “prominente Haarlemmers”. Naast dressuurruiter Tommie Visser en Sheer-zanger Bart van Liemt staat er in de geslaagden-bijlage van het Haarlems Dagblad dit keer ook een interview met mij. Lees hier het interview. 

Haarlems Dagblad, 20 juni 2007:

‘Een politicus heeft geen diploma nodig’

MICHÈLE ELKERBOUT

Jeroen Fritz is met zijn 25 jaar het jongste Haarlemse raadslid. Op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem was hij het braafste jongetje van de klas. Hij haalde dan ook in één keer de eindstreep. Jeroen Fritz over zijn schooltijd.

School:
“Ik zat op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem en heb daar zes jaar over gedaan. Ik ben dus niet één keer blijven zitten. Mijn eindexamen was zes jaar geleden.”

Braverik of vaak op de gang:
“Ik was erg braaf. Ik ben een politicus hè? Toen was ik dat trouwens nog niet, maar ik heb nooit strafwerk of iets dergelijks gehad. Mijn huiswerk maakte ik ook vrijwel altijd. Het Stedelijk Gym was sowieso een behoorlijk brave school. Er gebeurden niet al te veel spectaculaire dingen.”

Uitblinker in:
“Ik was een beetje bèta. In wis- en natuurkunde was ik vrij goed. Maar dat vond ik niet de leukste vakken. Geschiedenis was favoriet. Dit was vooral te danken aan de docent Bonno van Dijk. Hij gaf heel spectaculair les. Leerlingen met politieke interesse hadden zijn belangstelling. Ik had toen al veel maatschappelijke betrokkenheid en interesse in wat er in het verleden is gebeurd. Grappig genoeg zijn er nu vier raadsleden die allemaal les hebben gehad van Bonno van Dijk, die zeggen dat zijn lessen een rol hebben gespeeld bij hun keuze voor een carrière als politicus. Dus tien procent van de gemeenteraad is door hem op het idee gebracht. Mooie score hè?

Snapte helemaal niets van:
“Biologie. Dat is echt niks voor mij. Het is het eerste vak dat ik heb laten vallen, het interesseerde me gewoon niet. Ik begreep dat je in de hogere klassen ook allerlei experimenten zou moeten doen met snijden in koeienogen en zo. Daar moest ik niet aan denken. Het tweede vak dat ik heb laten vallen is Frans. Dat kon ik ook gewoon niet. Lezen en begrijpen ging nog wel, maar schrijven of spreken was een ramp. In Engels was ik in het begin ook niet goed, maar dat heb ik later dankzij reizen redelijk bijgeschaafd. Met Duits en Latijn had ik beduidend minder moeite. Grieks heb ik ook laten vallen.”

Had anders gemogen:
“Niet veel. De school was heel leuk. In het algemeen wil ik wel iets zeggen over onderwijs. Neem nou het voorbeeld dat ik gaf van Engels. Dat heb ik niet op school geleerd, maar pas later in de praktijk, met handen en voeten. Op school is het een groot nadeel dat je alleen maar woordjes moet stampen. Hoe je dit één twee drie kunt oplossen durf ik ook niet echt te zeggen. Je kunt moeilijk alle scholieren op wereldreis sturen. Maar de schoolse manier was voor mij in elk geval niet de ideale manier om een taal te leren.”

Om nooit te vergeten:
“De reizen die we met de school maakten. De Romereis in klas vijf zal ik nooit vergeten. Sowieso zijn de reizen legendarisch op het Stedelijk. Bijna alle ex-leerlingen hebben het er jaren later nog over. Het was erg leuk en gezellig en we hebben veel gezien. Echt veel, want zo’n dertig kerken in een week. Dat is misschien wat overdreven, maar het is en blijft het gymnasium hè? Maar gelukkig gingen we ook elke avond lekker eten en daarna nog wat drinken en deden de leraren heel gezellig met de groep mee. Het is leuk om te merken dat de klas zo in een echte groep verandert.”

Blij met diploma omdat:
“Voor het vak dat ik nu doe, politicus, heb je in principe geen diploma nodig. Het staat niet in een vacature of zo. Je bent volksvertegenwoordiger, en iedereen kan daar kandidaat voor zijn, ongeacht een diploma. Maar ik ben zelf wel heel erg blij dat ik dat papiertje heb, omdat het nodig was om daarna politicologie te kunnen studeren. Dus het papiertje op zich heb ik dan misschien voor deze functie niet nodig, maar alles was ik heb geleerd heb ik wel keihard nodig.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie