Meer

Verdeeldheid op links, ook in de VS

De komende weken volg ik op deze website geregeld de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen van 2 november. Hierbij zoom ik vooral in op de campagnes van twee jonge Democratische kandidaten voor de Senaat: Alexi Giannoulias in Illinois en Rodney Glassman in Arizona (zie een eerdere blog). Dit keer aandacht voor een onderwerp dat ook in Nederland erg actueel is: hoe verdeeldheid in het linkse kamp een gevaar kan vormen voor de verkiezing van Alexi Giannoulias in Illinois.

In het Amerikaanse stelsel zijn er eigenlijk maar twee partijen die bij verkiezingen echt kans maken op de overwinning: de Democraten en de Republikeinen. Dit weerhoudt tal van andere partijen en kandidaten er echter niet van mee toe doen aan de verkiezingen. In Arizona strijden behalve McCain en Glassman ook een kandidaat van de Liberatarian Party en een onafhankelijke zakenman om de Senaatszetel. In Illinois strijden vijf Senaatskandidaten om de gunst van de kiezer, waaronder de Groene kandidaat LeAlan Jones.

Woensdag 29 september verscheen in Illinois een voor de Democraten nogal verontrustende CNN-peiling: Giannoulias staat weliswaar nipt voor op zijn Republikeinse rivaal Kirk (43 tegen 42 procent), maar de Groene kandidaat Jones scoort opvallend goed met acht procent van de stemmen. Hoewel de twee progressieve kandidaten samen een meerderheid hebben, leidt de goede score van Jones ertoe dat Giannoulias serieus moet vrezen te worden verslagen door de Republikein Kirk. Bij de gouverneursverkiezingen in Illinois doet zich hetzelfde voor: daar krijgt de voormalige Democraat Scott Lee Cohen, die meedoet als onafhankelijke kandidaat nadat de Democraten hem weerden na een schandaal over huiselijk geweld, veertien procent. De Democratische kandidaat Quinn staat hierdoor in de peiling achter op de Republikein Brady.

Bij Democraten doet de situatie in Illinois ongetwijfeld even terugdenken aan de presidentsverkiezingen van 2000. De Democraat Al Gore verloor toen (na hertellingen en juridische procedures) nipt van George Bush. Dit had ongetwijfeld voorkomen kunnen worden als de Groene kandidaat Ralph Nader niet had meegedaan, die drie procent van de kiezers achter zich kreeg. Deze progressieve kiezers zouden anders ongetwijfeld in overgrote meerderheid op Gore hebben gestemd, genoeg om Bush ruim te verslaan. In Illinois dreigt nu hetzelfde scenario: verdeeldheid binnen het progressieve kamp kan leiden tot een overwinning voor rechts. Verdeeldheid op links is dus allerminst alleen een Nederlands probleem…

Nog geen reacties.

Geef een reactie