Meer

Bus die over files heen rijdt

Nederland staat af en toe vol files. Ze zijn niet alleen irritant voor automobilisten, ook het busverkeer ondervindt er vaak grote hinder van. Niet voor niets worden er overal in Nederland vele honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in vrije busbanen en bustunnels, zoals in Haarlem onlangs nog werd geprobeerd voor de Zuidtangent. In China hebben ze hier iets heel anders op gevonden, zo zag ik tijdens mijn vakantie op de Indonesische televisie. In plaats van de bussen in tunnels onder het verkeer door te leiden wordt daar volgend jaar een bus aangelegd die over de auto’s heen rijdt.

De enorme bussen kunnen zo’n 1200 passagiers vervoeren. Volgens de fabrikant kan het systeem het aantal files in China met zo’n 25 procent verminderen. Ook gaat de uitstoot van CO2 fors omlaag, omdat de bus deels op zonne-energie rijdt. De aanleg van het eerste traject bij Peking van 40 kilometer kost zo’n 56 miljoen euro.

Is dit dé oplossing voor het openbaar vervoer van de toekomst in steden als Haarlem, waar de ruimte schaars is en snel en efficiënt openbaar vervoer van levensbelang? Of is het vooral een megalomaan Chinees plan, dat helemaal niet gaat werken? Ik ben benieuwd naar jullie mening.

2 reacties op Bus die over files heen rijdt

  1. Karel Teeuwen 22 augustus 2010 at 15:19 #

    Het zal vast wel werken, maar erg mooi is dit ding niet. De vraag is of je zoiets met 2 verdiepingen door je stad wil hebben rijden.

  2. Karel Teeuwen 26 augustus 2010 at 10:42 #

    Het ziet er mooi en slim uit. Maar wat goed is voor China is nog niet altijd goed voor Nederland. Al kan ik mij wel iets voorstellen bij langeafstandsbussen boven snelwegen, ook in Nederland, voor de steden is het niets. Daar zijn de Nederlandse steden veel te klein en te compact voor.

Geef een reactie