Meer

Duizendste gemeentelijk monument aangewezen

Zaterdag 11 september, tijdens de Open Monumentendagen, heeft wethouder Jan Nieuwenburg het schildje voor het duizendste gemeentelijk monument uitgereikt. Het duizendste gemeentelijk monument ligt in de Oosterhoutlaan en is een in 1901 gebouwde villa aan de Spaarneoever. De aanwijzing van dit monument maakt deel uit van de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst, waarbij tot en met 2011 ruim 2000 extra monumenten worden aangewezen.

De uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten is een initiatief van de gemeenteraad, naar aanleiding van een burgerinitiatief van Marianne Rietvink (zie een eerdere blog). Gedurende drie jaar worden maar liefst 700 complexen (2150 adressen) aangewezen als gemeentelijk monument. De PvdA is groot voorstander van deze uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten. In de gemeenteraad was ik één van de trekkers om dit voor elkaar te krijgen. Ik ben dan ook best trots dat nu al het duizendste gemeentelijk monument is aangewezen. Een paar jaar geleden stonden monumenten nog erg laag op de politieke agenda. Daar hebben we de afgelopen jaren echt een omslag in kunnen aanbrengen. Veel meer waardevolle panden in Haarlem krijgen nu de bescherming die ze verdienen.

Ik heb wel altijd beseft dat deze uitbreiding van de monumentenlijst ook een schaduwzijde heeft. Het betekent een extra last voor eigenaren, zeker wanneer ze willen gaan verbouwen. De PvdA vindt dat verdedigbaar vanuit het belang van bescherming van het Haarlemse erfgoed, maar het is wel belangrijk de lasten voor eigenaren zoveel mogelijk te beperken. Dat gebeurt niet alleen door eigenaren gunstige leningen aan te bieden voor restauratiewerkzaamheden, maar ook door het terugdringen van bureaucratie en kosten voor eigenaren. Vorig jaar heeft de gemeente dan ook fors gesneden in de bureaucratie bij kleine verbouwingen en de leges voor monumentenvergunningen afgeschaft (zie een eerdere blog).

Eén reactie op Duizendste gemeentelijk monument aangewezen

  1. Elisabeth 12 september 2010 at 11:58 #

    Gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Geef een reactie