Meer

Lea Bouwmeester in Haarlem over drugsbeleid

Vrijdag 28 mei was PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester te gast in Haarlem. Het bezoek stond geheel in het teken van het Nederlandse drugsbeleid. We bezochten verschillende coffeeshops, gingen in gesprek over verslavingszorg en wandelden door de binnenstad met de Haarlemse straatpastor. Het bezoek werd afgesloten met een levendig debat over het coffeeshopbeleid. Aanleiding voor dit debat is de Landelijke Coffeeshopstaking, een initiatief van Haarlemse coffeeshophouders die oproepen om 9 juni op een canabisvriendelijke partij te stemmen.

Tijdens het bezoek werd natuurlijk ook aandacht besteed aan de negatieve gevolgen die drugsbeleid met zich meebrengt. Zo hadden we een dinergesprek over verslavingszorg, met name voor harddrugsverslaafden. Deze mensen zorgen in sommige delen van de stad voor veel overlast. Ook schiet de zorg soms nog flink tekort. We spraken met verschillende mensen die bij de verslavingszorg betrokken zijn, zoals politie, Brijder Stichting, Leger des Heils en omwonenden. Ook was er een cliënt van de verslavingszorg bij het gesprek aanwezig.

Vervolgens wandelden we met de Haarlemse straatpastor door de Haarlemse binnenstad. Hij vertelde ons verschillende schrijnende verhalen over problemen waarmee Haarlemse verslaafden soms te maken krijgen. Indrukwekkend. Het laat weer eens zien dat er nog een wereld te winnen is om mensen die helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan een fatsoenlijk bestaan en nieuwe kansen te geven. Iets waar ik zelf de komende tijd in ieder geval mee aan de slag ga is de huisvesting door de corporaties van ex-daklozen. De corporaties lijken hun maatschappelijke taak op dit gebied nog te verwaarlozen.

Het bezoek werd afgesloten met een debat over het coffeeshopbeleid, waarbij ook Frank Visser (ChristenUnie), Merijn Snoek (CDA) en Dilia Leitner (D66) aanwezig waren. De PvdA is voor legalisering van softdrugs. Wij willen dat aanvoer en teelt van softdrugs voor coffeeshops wordt gereguleerd. Dit voorkomt overlast en criminaliteit en verbetert het toezicht op de volksgezondheid. Haarlem zou hierin voorop moeten lopen. Lea Bouwmeester pleitte er tijdens het bezoek voor dat coffeeshops normale bedrijven worden, die we kunnen houden aan normale regels. Opvallend was dat Merijn Snoek aangaf dat het Haarlemse CDA, in tegenstelling tot zijn Haagse partijgenoten, ook voorstander is van regulering van coffeeshops. Wel wil het CDA nog alle coffeeshops in woonwijken sluiten.

Verschillende coffeeshophouders hadden kritiek op het Haarlemse handhavingsbeleid van coffeeshops. In het verleden kregen coffeeshops bij een overtreding eerst een waarschuwing of lichtere straf, om pas bij een tweede overtreding voor langere tijd gesloten te worden. Tegenwoordig volgt meteen sluiting van enkele maanden. In andere gemeenten kent men een soort ‘three strikes out’ systeem, waarbij de sancties bij overtredingen steeds zwaarder worden en coffeeshops na drie overtredingen echt worden gesloten. De PvdA wil in de gemeenteraad de discussie aangaan of wij niet ook zo’n systeem moeten invoeren. Dat lijkt ons redelijker en eerlijker dan het huidige zero tolerance beleid.

2 reacties op Lea Bouwmeester in Haarlem over drugsbeleid

  1. Paul 30 mei 2010 at 12:44 #

    Canabis moet inderdaad snel gelegaliseerd worden. Einde aan de hypocratie. Ik stem daarom op Job Cohen.

  2. Yves 1 juni 2010 at 14:50 #

    De softdrugs wiet is verboden, terwijl harddrugs alcohol gewoon is toegestaan. Daar moet echt een einde aan komen. Legalize it!