Meer

Haarlems Dagblad: Studenten informeren toeristen

Aanstaande donderdag behandelt de Gemeenteraad ons initiatiefvoorstel jongerentoerisme (zie hier meer over het initiatief). Voor het Haarlems Dagblad reden om vandaag nog eens uitgebreid te schrijven over de inhoud van ons voorstel. Lees hier het artikel uit het Haarlems Dagblad van vandaag. 

Haarlems Dagblad, 26 september 2007:

Studenten informeren toeristen
Camping en budgethotel nodig

Door Frans van den Berg

HAARLEM – Wie kunnen jonge toeristen het beste wegwijs maken in Haarlem? Jongeren uit de stad zelf! Studenten van InHolland en het Nova College zullen dan ook samen een informatiepunt opzetten en informatie op internet plaatsen.

Die betere informatievoorziening moet, samen met een stadscamping en een budgethotel, meer jonge toeristen naar de Spaarnestad lokken. Op initiatief van de PvdA-fractie zijn deze voorstellen door de raadsleden uitgewerkt. Burgemeester en wethouders worden nu opgedragen de plannen concreet te maken.

Toerisme wordt steeds belangrijker in Nederland en dus ook in Haarlem. Maar met name op het gebied van jongerentoerisme blijft Haarlem achter. Daarnaast wordt er op gewezen dat de budgettoerist van vandaag de veel bestedende verblijfstoerist van morgen is. Maar jonge toeristen geven de stad ook een hipper imago en daarmee zullen wellicht meer afgestudeerde studenten in Haarlem blijven om een eigen bedrijf op te zetten en om te wonen.

Naast een goede aanbeveling door de Lonely Planet Guide, moeten jonge toeristen worden gelokt via internet en een jongereninformatiepunt. Dat laatste is nodig omdat de huidige VVV onvoldoende informatie heeft voor jongeren (teveel gericht op hofjes en bloembollen). In andere steden is al gebleken dat jongeren zelf het beste kunnen vertellen wat er in de stad en omgeving te beleven is.

InHolland en het Nova College willen daarbij helpen. InHolland studenten kunnen zo’n informatiepunt opzetten,maar ook brochures maken en nieuwe activiteiten bedenken. Studenten van het Nova College kunnen het centrum bemensen. Het nieuwe centrum moet een onderdeel gaan worden van de te fuseren VVV en Hapro (Haarlem Promotie). Die nieuwe toeristische organisatie moet worden gevestigd in het centrum van Haarlem, bij voorkeur aan de Grote Markt.

Daarnaast moeten er betere overnachtingsmogelijkheden voor jongeren komen. De huidige Stayokay loopt goed, maar ligt helemaal in Haarlem-Noord. Volgens de beheerder en de landelijke Stayokay is er in Haarlem voldoende markt voor een tweede budgethotel of een familiehostel. De gemeente moet nu gaan kijken waar daarvoor geschikte plekken of panden in de stad zijn en welke bedrijven daar geld in willen steken.

Verder moet nu eens werk worden gemaakt van de langer bestaande wens voor de aanleg van een stadscampiing. De meest geschikte plek daarvoor is de Veerplas. Buiten het seizoen kan het terrein dienst doen als evenemententerrein voor onder meer het circus.

Vorig jaar stond circus Renz al bij de Veerplas. De gemeente moet nu met het recreatieschap Spaarnwoude en ondernemers gaan praten, zo draagt de gemeenteraad het College op.

Nog geen reacties.

Geef een reactie