Meer

Blog Action Day: Water

Vandaag (15 oktober) is Blog Action Day, een dag waarop bloggers overal ter wereld via hun blog aandacht vragen voor een bepaald maatschappelijk doel. Ik doe hier al enkele jaren aan mee op mijn website. Dit jaar is het doel waar actie voor wordt gevoerd water.

Eén op de acht bewoners van de wereld heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Gebrek aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen zijn de oorzaak van tachtig procent van alle ziekten. Ze veroorzaken meer doden dan alle vormen van geweld bij elkaar, inclusief oorlogen en terrorisme. De VN probeert hier via de Millenniumdoelen iets aan te doen. Haarlem is (op initiatief van de PvdA) één van de Nederlandse gemeenten die deze doelen ondersteunt als Millenniumgemeente.

Maar water is niet alleen een probleem voor de Derde Wereld. Ook in het Westen hebben we te maken met vervuiling van rivieren en zeeën en overconsumptie van water, wat via de productie ook leidt tot extra uitstoot van CO2. In Nederland hebben we al van oudsher een bijzondere relatie met water, maar door de klimaatverandering is dit extra urgent geworden. Ook in een stad als Haarlem wordt bij veel bouwprojecten extra oppervlaktewater toegevoegd, om zo overvloedige regenval op te kunnen vangen.

Een speciale vorm van waterproblematiek is het gebruik van gebotteld water. Water uit flessen drinken in plaats van uit de kraan zorgt voor een grote afvalproblematiek, extra uitstoot van CO2 en een grote consumptie van olie voor de productie van (vaak niet gerecyclede) flessen.

Een paar maanden geleden had ik samen met mijn collega Helga Koper een gesprek met de mensen van Join The Pipe. Dit is een soort sociaal netwerk van mensen die voortaan alleen nog kraanwater drinken en bijdragen aan schoon drinkwater in de Derde Wereld. In Amerika hebben steden als San Francisco en Salt Lake City de ambitie om geheel ‘flesvrij’ te worden. Misschien ook iets voor Haarlem?

Nog geen reacties.

Geef een reactie