Meer

Haarlems Dagblad over jongerencentrum Prisma

Donderdag 11 november 2010 schrijft het Haarlems Dagblad over het debat in de gemeenteraad over jongerencentrum Prisma. Wethouder Jack van der Hoek kondigde tot verbijstering van de gemeenteraad aan dat dit jongerencentrum in Schalkwijk nog tot april 2011 dicht blijft. In het artikel worden ook PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker en ik geciteerd. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, donderdag 11 november 2011:

Prisma nog half jaar dicht, wethouder weggehoond om lakse houding
‘Dit is niet meer uit te leggen!’

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Zelden zal een wethouder in de Haarlemse gemeenteraad zo alom en openlijk zijn weggehoond en spottend uitgelachen als welzijnswethouder Jack van der Hoek (D66) gisteravond. Aanleiding was zijn mededeling dat jongerencentrum Prisma in Schalkwijk in april pas weer open zal gaan.

Prisma is al een jaar dicht. Een centrum werd gesloten na vernielingen gepleegd door een klein groepje bezoekers. Sindsdien heeft de raad meermaals unaniem op een snelle heropening aangedrongen.

Het was vooral de uitleg die de wethouder gaf die tot verontwaardigde commotie leidde. “Maar dan neem ik toch aan dat u zelf ook enorm baalt hiervan?”, vroeg fractievoorzitter Tenda Hoffmans van GroenLinks. “Nee, ik baal niet”, antwoordde Van der Hoek tot verbijstering van zijn toehoorders kalmpjes. “Dat een paar mensen willen dat Prisma snel weer open gaat, betekent nog niet dat dat ook kan.”

Die opmerking was te meer tegen het zere been omdat vanuit de buurt steeds nadrukkelijker geklaagd wordt over overlast door rondhangende jongeren nu het centrum gesloten is. PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker reageerde geschokt: “Dit kunnen we gewoon niet meer uitleggen.”

De wethouder zag echter een geringe taak voor de gemeente. De veroorzakers hadden immers schuld aan de sluiting, niet de gemeente. Vanuit de oppositiebanken maar ook vanuit die van de VVD en van Van der Hoeks eigen D66 vielen op dat moment monden van verbazing open.

Hoffmans zei later de mededeling van de wethouder ‘schokkend’ te vinden en hapte van woede naar lucht. “Omdat het zo lang duurt, maar meer nog, omdat de wethouder volledig voorbijgaat aan de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als we deze redenering doortrekken, hoeven we in deze stad helemaal niet meer te handhaven. Uiteindelijk zijn mensen immers ook zelf verantwoordelijk voor fout parkeren, zwerfafval en hondenpoep.”

Jeroen Fritz (PvdA) wees op het belang van het centrum voor goedwillende jongeren in Europawijk. Merijn Snoek (CDA) kondigde een motie aan waarin de wethouder wordt opgeroepen de deur van Prisma dan toch uiterlijk 1 februari van het slot te draaien. Het is aan Van der Hoek om vanavond op de laatste zitting van de begrotingsbehandeling met nadere uitleg te komen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie