Meer

Busremise Connexxion krijgt nieuwe functie

Gisteren is de gemeenteraad akkoord gegaan met het Programma van Eisen voor de herinrichting van het Connexxion-terrein. Op deze website heb ik al meerdere malen hierover geschreven. Het is een zeer lastig dossier, mede door de omstreden reservering van ruimte voor woonwagens op het terrein. Maar gisteren kon dit eindelijk worden afgerond en ging de overgrote meerderheid van de Raad akkoord met het Programma van Eisen.

Aan de Leidsevaart in Haarlem-West was lange tijd de busremise van Connexxion gevestigd. Deze zal echter plaats maken voor woningen, bedrijfjes en een school. Ook is er ruimte gereserveerd voor de mogelijke verplaatsing van zeven woonwagens uit de Waarderpolder. Het gebied biedt een unieke kans voor Haarlem. Het komt bijna nooit voor dat zo’n groot stuk grond zo dicht bij de binnenstad vrij komt voor woningbouw. Er zullen 160 tot 210 woningen worden gebouwd, gecombineerd met ruimte voor kleine bedrijfjes en maatschappelijke voorzieningen. Ook zal het bestaande NZH-museum hier gevestigd blijven.

Connexxionterrein

 

Het belangrijkste discussiepunt is de reservering van ruimte voor zeven woonwagens in het Programma van Eisen. Deze woonwagens staan nu op het Waarderveld in de Waarderpolder, maar daar moeten ze weg omdat het een tijdelijke locatie betreft. Op verzoek van de Raad heeft wethouder Jan Nieuwenburg nog onderzoek gedaan naar een aantal alternatieve locaties in Haarlem-West, maar die bleken niet geschikt te zijn. Die locaties zouden niet op tijd beschikbaar zijn, ten kosten gaan van natuur of een gevaar vormen voor de woningbouwopgave die de gemeente met het Rijk heeft afgesproken. Wij zijn daarom akkoord gegaan met de reservering van ruimte voor de woonwagens op het Connexxionterrein, maar hebben daarbij wel aan de wethouder gevraagd ook de komende tijd zijn ogen en oren open te blijven houden voor eventuele betere alternatieven.

Een zeer actieve werkgroep van buurtbewoners denkt mee over de bouwplannen op het Connexxionterrein. De PvdA wil graag dat deze werkgroep betrokken blijft. Ik heb daarom samen met onder meer GroenLinks een motie ingediend die betrokkenheid van deze werkgroep als een eis toevoegt aan het Programma van Eisen. Deze motie werd door de Raad aangenomen.

4 reacties op Busremise Connexxion krijgt nieuwe functie

 1. Wim Krop 9 juli 2007 at 23:06 #

  Beste Jeroen,

  Goed initiatief die site!

  Vraag: kan jij me toelichten waarom Jan Nieuwenburg plotseling de locatie van het woonwagenkamp heeft verplaatst van de Stephesonstraat naar de Leidsevaart? Ik ontbeer iedere argumentatie. En voor ons, bewoners van de Prinsessekade, dreigt nu de situatie dat we over een tijdje zitten uit te kijken op een bizar lelijk Shell-station (met alle lichthinder van dien) en een volstrekt niet in het beeld passende verzameling ‘mobiele villa’s’. Dit terwijl de nieuwbouwplannen ons eindelijk de mogelijkheid leek te bieden om de overzijde een fraaier aanzien te geven, zoals dat ook is uitgewerkt in de plannen van de werkgroep Connexxion.

  Prettige vakantie trouwens.

  Wim Krop

 2. Jeroen Fritz 10 juli 2007 at 08:52 #

  Beste Wim Krop,

  Eerlijk gezegd weet ik niets af van een verplaatsing van de locatie van het woonwagenkamp. In het Programma van Eisen is alleen vastgelegd dat er ergens op het terrein ruimte voor de woonwagens moet worden ingeruimd, maar wordt nog geen precieze locatie genoemd. Dat is mede ook aan de makers van het bouwplan. De gemeente kan vervolgens wel nog sturen met het bestemmingsplan.

  D66 heeft in de Raad wel gepleit voor een locatie aan de Leidsevaart, maar daar heeft Jan Nieuwenburg in de Raad geen definitieve toezeggingen over gedaan. Een besluit over de precieze locatie komt pas later aan de orde.

  Groet,
  Jeroen

 3. Wim Krop 12 juli 2007 at 20:25 #

  Jeroen,

  De zaak blijkt wat genuanceerder te liggen, maar blijft zorgwekkend. Nieuwenburg heeft de Leidsevaart nu ook als mogelijk locatie aangewezen. Het ontbreekt ons echter nog steeds aan argumentatie.

  Wim Krop

 4. Bram Poppink 25 september 2007 at 13:05 #

  Beste Jeroen,

  weet jij wellicht waar verdere informatie omtrend deze zaak te verkrijgen is? Ik heb namenlijk net een pand in gekocht dat grenst aan dit project en zou graag willen weten wat nu precies het plan is mbt de 7 woonwagens.

  Alvast bedankt

  Bram Poppink

Geef een reactie