Meer

Verkiezingen VS: jonge kandidaten voor de Senaat

Op 2 november 2010 zijn er verkiezingen in de Verenigde Staten. Er worden verkiezingen gehouden voor 37 van de 100 Senaatszetels en er wordt een nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen. Daarnaast worden in verschillende staten nieuwe gouverneurs en lokale en regionale politici gekozen. Traditioneel draaien dit soort zogenaamde ‘midterm elections’ uit op een ramp voor de partij van de zittende president. Ook dit jaar zal dat niet anders zijn: de Republikeinen staan in veel staten op winst in de peilingen, en zij maken zelfs kans de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat terug te winnen.

Als politieke junkie is er weinig mooier dan Amerikaanse verkiezingscampagnes. Op deze site zal ik dan ook de komende twee maanden geregeld aandacht besteden aan deze verkiezingen. Ik zal daarbij vooral inzoomen op twee staten, waar twee jonge kandidaten namens de Democraten een zetel in de Senaat proberen te bemachtigen: Illinois en Arizona. Als jonge politicus ben ik altijd extra geïnteresseerd hoe jongeren het elders doen bij verkiezingen, vandaar mijn speciale aandacht voor deze twee kandidaten. Maar daarnaast zijn het ook staten met een landelijk politiek belang: het zijn de staten van president Barack Obama en zijn voormalige opponent John McCain.

In Illinois wordt een opvolger gekozen voor Roland Burris, die Obama tijdelijk opvolgde als senator van deze staat na de presidentsverkiezingen. Namens de Democraten is de 34-jarige Alexi Giannoulias kandidaat, de huidige state treasurer van de staat Illinois. Hij neemt het op tegen Republikein Mark Kirk, nu lid van het Huis van Afgevaardigden. In de peilingen is het een nek-aan-nek race. In Arizona wil de Republikeinse mastrodont John McCain herkozen worden voor een vijfde termijn als senator. Zijn Democratische opponent is de 32-jarige Rodney Glassman, de voormalige loco-burgemeester van de stad Tucson. Hoewel McCain ver voor staat in de peilingen, denkt Glassman kans te maken door te hameren op het feit dat McCain vooral een nationale politicus is, en nauwelijks opkomt voor de belangen van zijn staat Arizona.

De komende weken dus meer over deze twee verkiezingen. Om alvast in de stemming te komen van beide jonge Democraten alvast een campagnefilmpje:

Eén reactie op Verkiezingen VS: jonge kandidaten voor de Senaat

  1. Alwin 17 september 2010 at 19:31 #

    Klinkt interessant. En relevant van de persoon die zo ongeveer als eerste voorspelde dat Obama echt president kon worden.

Geef een reactie