Meer

Gerestaureerde Melkbrug geopend

We hebben hem (te) lang moeten missen, maar hij is terug: woensdag 13 oktober werd de gerestaureerde monumentale Melkbrug ‘s avonds geopend met een drukbezochte lasershow. De belangrijke verbinding over het Spaarne tussen de Burgwalbuurt en de binnenstad van Haarlem voor fietsers en voetgangers is daarmee hersteld.

De Melkbrug is een rijksmonument. De historische draaibrug stamt uit 1886, toen de toenmalige stadsarchitect de gemeenteraad ervan overtuigde de oude houten Melkbrug te vervangen door deze ijzeren draaibrug. De oude houten brug was in zeer slechte staat en men was bang dat bij restauratie onderdelen van de brug zo slecht zouden blijken te zijn, dat de kosten fors zouden oplopen. Bovendien waren voor de bedienig van de oude brug twee brugwachters nodig, en voor de ijzeren draaibrug slechts één.

De geschiedenis herhaalt zich: afgelopen raadsperiode kreeg de gemeenteraad dezelfde keuze voorgelegd, maar nu over de inmiddels monumentale ijzeren draaibrug. Na ruim 120 jaar stond ook deze ‘nieuwe’ brug vrijwel op instorten en ook nu gingen er stemmen op om hem te vervangen door een geheel nieuwe brug. In tegenstelling tot de gemeenteraad in 1886 kozen wij er echter voor om de oude brug te restaureren. En ondanks tegenvallers tijdens het restauratieproces, waar men ook in 1886 voor vreesde, kon het grootste deel van de monumentale draaibrug daarmee behouden blijven.

Precies een jaar is de Melkbrug in Sliedrecht geweest, waar de restauratie plaats vond. Gelukkig is hij nu terug, en hoeven vele Haarlemmers niet meer om te lopen of fietsen tussen het oosten van de stad en de binnenstad. En Haarlem heeft zijn historische brug terug, één van de vele monumenten die de stad rijk is.

Nog geen reacties.

Geef een reactie