Meer

Nieuw Haarlem

Hoe moet Haarlem zich de komende jaren economisch ontwikkelen? Die vraag staat centraal bij Nieuw Haarlem, dat twee jaar geleden op initiatief van burgemeester Bernt Schneiders van start ging. In tweejaarlijkse symposia en tussentijdse werkateliers spreken ondernemers en gemeente met elkaar over de toekomst van de Haarlemse economie. Maandag 22 november vond het tweede grote symposium plaats in hogeschool Inholland Haarlem.

Twee jaar geleden vond het eerste Nieuw Haarlem symposium plaats (zie een eerdere blog). Eén van de conclusies daar was dat Haarlem bovengemiddeld veel startende ondernemers kent, de meeste van de Metropoolregio Amsterdam. Haarlem zou zich daarom moeten ontwikkelen tot kraamkamer van de Metropoolregio, met een focus op creativiteit, kwaliteit en innovatie. De afgelopen twee jaar is dit verder uitgewerkt, wat onder meer heeft geleid tot de opening van verschillende (culturele) broedplaatsen en bedrijfsverzamelgebouwen voor startende ondernemers.

Dit jaar stond het symposium in het teken van cultuur en ondernemerschap. Sprekers waren, naast de burgemeester, trendwatcher Adjiedj Bakas en oud-burgemeester van Gent Frank Beke. Beiden erkenden het grote belang van cultuur en de monumentale binnenstad voor Haarlem. Die moet je beschermen, en tegelijkertijd moet je blijven zoeken naar innovatie en creativiteit.  Beke moedigde Haarlem dan ook aan te blijven investeren in cultuur. Bakas hield een pleidooi voor meer hoogbouw en meervoudig ruimtegebruik, het blijven zoeken naar nieuwe kansen en meer ruimte voor ondernemerschap.

Frank Beke heb ik enkele jaren geleden al eens ontmoet. Als voorzitter van de Jonge Socialisten Haarlem was ik toen mee met een bezoek dat een aantal Haarlemse PvdA-ers bracht aan onze zusterpartij SP.A in Gent (zie een eerdere blog). Haarlem heeft (vanwege de grote Vlaamse immigratie naar de stad in de geschiedenis) een historische band met Gent, maar daarnaast kan Haarlem ook veel leren van hoe Gent haar rijke culturele leven en historische binnenstad gebruikt voor economische vooruitgang. Na dat bezoek heeft de PvdA in de gemeenteraad en het college het initiatief genomen om te zoeken naar meer samenwerking met Gent, om zo te leren van deze op veel vlakken vergelijkbare stad.

Bekijk onderstaand het mooie openingsfilmpje van het symposium Nieuw Haarlem over de creativiteit van Haarlem, gemaakt door de creatieve ondernemers van Harlem Legacy.

2 reacties op Nieuw Haarlem

  1. H Sloos 24 november 2010 at 14:07 #

    Die 35 Euro eigen bijdrage kwam ik nog wel overheen maar voor de tweede keer binnen een maand de heer Bakas trok ik echt niet. Volgende keer beter.

  2. Jorien Kaper 25 november 2010 at 10:52 #

    Mooi blog Jeroen, en leuk dat je er bij was! Het was een feest om te organiseren, met alle gastvrijheid van Inholland, de vrijwillige medewerking van de workshopleiders uit de stad, zoveel nieuwe ideeen van ondernemers en bijdrage KvK.
    Jorien, afd. Economie en Cultuur