Meer

Wandeling rond Fort Benoorden Spaarndam

Vrijdag 10 september was ik samen met fractiegenoten Artie Ramsodit en Roel Schaart in Spaarndam, voor een werkbezoek aan Fort Benoorden Spaarndam en omgeving. Het recreatieschap Spaarnwoude wil bij het fort een bungalowpark van Landal aanleggen. Stichting Natuurbehoud Fort Benoorden Spaarndam had gemeenteraadsleden van de verschillende betrokken gemeenten uitgenodigd voor een wandeling door het gebied, om daarbij hun bezwaren tegen de plannen van het recreatieschap toe te lichten.

Namens onze fractie houdt vooral Artie Ramsodit zich bezig met deze discussie. Zij heeft zich al vaker namens de PvdA uitgesproken tegen huidige plannen voor het bungalowpark. Wij vinden dat de plannen te grote negatieve gevolgen hebben voor het dorp Spaarndam. Bovendien tast het de Stelling van Amsterdam aan, dat onderdeel is van de Werelderfgoedlijst van Unesco. De rest van de Haarlemse politiek is dit overigens met ons eens: de Haarlemse gemeenteraad heeft zich al eens unaniem uitgesproken tegen de plannen. Ook twee PvdA-kamerleden stelden al eens kamervragen aan de minister, die zich in het antwoord kritisch toonde over de gevolgen van de plannen voor de Stelling en de Rijksbufferzone, die volgens haar groen moet blijven.

Haarlem heeft het echter niet alleen voor het zeggen. Fort Benoorden Spaarndam ligt op een plek waar drie gemeenten aan elkaar grenzen: Haarlem, Velsen en Haarlemmerliede. De plek waar het bungalowpark zou moeten komen ligt op het grondgebied van Velsen, in het recreatieschap Spaarnwoude. In dit recreatieschap zijn behalve deze drie gemeenten ook Amsterdam en Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland vertegenwoordigd. Zowel Velsen als de provincie zijn groot voorstander van het bungalowpark. Het recreatieschap lijkt bovendien al toezeggingen te hebben gedaan aan de ontwikkelaar. Een lastige situatie.

Tijdens de wandeling zagen we weer eens hoe mooi dit gebied is. Ook kregen we een rondleiding door het fort. Op verschillende plekken zijn hier bijzondere muurschilderingen aangetroffen, zowel van Nederlandse als van Duitse soldaten. Het fort moet nodig opgeknapt worden, iets wat voor het recreatieschap één van de aanleidingen is om het bungalowpark te willen aanleggen. De opbrengst daarvan moet een restauratie mogelijk maken. De Stichting Natuurbehoud werkt op dit moment zelf aan alternatieve plannen, waarbij het fort een andere invulling krijgt en ook opgeknapt kan worden. Veel zal afhangen van of dat lukt.

Eén reactie op Wandeling rond Fort Benoorden Spaarndam

  1. K. Daver 23 april 2012 at 09:13 #

    Zolang Freek Ossel (Amsterdam, ook al PvdA) niet keihard vasthoudt aan de voorwaarden die hij zelf heeft gesteld aan het bestuur van het Schap, zal dit schitterende stukje werelderfgoed vernacheld worden zodat Schap en projectontwikkelaar de door de provincie gereserveerde pecunia in de zak kunnen steken.

    Follow the money.

Geef een reactie