Meer

Haarlems Dagblad: Winnaars en verliezers kijken met vertwijfeling naar verkiezingsuitslag

Het Haarlems Dagblad vroeg Haarlemse politici naar hun reactie op de landelijke verkiezingsuitslag en het stemgedrag van de Haarlemmers. In twee artikelen kom ik als vice-fractievoorzitter namens de PvdA aan het woord. Je kunt beide artikelen hier lezen.

Haarlems Dagblad, 11 juni 2010:

Winnaars en verliezers kijken met vertwijfeling naar verkiezingsuitslag

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Blijdschap om behaalde winst, verdriet om al te groot verlies. Maar aan welke kant van de streep de Haarlemse politicus na de lange verkiezingsstrijd ook zit, de winst van de PVV en de onzekerheid over de coalitiemogelijkheden geven gemengde gevoelens.

“Hoe laat ik in bed lag? Ik denk om 4 uur”, zegt PvdA-raadslid Jeroen Fritz. Hij was bij het PvdA-’feestje’ in Paradiso. “Het zag er even naar uit dat we de grootste zouden worden. En dan is het jammer dat dat uiteindelijk niet gebeurt. Maar de PvdA heeft een mooie uitslag. Zie waar we nog maar een paar maanden geleden stonden.” Is hij blij? Ja en nee. “Ik schrik van de ruk naar rechts. De Kamer heeft bij een vorige meerderheid het generaal pardon mogelijk kunnen maken. Dat zou er nu niet meer inzitten.” Kijkend naar Haarlem: “Ja natuurlijk is er blijdschap dat de PvdA weer de grootste in de stad is, en zelfs gewonnen heeft.”

D66 was nog maar drie maanden geleden bij de raadsverkiezingen de grootste in Haarlem. En nu de vijfde in de stad. Heeft fractievoorzitter Louise van Zetten nog de ‘legitimiteit’ om de grootste in de gemeenteraad te zijn? “Ik heb een hekel aan het woord, maar het zijn kennelijk dagkoersen. Hoe laat ik naar bed ging? Om 12 uur. Mijn man kwam om vier uur thuis met het laatste nieuws. En laat de VVD en de PVV het maar gaan doen. Dan is misschien straks Pechtold weer groot in de oppositie en ligt alles weer anders. Op dit moment verschuift alles in dit land nou eenmaal bijna per week. Blij? Dat gevoel is bij mij heel dubbel. Hoe moet ik blij zijn met 24 zetels voor Geert Wilders?”

En dat is ook het verhaal van Tenda Hoffmans van GroenLinks, die bijna vertwijfeld zegt blij te zijn met de uitslag van haar partij. “Maar Wilders zó groot? En de VVD als grootste? Met de bezuinigingen die voor ons staan, ben ik bang dat de keuzes die dit rechts gaat maken zoveel mensen zo verschrikkelijk onverdiend pijn gaat doen. Ik ben bang voor foute keuzes.”

“Ik ga daar helemaal in mee”, zegt Hilde van der Molen. “Ik ben blij dat we als SP, ondanks ons verlies, in absolute aantallen gelijk zijn gebleven in Haarlem ten opzichte van maart. Maar we krijgen waarschijnlijk een regering die de zwaksten keihard gaat raken. Laten we in Haarlem zorgen dat we ze ontzien. En daar zal ik het huidige college op aanspreken. Ook Tenda.”

Merijn Snoek van het CDA: “Na het verlies van het CDA in maart, lik ik opnieuw de wonden. Het is tijd voor een modern, stedelijk geörienteerd CDA. Hoe laat ik naar bed ging? Ik heb om half tien de tv uitgezet. Dit doet gewoon pijn. Daar ben ik heel eerlijk in.”

Raadslid Mirjam Otten van Trots op Nederland, die haar Rita Verdonk woensdag geen zetel zag halen: “Dat is jammer. We gaan vanuit onze lokale positie verder.” Moet zijn nu het geluid zijn van de PVV-stemmer in de Haarlemse raad? “Ik sta op veel punten toch echt heel ver van Wilders af. Wij willen in Haarlem onze Turkse groentenboer echt niet meer missen, toch?”

-

Winst van Wilders maakt ‘angstig’

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Het verlies van Oost en met name de Slachthuisbuurt komt hard aan bij de SP. “Hoe laat ik naar bed ben gegaan woensdagnacht? Helemaal niet”, zegt SP-leidster en oud-wethouder Hilde van der Molen.

“Toen de uitslag van Haarlem binnenkwam, was mijn slaap in één klap verdwenen”, vertelt Van der Molen. “We waren vier jaar geleden natuurlijk wel erg groot geworden hier, nog boven het landelijk gemiddelde. Daar zitten we nu wat onder.”

Over de situatie in Oost, waar de PVV woensdag een enorme winst boekte: “Ik vind dat een angstig gegeven. We zullen de komende vier jaar knoerthard aan de slag moeten met de mensen daar.”

Een soortgelijke reactie komt van de PvdA, al wist die in Oost haar positie te behouden en hier en daar zelfs te vergroten. Gemeenteraadslid Jeroen Fritz: “We zullen daar kansen moeten bieden. Ik zie geen oplossing in een soort PVV-light, die fout hebben we als PvdA in het verleden wel eens gemaakt. We moeten vanuit onze eigen kwacht en vanuit onze eigen ideologie kansen creëren voor de mensen daar, vooral in de werkgelegenheid.”

Wethouder Pieter Heiliegers van de VVD (financiën en cultuur): “Deze uitslag schept verplichtingen. Er zijn grote problemen die moeten worden aangepakt. Het moet maar eens afgelopen zijn met het ongebreideld geld uitgeven. Een voorbeeld? Neem de sportvelden, daar hebben we de afgelopen jaren in Haarlem flink in geïnvesteerd. Nu we ze hebben, zeg ik: laten we daar nu maar eens van genieten in plaats van er nog meer aan te leggen.”

Tenda Hoffmans van GroenLinks zegt geschrokken te zijn van de enorme winst van de PVV. “Ik schrik van het feit dat kennelijk zoveel mensen zo ongenuanceerd denken over ‘de islam’ en kennelijk meegaan in het gedachtegoed dat grote groepen mensen maat beter kunnen worden uitgesloten.”

Geen reacties mogelijk.