Meer

Haarlems Dagblad: Peiling in Parkwijk: zorgen om de toekomst

Zaterdag 18 september hield de PvdA een enquête onder bezoekers van het Nazomerfeest in Parkwijk om hen te vragen naar hun mening over de landelijke politiek en hun eigen buurt (zie een eerdere blog). Donderdag 23 september schrijft het Haarlems Dagblad over de uitkomsten van deze enquête, waarin ook ik aan het woord kom. Het artikel verscheen tevens in de digitale Wijkkrant Haarlem Oost. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 23 september 2010:

Peiling in Parkwijk: zorgen om de toekomst

Door Jacqueline Schadee

HAARLEM – Sociale zekerheid, armoede en gezondheidszorg zijn de onderwerpen waarover een aantal inwoners van Parkwijk zich het meeste zorgen maakt nu er waarschijnlijk een rechts kabinet komt. Dat blijkt uit een peiling die de PvdA afgelopen weekend hield onder bezoekers aan de Nazomermarkt op de prinses Beatrixdreef (Parkwijk).

Naast de genoemde onderwerpen staan werkloosheid, onderwijs en integratie in de top vijf van zorgen. Ook op het gebied van veiligheid, wonen en bezuinigingen bleken ondervraagden zich niet gerust te voelen.

PvdA-raadslid Moussa Aynan, die de enquête in Haarlem organiseerde, is ‘totaal niet verbaasd’ over de uitslag. ,,Natuurlijk maken mensen zich zorgen”, zegt hij. ,,Ouderen die ik sprak, waren bang dat hun pensioen niet toereikend zou zijn. Anderen vreesden dat ze moesten doorwerken tot ze erbij neer zouden vallen. De afgelopen jaren zijn zo veel zekerheden verdwenen. Banken vielen om, het ziekenfonds is weg, en als je naar een ziekenhuis moet, word je geacht eerst de kwaliteit daarvan te onderzoeken. Niet iedereen houdt van die vrijheid. Logisch dat veel mensen onzeker worden.”

Wel is de PvdA-er geschrokken van de woordkeus van sommige ondervraagden. ,,’Mijn flat zit vol Turken’, zei een vrouw, ‘kunnen ze die niet wegsturen?’. Wat ze bedoelde, was dat ze geluidsoverlast van haar buren had. Een ander klaagde over hangjongeren en voegde daaraan toe: ‘Het zullen wel Marokkaantjes zijn’. Blijkbaar vinden mensen het normaal om overlast ‘een kleurtje’ te geven. Natuurlijk wil ik de problemen niet ontkennen, maar je kunt niet zomaar alles zeggen.”

Een van de oorzaken van de overlast is volgens Aynan dat veel woningen in Oost te krap zijn. ,,Als een puber met z’n ouders en vijf broertjes of zusjes op een driekamerflat woont, is het niet gek dat hij z’n heil buiten gaat zoeken. Er zijn in Haarlem te weinig huurwoningen voor grote gezinnen. Dat hebben wij al vaker gezegd.”

 Ook voor raadslid Jeroen Fritz waren de onderwerpen die genoemd werden geen verrassing. Hij vond het positief dat een aantal ondervraagden zei dat de gemeente de laatste tijd veel aandacht heeft voor Haarlem-Oost. ,,Parkwijk heeft nu een brede school, de openbare ruimte knapt op, werkgelegenheidsprojecten werpen hun vruchten af. Het kan natuurlijk altijd sneller, maar het is fijn dat mensen merken dat er iets gebeurt.”

Ook in andere plaatsen in Nederland peilt de PvdA over welke onderwerpen buurtbewoners zich zorgen maken. De resultaten worden zaterdag op een partijbijeenkomst in Oss aangeboden aan fractieleider Cohen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie