Meer

De moddervulkaan van Sidoarjo

Terwijl de wereld al maanden in de ban is van het olielek voor de Amerikaanse kust in de Golf van Mexico, voltrekt zich op Oost-Java in alle stilte al vier jaar een ecologische ramp die veel overeenkomsten vertoont met het olielek van BP. Ook deze ramp is veroorzaakt door onzorgvuldig boren door een oliemaatschappij en ook deze ramp heeft enorme gevolgen voor haar omgeving. Alleen voltrekt deze zich in een veel minder rijk land, grotendeels buiten de blik van de internationale media en de verontwaardiging van de wereldwijde publieke opinie.

Bij het stadje Sidoarjo, gelegen ten zuiden van Surabaya langs de snelweg richting Pasuruan, stroomt al sinds mei 2006 dagelijks zo’n 50.000 kubieke meter modder uit een boorgat van oliemaatschappij PT Lapindo Brantas. De modder heeft zich inmiddels verspreid over een groot gebied en meer dan 100.000 mensen hebben hun huis verloren. Snelwegen en spoorlijnen raken bedolven of verdwijnen in grote gaten in de aarde. De schade wordt inmiddels geschat op 4 miljard euro. Nog altijd is geen oplossing gevonden.

Nu oplossingen voorlopig niet worden gevonden, heeft de president onlangs een nieuw plan gepresenteerd. De modderstroom moet een toeristische attractie worden. Een dagtripje naar de ecologische ramp die vele duizenden mensen hun huis kostte, je moet er maar zin in hebben. Maar een betere oplossing is er niet, zolang de wereld nog geen fractie van de aandacht, verontwaardiging en geld die het besteedt aan de olieramp in de VS over heeft voor deze al vier jaar voortdurende ramp.

Eén reactie op De moddervulkaan van Sidoarjo

  1. steenkamer 27 december 2010 at 11:32 #

    hoe is het met de modderstroom op 1 jan 2011