Meer

De Haarlemmer: ‘Blinde’ raadsleden

Na het Haarlems Dagblad (zie hier) heeft ook weekblad De Haarlemmer een artikel over Witte Stokkendag van afgelopen maandag gepubliceerd. Ook hierin kom ik aan het woord. Dit artikel kun je hier lezen.

De Haarlemmer, 18 oktober 2007:

‘Blinde’ raadsleden

door Onno van Middelkoop

HAARLEM – De Haarlemse gemeenteraadsleden Jeroen Fritz (PvdA), Jan van de Manakker (SP) en Martin Hagen (VVD) kropen afgelopen maandag voor even in de huid van blinden en slechtzienden. Het was maandag dan ook Witte Stokkendag. Witte Stokkendag is een jaarlijkse actiedag voor betere toegankelijkheid van de openbare ruimte voor blinden en slechtzienden.

Op verschillende plaatsen in het land voeren vrijwilligers actie om gemeenten, winkeliers en burgers attent te maken op het belang van een toegankelijke openbare ruimte voor slechtziende en blinde mensen. Dit jaar vindt de Internationale Dag van de Witte Stok plaats op de eerste dag van de Landelijke Week van de toegankelijkheid. Aan de acties op de Dag van de Witte Stok werkten de NVBS, Bartiméus, Sensis en Visio mee. In Haarlem werd het NS station getest op zijn toegankelijkheid.

Na ontvangst met koffie door de uitnodigende organisatie Visio werden de drie raadsleden in een geel jasje gehesen en werd hun zicht ontnomen met een oogcap. Van de Manakker kreeg een matte bril op zodat hij alleen nog maar contouren kon ontwaren. Alle drie kregen een witte stok uitgereikt. Om zich te kunnen verplaatsen bleek dit een goede tastzin. Van de Manakker roept onwillekeurig: “Sjeetju. Ik geef het je te doen zeg!” De begeleidende slechtzienden kunnen een glimlach niet onderdrukken.

Visio, zorginstelling voor blinden en slechtzienden, begeleidde de raadsleden bij hun toch in en rondom het station. Op sommige momenten moest ook worden ingepraat op de raadsleden om angsten te overwinnen. Zoals bij het benaderen van een trap. Hagen had daar zichtbaar moeite mee. Jeroen Fritz lacht zich dapper door de heikele momenten. Maar duidelijk werd dat de begeleiding wel degelijk nodig was. Zoals bij een scooter op het geleidepad. “Wat is dat zeg?” Of een obstakel dat je niet met je stok kan voelen. Een fietsstuur bijvoorbeeld. “Het was een erg verhelderende ervaring”, zegt Van de Manakker, zichtbaar opgelucht. Hagen is er stil van. En Fritz? Die lacht, bedachtzaam, dat wel.

Eén reactie op De Haarlemmer: ‘Blinde’ raadsleden

  1. Hetty Vogels 29 oktober 2009 at 11:31 #

    Een enkele keer zie ik blinden, achterop een tandem. Geweldig, want dan kunnen zij ook lekker buiten fietsen. Vrienden van mij, die ook in Haarlem wonen, hebben een Spartamet-tandem (met hulpmotortje), heel comfortabel. Zij gebruiken deze tandem niet meer. Kent u een blinde (particulier) of blindeninstituut waar deze tandem goed van pas komt?
    Graag hoor ik zo spoedig mogelijk van u.
    Vr.gr. hettyvogels@hetnet.nl

Geef een reactie