Meer

Haarlems Dagblad: Raadsleden spelen blindemannetje

Naast het videoverslag op hun website (zie een eerdere log) heeft het Haarlems Dagblad vandaag ook een artikel geplaatst over Witte Stokkendag. Dit artikel kun je hier lezen.

Haarlems Dagblad, 16 oktober 2007

Raadsleden spelen blindemannetje

Door Dieuwerke Antoons

HAARLEM – Iedereen kent de ribbeltegels rond het station, die zijn er om blinden en slechtzienden de weg te wijzen. Maar hoe is het nu eigenlijk om zelf niet te kunnen zien en afhankelijk te zijn van zulke tegels? Tijdens de Dag van de Witte Stok (15 oktober) lopen raadsleden Jeroen Fritz (PvdA), Jan van de Manakker (SP) en Martin Hagen (VVD) geblinddoekt door het station om het te ervaren.

Ietwat zenuwachtig zitten de heren op maandagochtend in de stationsrestauratie. “Ik vind het een beetje eng”, geeft een van hen toe. De aanwezige begeleiders van initiatiefnemer Visio, organisatie voor revalidatie en training van mensen met een visuele beperking, beloven de raadsleden echter te allen tijde te begeleiden.

De heren worden in felgele jassen gehesen en krijgen een witte stok in de handen gedrukt. Van de Manakker krijgt een bril op met ‘wazige’ glazen terwijl Fritz en Hagen worden geblinddoekt. Met voorzichtige passen lopen ze over perron 3a. In het kielzog van de raadsleden lopen enkele blinden en slechtzienden die het een stuk beter doen. Het is een aparte optocht, en de toekijkende reizigers op perron 1 vermaken zich prima.

Al gauw merken de raadsleden hoe lastig het werkelijk is om je als blinde in het openbaar te begeven. Het volgen van de ribbeltegels op de perrons lukt ze wel, maar het afdalen van een trap is andere koek. Stap voor stap, met de hand stevig om de trapleuning geklemd, begint de afdaling. Snel is anders.

Bij de hoofdingang wordt het nog lastiger. De ribbeltegels zijn aanwezig op de stoep, maar het gehoor wordt voortdurend gestoord door optrekkende bussen, toeterende auto’s en een ambtenaar die enthousiast zijn bladblazer hanteert. En dan botsen de raadsleden tegen nog een obstakel: een geparkeerde scooter op de ‘ribbelroute’.

Visio wil dat mensen begrijpen dat mensen met een visuele beperking volop in het leven staan, maar dat zienden hen wel tegemoet kunnen komen. Door bijvoorbeeld te stoppen met het parkeren van fietsen op de ribbeltegels. “Je staat soms met je stok tussen de fietsen”, moppert een aanwezige met een grote ‘ik ben slechtziend’ button.

Na een half uur blind te zijn geweest gaan de blinddoeken af en krijgen de heren hun zichtvermogen weer terug. “Ik had wel de neiging om hulp te roepen,” vertrouwt Fritz iedereen toe. Maar zonder blinddoek kan hij in elk geval een geruststellende conclusie trekken. “We leven allemaal nog.”

Een cameraploeg van het Haarlems Dagblad was hierbij aanwezig en maakte een videoverslag. U kunt dit verslag hier bekijken. Wanneer er inmiddels een actuelere video te zien is kunt u de video over Witte Stokkendag terugvinden in het videoarchief door onder het videoschermpje op ‘Archief’ te klikken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie