Meer

Florida all over again?

De komende weken volg ik op deze website geregeld de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen van 2 november. Hierbij zoom ik vooral in op de campagnes van twee jonge Democratische kandidaten voor de Senaat: Alexi Giannoulias in Illinois en Rodney Glassman in Arizona (zie een eerdere blog). In een eerdere blog beschreef ik al hoe verdeling binnen het progressieve kamp een bedreiging vormt voor de Democraten. Dit keer aandacht voor een rel in Illinois: voter integrity of voter intimidation?

Deze week lekte een geluidsopname uit, waarin de Republikeinse kandidaat voor de Senaat Mark Kirk aankondigde dat hij opdracht had gegeven voor “the largest voter integrity program” ooit. Hij kondigt aan veel advocaten in te zetten om verkiezingsfraude te voorkomen, vooral in delen van Illinois die vooral worden bevolkt door zwarte Amerikanen en waar men in overweldigende meerderheid Democratisch stemt.

Wat is er mis met het voorkomen van verkiezingsfraude? Op zich niets, als dat het echte doel is. Maar we hebben dit eerder gezien. In 2000 stuurden de Republeinen tijdens de presidentsverkiezingen honderden advocaten naar zwarte wijken in Florida. Naar later is gebleken niet om verkiezingsfraude te voorkomen, maar vooral om te voorkomen dat zwarte kiezers daar zouden stemmen en dat hun stem geteld zou worden. Volgens velen is dat de belangrijkste oorzaak dat niet Gore maar Bush die verkiezingen won. Democraten vrezen een herhaling in Illinois. “The climate may be a little cooler, but this could be Florida 2000 all over again”, aldus een prominente Democraat.

Volgens de Democraten is het de Republikeinen in Illinois niet te doen om ‘voter integrity’ maar om ‘voter intimidation’. Het werkelijke doel is om het voor Democratische kiezers uit minderheidsgroepen zo moeilijk mogelijk te maken hun stem uit te brengen. De Republikeinen zetten hierbij onder andere Hans von Spakovsky in, al jaren berucht om zijn acties om te voorkomen dat Democratische kiezers hun stem kunnen uitbrengen (zie dit bericht).

Bekijk onderstaand een filmpje van MSNBC over de rel in Illinois:

Nog geen reacties.

Geef een reactie